fbpx

På nyhetsjakt inför nästa Greklandsresa

När detta skrivs är det mindre än ett dygn kvar till nästa Greklandsresa. Munskydden är nerpackade, PLF, Covidbevis och bloardingkort är nedladdade. Nu återstår bara att packa färdigt och göra de sista förberedelserna. I dem ingår alltid att läsa lokaltidningen, som för mig är Chaniotika Nea.

Chaniotika Nea är en riktig lokaltidning, på gott och ont. Layouten är usel, fotona är undermåliga och många ”artiklar” är helt enkelt copy/paste från insänt material. Men det går ofta att hitta saker som är bra att veta och sådant som är intressant. Jag brukar nöja mig med att läsa de lokala nyheterna och scrolla igenom lantbruksnyheterna, där ”Olivnytt” är en stånde avdelning. När jag komme ner är Kreta i slutspurten av vin- och olivskörden. Vinet är färdigt att tappas på flaska, oliverna är pressade till olja och tsikoudian har strilat ur hundratals destillationsapparater. Våra grannar tillverkar både olivolja och tsikoudia, den är som allra bäst nu.

Lokalnyheterna är som lokalnyheter är mest. Brott och olyckor, politik, lokala kändisar och lite sport. När jag är i Chania läser jag den varje dag, annars skummar jag bara igenom den någon gång i veckan. Men dagen innan avresan blir det en ordentlig läsning. Jag får veta att en kommitté har träffats för attt diskutera översvämningsskydd väster om stan. Artikeln är obeskrivligt tråkig, förmodligen skriven av mötets sekreterare, som förmodligen också tog bilden.

Sju män och två kvinnor med munskydd runt ett bord. Typisk bild i Chaniotika Nea.

Ambassadör på besök

Jag får också veta att Italiens ambassadör, Patrizia Falcinelli, i dag träffade Chanias borgmästare, Panagiotis Simandirakis. De talade om turism, kulturutbyte och annat. Texten är uppenbart ett inkopierat pressmeddelande från stadshuset. Jag inser att den text jag själv just nu filar på kommer att bli ganska tråkig.

Det är over huvud taget svårt att hitta artiklar som har skivits av en av tidningens journalister. De är oftast tillskrivna ”Editorial team”. Som gammal journalist reser sig håren på armarna. Pressmeddelanden kopieras in, utan att läsarna får veta att de inte har underkastast någon jounlalistisk granskining.

Till slut hittar jag en text skriven av en anställd journalist. Det är fem Chanioter som ser tillbaka på massakern vid Atens Tekniska Högslola, som inträffade på dagen för 48 år sedan. Det är starka bilder från en av de skamligaste händelserna i det moderna Greklands historia. Tack för det, Eleni Foundoulaki!

Jag får också veta att 29 patienter med Covid-19 är inlagda på Chanias sjukhus, fyra av dem är intuberade på IVA. Och att 284 nya fall av Covid-19 har rapporterats på Kreta det senaste dygnet. Men det visste jag redan, liksom att Chania stod för 44 av fallen.

Slutligen lär jag mig att Chanias djurfarmare korkade igen trafiken på tisdagen, när de samlades till protestmöte utanför stadens rådhus. Sådant händer ganska ofta.

Här har tidningens egen ”fotograf” tydligen ryckt ut för att dokumentera djurfarmarnas protestmöte. JAg tar mig friheten att låna bilden, som får anses ha samma verkshöjd som en bild från en övervakningskamera.

Dags att packa lite! Jag återkommer med rapporter från resan och från min vecka i Chania.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: