fbpx

Kazani – nu börjar vintern på Kreta!

Först är det turistsäsong från april till oktober. Sedan ska vindruvorna skördas och pressas. Oliverna ska också skördas och pressas. När allt är tappat på dunkar och fat återstår bara att göra sprit av druvreseterna. Eld i spisen, fram med kazanin (kopparkitteln), i med mäsken. I tre dagar är det kazani och den avslutas alltid med en fest. Jag var med på en i går, det var fanastiskt!

Det här är den tredje och sista delen av den här berättelsen. Den första delen hittar du här och den andra finns här.


Jodå, jag kom fram till slut. Jag steg av bussen i Kandanos, bara ett par minuter senare kom två glada ungdomar, den ena var Spiros brorson, och hämtade mig. Vi for rakt upp i bergen och efter tio minuter var vi framme på gården. Direkt när jag klev ur bilen kände jag doften av kazanin i den kyliga novemberluften. Kazanin är den stora kopparkitteln som mäsken hälls i och värms upp, så att alkoholen dunstar och stiger upp genom destillationsapparaten. Ut kommer 40-procentig sprit – tsikoudia.

På väg upp i bergen. Foto: John Göransson.

Inne i Spiros spritfabrik – han är en av dem som har licens för att tillverka Tsikoudia i större skala – var ett långbord dukat med fläsk från grillen, fisk, skaldjur, ris och bröd. Samt tsikoudia, vin och vatten. Allt smakade utmärkt. Släkt, vänner och grannar (jag) satt runt bordet. Spiros gick runt och såg till så att alla hade hemgjort vin eller tsikoudia i glasen, Aristea bar ut nya fat med grillat kött. En yngre släkting tog fram bozoukin, rembetikan tog fart, alla sjöng med, några dansade.

Släkt och vänner från när och fjärran

Emellanåt fick Spiros hälla ny mäsk i kazanin eller langa in ny ved i spisen. Den stora kopparkolonnen, som rymmer flera hundra liter, fylldes sakta med färsk sprit. Det är rätt speciellt att vara på en fest som pågår mitt under produktion. Jag pratade med en del av gästerna. Jag var inte den enda utlänningen. Där var en svenska som sedan många år är bosatt i en by i trakten, en holländska som också bor i en annan by och ett amerikanskt par. Spiros bröder, svägerskor och brorsöner var där, några av dem hade jag träffat förut. Jag hälsade på rörmokaren också, som fixade våra badrum för några år sedan. Jag kände mig enormt privilegierad som fick vara med på den här festen i Spiros och Aristeas närmaste krets.

Spiros laddar nästa batch mäsk i kazanin. Tunnorna i förgrunden har innehållit mäsk, nu är det bara en kvar. Foto: John Göransson.

Helg i fyra månader

Efter några timmar skulle ett par som bor nära oss i Chania åka hem, så jag tiggde till mig lift, det var inga problem. Föraren, Manolis, var tack och lov nykter, det var inte hens fru Georgia. Men vi hade en trevlig resa ner. Manolis fick agera tolk mellan mig och Georgia, vi pratade om politik, pandemi (förstås) och traditioner. Så här berättade Manolis om kazanin:

”Det är för oss övergången till vintern. Den sista dagen av hårt slit med turisterna och jordbruket. Sedan är det vinter och vi går in i ett lugnare tempo inför nästa säsong. Det är en viktig tradition och den lilla flaskan med tsikoudia som vi får med oss hem är en viktig del av traditionen”.

Så är det förstås. Från och med i dag tar tiotusentals kretensare som har arbetat sju dagar i veckan, från morgon till sen kväll, en välbehövlig långhelg på fyra månader. De vilar, reser, umgås och planerar framåt. ”Det är inte så att vi bara latar oss. Vi som har företag ägnar mycket tid åt att diskutera och planera hur vi ska kunna utveckla verksamheten. Nya produkter, nya lokaler… på sommaren hinner vi bara med det dagliga slitet”, sade Manolis.

Jag ver vad han menar. Jag har själv varit indragen i sådana diskussioer med vännerna sedan jag kom ner för några dagar sedan. En ska göra matbar i restaurangem och vi diskuterar om han kan utöka öpettiderna. En tänker hyra ut sitt hotell och vi diskuterar lämpliga avtalsmodeller. En tredje berättade att de har gjort av med kökschefen och nu sätter menyerna tillsammans med kökspersonalen. ”Maten är bättre och stämningen i köket har aldrig vart så ba förut”, berättde ägarinnan.

Smakar som bourboun

Spiros har också produktutvecklat. Förra året köpte han ett antal ekfat som han fyllde med dubbeldestillerad sprit. Nu fick jag smaka på en som hade lagrats i elva månder. Den var väldigt god. Den, smakade som en bra bourboun. Nästa sommar finns den till salu i butiken Xostos nere i hamnen, då ska den ha fått fyra månader till på fatet.’

Vinet som serverades på kazanin var också hemgjort och faktiskt det godaste ”gårdsvin” jag har druckit. ”För första gången har jag gjort vin som jag själv vill göra det och inte som andra har sagt åt mig att göra”, sade Spiros. Det mörkröda vinet är gjort på en blandning av de klassiska druvorna romeiko och kotsifali, med inslag av shiraz. Den speciella smaken från romeikon berättar om vinets ursprung, utan att ta över. Det är ett vin som jag gärna skulle ha några buteljer av hemma.

En tidig kväll

När jag kom ner från mitt äventyr uppe i bergeni bergen hade jag lock för öronen och var rätt slut. Jag kom i säng tidigt för en gångs skull. Nu sitter jag i gränden och skriver ner mina minnen. Det är drygt 18 grader varmt och himlen är blå. Jag har tre dagar kvar, jag ska använda dem väl. Nu ska jag hänga tvätten och sedan ska jag hämta cykeln på busstationen. Kanske.

3 svar på ”Kazani – nu börjar vintern på Kreta!

 • 22 november, 2021 kl. 16:15
  Permalänk

  Tack snälla för ett jättetrevligt reportage. Det var med stor njutning jag tog del av det. Jag ser fram emot fler reportage av den här kalibern. Det var synnerligen underhållande men inte att förglömma väldigt lärorikt. Passa på att njuta de dagar du har kvar där nere i vårt andra hemland. Kramar Ewa

  Svar
  • 22 november, 2021 kl. 17:46
   Permalänk

   Tack för din trevliga feedback!

   Svar
 • 22 november, 2021 kl. 14:17
  Permalänk

  Vi pressade Oliver igår o åt olja med lättrostat gammalt bröd med vitlök, till detta drack vi ett Nemea vin från 2017 , inte helt fel

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: