fbpx

Nya restriktioner för alla i Greklands mataffärer

Från och med i dag, lördag 13 november, återinförs reglerna om maximalt antal personer i grekiska livsmedelsbutiker. Det är en följd av den ökande smittsrpridninfen i landet.

Greklands regering har envist upprepat att de vaccinerade inte ska drabbas av nya restriktioner, samtidigt som allfler experter kräver det. Läget i sjuklvården är kritiskt på många håll med långa köer till intensivvårdsplatserna. Antalet insjuknade per dag har ökat med 190% den enaste månaden, antalet döda har fördubblats och antalet i intensivvård har ökat från 331 till 508. På fredagen stod 100 patienter i kö för att komma in på intensivvårdsavdelningar medan 21 patienter låg i respirator utanför intensivvården. På mådag kommer den statliga sjukvården att börja rekrytera läkare från den privata vården för att klara trycket. Redan i dag vårdas många Covid-19-patienter på privatsjukhus.

Livsmedelsbutiker och apotek är de enda som tillåts släppa in alla, utan att kontrollera att de är vaccinerade eller testade. Nu måste alla livsmedelsbutikerna se till att kunderna håller minst 1,5 meters avstånd och varje kund måste ha 9 kvm butiksyta.

Samtidigt meddelade regeringen att det nu bara får säljas produkter avsedda för professionella frisörer mot faktura till kunder som med dokument kan visa att de är professionella frisörer. Det är en följd av att många olagligt har börjat praktisera frisöryrket hemma, sedan kravet infördes på vaccination eller tester.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC satte på fredagen upp Grekland på litan över de 10 länder i Europa som har det allvarligaste läget. Sverige var ett av tre länder som hade den lägsta riskklassen. 24 av Greklads 75 regionala enheter är nu mörkröda på regeringens smittskyddsklarta.

Positivt är att antalet nyvaccinerade närapå har fördubblats de senaste två veckorna, som följd av de nya restriktionerna för alla ovaccinerade.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: