Site icon Grekland All Exclusive

Grekland gör sig redo för turisterna

I år ska turistsäsongen börja redan 1 mars. Det har regeringen bestämt, så då blir det så. Eller? Grekland All Exclusive har tagit pulsen inför en säsong som många tror blir den bästa hittills i Grekland. Vi har skrapat fram tillgänglig information och pratat med folk i turistbranschen, för att få en blid av vad vi kan vänta oss.


Observera att det som står i den här artikeln kan ändras när som helst, eftersom coronaviruset inte följer några regler, hur gärna vi än skulle vilja det. Nya allvarliga mutationer kan dyka upp, eller så går pandemin tillbaka snabbare än beräknat. Men Grekland All Exclusive har följt utvecklingen i Grekland dagligen och gjort tre Greklandsresor sedan pandemin bröt ut, så prognoserna är mer än gissningar. Gällande regler för inresa i Grekland och restriktioner i landet hittar du i den här artikeln, som uppdateras vid varje förändring.

Dagen innan jag skriver detta meddelar borgmästaren i Patras att även årets karnevalståg är inställt. Nu är det ganska precis två år sedan regeringen förbjöd allt karnevalsfirande, sedan tre fall av coronavirus hade upptäckts i landet. Karnevalen i Patras är, eller var, den största i Grekland, även om stora karnevaler äger rum över hela landet. Vi hade hoppats att få vara med om karnevalen i Rethymnon i år, men deras hemsida har inte uppdaterats sedan 2020, så den lär inte bli av. Firandet av Apokreas, som pågår i flera veckor, avlöses traditionellt av fastan, som i år inleds 7 mars. Det kanske blir lite drakflygning, vi ka åtminstone njuta av Greklands delikata fastemat.

Karnevalen i Rethymnon 2018. Foto: Jonatan Göransson.

Säsongen börjar 1 mars, eller?

Greklands regering har bestämt att årets turistsäsong ska börja 1 mars. Jag har alltid undrat var detta datum betyder i praktiken. Regeringen kan inte beordra charterbolagen att flyga, hotellen att öppna eller barerna att ta fram utemöblerna. Det enda som kan hända är att reglerna för de hundratusentals säsongsarbetslösa ändras, så att de blir av med sin A-kassa redan 1 mars.

Frågan är hur många turister som kommer att hörsamma regeringens påbud och bege sig till Grekland redan i mars. Första ledtråden: Går det att åka till Grekland i mars? Det gör det givetvis, vi åker 3 mars, med Aegean till Chania via Aten. Men reguljärflyget är en rännil jämfört med charter och lågprisflyg.

Så här ser det ut (från Arlanda): Apollo börjar flyga till Grekland från 16 april. TUI kommer igång 17 april och Ving väntar till 21 april. Norwegian kommer igång med direktflyg från Arlanda i maj. Allt är med andra ord som det brukar vara. De där marsturisterna, lär, om de kommer, inte komma från Sverige. Kanske kommer de från Mars?

Det kan bli fina marsdagar i Grekland, men det är inte läge för sol- och badsemester. Foto: Jonatan Göransson.

Dessutom är vädret fortfarande osäkert i mars och de flesta reser till Grekland för sol och bad. De flesta av oss har också arbete eller studier att rätta sig efter. Grekland ligger redan i riskzonen för att bli ett resmål för pensionärer, landet lär knappast vilja öka åldersobalansen ytterligare.

Turisterna kommer i april

De vi pratar med i Grekland svarar samma sak på två av våra tre frågor: Turisterna kommer i april och det kommer att bli en mycket bra säsong. Många hotell är redan fullbokade i april. Är det något de oroar sig för så är det snarare hur de ska få tillräckligt mer personal för att klara anstormningen. Många har lämnat turistsektorn efter två svåra coronasäsonger och har nu andra jobb i Grekland eller utomlands eller sitter på skolbänken. De sistnämnda kan förstås sommarjobba i turistindustrin, men terminen slutar inte förrän i mitten av juni. Turistmål i universitetsstäder, som Chania, kan bemanna med studenter på kvällarna, men det räcker inte för att hålla igång verksamheten. En sak är klar: Nästan ingen vi känner i Grekland tänker anställa ovaccinerade.

I april börjar det bli dags att ta sig till Stranden. Eller caféet ovanför. Foto: John Göransson.

Om de flesta verkar vara överens om att säsongen börjar i april så går svaren isär när den tredje frågan: När avskaffas restriktionerna? Några tror att de avskaffas redan i mars, andra tror att de blir kvar till efter påsk. Greklands regering har sagt att de kvarvarande restriktionerna kommer att avskaffas succesivt under mars och att påskfirandet 2022 ska vara som 2019, men bara för de vaccinerade.

Ovaccinerade får stanna ute i sommar

Ovaccinerade kommer inte att inbjudna till festen. Kravet på tester vid inresa är nu avskaffat, men bara för de vaccinerade. Väl i Grekland missar ovaccinerade det mesta som händer inomhus. Museer, barer, klubbar… utan ditt vaccinpass är du inte välkommen. Dessa restriktioner verkar regeringen inte ha någon brådska att avskaffa. Jag tror att Grekland gärna hade stängt gränsen helt för ovaccinerade, men det är EU-kommissionen som har bestämt at Covidbevisen ska gälla även med ett negativt testintyg.

Samma sak gäller de som arbetar i turistindustrin. Även om nära 70 procent av alla greker nu är vaccinerade så finns det många regioner, bland annat Chania och Rethymnon, där en tredjedel av befolkningen alltjämt är ovaccinerad. Det är rätt märkligt, med tanke på allt besvär de ovaccinerade tvingas gå igenom. Tester två gånger i veckan för att få gå till jobbet, utestängda från det mesta av kultur- och nöjesliv. De flesta restauranger och hotell kommer i första hand att välja vaccinerade när de bemannar inför säsongen, säger de vi har pratat med.

Munskydden blir kvar

Greklands regering är också hängivna anhängare av munskydd, trots att effekten av att, som många gör i Grekland, bära munskyddet under näsan eller på hakan är starkt ifrågasatt. Jag moraliserar inte över detta, det är ganska jobbigt att andas genom ett munskydd när det är över 30 grader varmt. Kravet på munskydd lär bli kvar länge, åtminstone i kollektivtrafiken och på andra platser där det är svårt att hålla avstånd. Och på flygplatsen förstås.

En regel som sannolikt avskaffas snart är att alla måste sitta på barer, restauranger och caféer. Att hänga vid bardisken med en öl eller en kopp kaffe är en viktig del i grekernas (och vår) livsstil. Det ser vi fram mot.

Fagotto i Chania. Vaccinationsbevis krävs för gästerna, som måste sitta. Munskydd krävs för personalen. Foto: John Göransson.

Summan av det hela är ändå att Grekland kar kapitulerat villkorslöst för coronaviruset. För två år sedan infördes lockdown, innan en enda grek hade dött av Covid-19. Nu avskaffas restriktionerna, trots att dödstalet ligger på rekordnivå. Samma sak händer i hela världen, så det är inget konstigt med det. Framför allt handlar det om konkurrensen från andra Medelhavsländer, som också släpper på testkravet vid inresa och lättar på restriktionerna.

Så blir Greklandssemestern 2022

Det finns skäl att anta att detta blir första året som resan till Grekland blir som de brukade vara innan pandemin, med två viktiga undantag: Covidbevisen och munskydden. Båda kommer till användning redan på avreseflygplatsen och blir sedan dina ständiga följeslagare under resan. Senast jag var i Grekland, i slutet på november förra året, fick jag visa upp mitt Covidbevis flera gånger om dagen.

Det här kommer du att behöva. Ha det lätt tillgängligt.

Du slipper både munskydd och Covidbevis på uteserveringarna, men om du ska gå på toaletten lär du få sätta på dig munskyddet och om du kvällarna blir kyliga behövs Covdibeviset för att komma in i värmen. Du kommer förstås att få fylla in PLF-blanketten innan du åker, men den rutinen är nu så enkel att det inte lär hindra någon från att åka till Grekland.

Ingen vet när de ovaccinerade släpps in i värmen. Så länge de står för den största delen av vårdnotan i Grekland lär regeringen inte ha någon brådska. Väldigt få trippelvaccinerade blir svårt sjuka eller dör av Covid-19. Tänk på att du behöver ta den tredje dosen för att ditt Covidbevis ska vara giltigt.

Hur gör Grekland All Exclusive?

Det ska bli skönt att kunna resa till Grekland ”som vanligt”. Vi planerar tre Greklandsresor i år. En i mars, en i maj/juni och en i september/oktober. Det kan bli flera resor. Definitivt några dagar i Aten, kanske en sväng till fastlandet. Vi kommer givetvis att rapportera från dessa resor och fortsätta att hålla dig uppdaterad om läget.

Var finns informationen?

Gällande regler för inresa i Grekland och restriktioner i landet hittar du i den här artikeln, som uppdateras vid varje förändring. Vi rekommenderar alla att strunta i UD:s app resklar, eftersom svenska ambassaden i Aten är notoriskt sen med uppdateringar och struntar i oss när vi påpekar felaktigheter. Installera i stället EU-kommissionens app Re-open-EU. Här hittar du bestämmelser för alla EU-länder, både vid inresa och transit. Här kan du installera appen:


Exit mobile version