fbpx

Allt om de nya inresereglerna till Grekland

Från och med 19 december skärps reglerna för alla som reser till Grekland. Här kan du läsa om de nya reglerna och hr du gör för att följa dem. Du hittar också länkar till mottagningar för provtagining och annan viktig information.

De nya reglerna

Alla som reser till Grekland, alltså även de som är vaccinerade, måste från och med söndag 19 december visa upp antingen ett högst 72 timmar gammalt, negativt PCR-test eller ett högst 24 timmar gammalt antigentest. Reglerna gäller alla som är 5 års eller äldre. Reglerna gäller inte dem som har varit utanför Grekland kortare tid än 48 timmar. Här kan du läsa om alla regler som gäller för Greklandresenärer.

När måste jag testa mig?

Flyg

Tiderna – 72 timmar för PCR-test och 24 timmar för antigentest – gäller från testtillfället till när du kommer till den grekiska gränsen. I realiteten innebär det att du bör ta ditt PCR-test tidigast två dygn innan avresan och ditt antigentest på avresedagen för att vara säker på att det är giltigt när du landar i Aten. Exempel: Du ska med direktflyget på torsdag från Arlanda till Aten. Det landar i Aten 17:10, vilket är 16:10 svensk tid. Du ska testa dig med PCR-test tidigast 16:10 måndagen innan avresan och med antigentest tidigast 16:10 dagen innan avresan. Men flyg är ofta försenade, så gör PRC-testet tidigast på tisdagen och antigentestet på avresedagen.

Många flyg ställs in och passagerarna bokas då om, vilket ofta innebär fler byten, mer krångel och längre restid. Direktflyget ombokas kanske till ett flyg med två byten, så att restiden plötsligt är 12 timmar. Det är ytterligare ett skäl att vänta så länge som möjligt med att testa sig.

Landvägen

Om du tänker dig till Grekland landvägen bör du ta ett PRC-test på avresedagen. Sedan får du köra i princip nonstop för att hinna till gränsen. Det tar 40 timmar att köra från Stockholm via Italien till hamnen Igoumienitsa och 29 timmar genom Östeuropa till gränsstaden Evzonoi. Lägg tll en hotellnatt eller två, så förstår du hur små marginalrna är. Om du tänker ta tåget måste du förmodligen testa dig igen på vägen ner.

Tips: Innan du bokar tid för test eller åker till en drop in-mottagning: Köp ett självtest på apoteket! Om det är positivt måste du boka av resan och slipper åtminstone kostnaden för tester.

Var testar jag mig?

Boka testet hos en vårdgivare som är ansluten till Covidbeviset, så får du in det i din telefon tillsammans med vaccinationsbeviset och slipper krångel vid gränsen. Covidbeviset är godkänt av alla EU-länder. Här finns en lista över de vårdgivare som är anslutna till tjänsten Covidbevis.

På Arlanda flygplats och flera andra ställen finns drop in-mottagning för antigentest.

När får jag svar?

Ett PCR-test får du svar på efter minst 3 timmar, ofta dagen efter. Om du betalar extra – uppemot 2 500 kronor – kan du få svar inom ett par timmar. Ett antigentest får du som reger svar på efter ca 30 minuter.

Vad kostar det?

Ett PCR-test med reseintyg kostar omkring 1 000 kronor, om du har bråttom kan du betala extra för ett expresstest, uppemot 2 500 kronor. Ett antigentest kostar 300-500 kronor.

PLF

Du måste också fylla i en PLF-blankett senast på avresedagen. Här finns en guide till hur du fyller i den.

I Grekland

Covidappen, stopp och gå
Covidappen, stopp och gå. Foto: John Göransson.

Åk inte till Grekland utan att vara vaccinerad och ha ett Covidbevis i telefonen! Ovaccinerade är i princip i total lockdown i Grekland och släpps bara in i livsmedelsbutiker och på apotek. Se till att alltid ha Covidbevisets QR-kod lätt tillgängligt, så att det går snabbt att kontrollera det. Du kommer att få visa upp det varje gång du går in i en butik, på ett café, en bar, en restaurang och många andra ställen. Här räcker det alltså inte med tester, du måste vara vaccinerad! Här kan du läsa allt om vilka regler som gäller just nu.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: