fbpx

Helger skapar problem med inresereglerna

Från 1 maj krävs inte längre covidbevis för inresa i Grekland. Alla inreserestriktioner är avskaffade, så det ska bara vara att checka in och gå ombord på planet eller färjan. Ändå nås vi av rapporter om att resenärer fortfarande avkrävs covidbevis vid incheckningen. Hur kan det komma sig? Det kan du läsa här, samtidigt som du får en liten lektion i riktig journalistik och källkritik.

Det slutgiltiga beskedet från Greklands regering om att ta bort alla inreserestriktioner kom sent i fredags eftermiddag. Sedan blev det helg. När detta skrivs 2 maj är det fortfarande helg i Grekland. När 1 maj infaller en söndag kompenseras nämligen alla anställda med att även 2 maj är helgdag. Faktum är att inte ens Greklands regering vid lunchtid på måndagen hade uppdaterat informationen på sin hemsida.

Först i Sverige

Grekland All Exclusive var, som vanligt, först i Sverige med att publicera denna sanna, relevanta och intressanta nyhet från Grekland, redan på eftermiddagen 28 april. Då gav den grekiska regeringens expertkommitté en rekommendation till regeringen att avskaffa inreserestriktionerna. Eftersom Greklands hälsominister Thanos Plevris tidigare samma dag hade meddelat att regeringen skulle följa rekommendationen så var saken klar, även om regeringen formellt fattade beslutet först dagen efter.

Felaktig information

Men att vara först är inte värt något om det man skriver inte är sant. Flera utländska medier och reseföretag skrev redan13 april att inresereglerna skulle slopas 2 maj, trots att inget officiellt besked fanns. Vi hittade uppgiften bland annat hos Reuters (som senare korrigerade uppgiften) och Ving. Till och med Greklands Ambassad i Stockholm påstås ha informerat resenärer om detta, trots att deras egen regering inte hade gjort det. Vi lyckades aldrig få detta bekräftat från ambassaden, eftersom påsken kom emellan.

Grekland All Exclusive fick en del kritik för att vi inte följde efter och skrev att reglerna skulle ändras 2 maj. Kommentarer som ”Ving borde väl veta vad de pratar om?”, ”Det står i flera andra Facebookgruppper” och liknande haglade, men vi höll emot. Ving påstår bland annat att Samariaravinen är Europas längsta ravin (det är den inte) och att Knossos på Kreta var ”Minoernas berömda sommarpalats” (Man tror sedan länge att Knossos var ett religiöst och/eller politiskt center, uppgiften om att det var ett ”sommarpalats” är helt gripen ur luften.) Den 14 april skrev vi en text om saken för att få stopp på tjatet. Det centrala stycket i artikeln lyder: ”På onsdagen annonserade Greklands hälsominister Thanos Plevris lättnader i coronarestriktionerna från 1 maj. Samtidigt sade han att reglerna för inresa i landet ska ses över de närmaste dagarna”.

För våra läsares och vårt eget anseendes skull är vi glada att vi inte gav efter. Hur den felaktiga uppgiften uppstod vet vi inte, men den hade kunnat ställa till problem, eftersom människor hade kunnat fatta felaktiga resebeslut utifrån felaktig information. Vi förstår att Ving grep efter halmstrået, de vill sälja resor och i synnerhet barnfamiljerna tvekade att boka md de bestämmelser som gällde.

Journalistiska principer

Grekland all Exclusive arbetar utifrån strikt journalistiska principer. Grundsatsen är at allt som publiceras här ska vara sant, relevant och intressant. Vi har till och med tagit på oss uppgiften att slå hål på myter och lögner om Grekland, sådana finns det gott om.

Hur vet man vad som är sant? Låt oss använda det aktuella exemplet:

 • Närhet. Bäst: Du ser hälsoministern säga det i en direktsänd presskonferens. Sämst: ”jag har läst det i en Facebookgrupp”. Här nöjde vi oss med att Kathimerini citerade informationen från regeringens expertkommitté.
 • Beroende. Ett företag som är beroende av att sälja resor är i det här fallet mindre trovärdigt som källa än en seriös grekisk dagstidning.
 • Kompetens. Kathimerini förstår vartenda ord av vad hälsoministern säger och risken för missuppfattningar är därför minimal. På Grekland All Exclusive är vi rätt dåliga på grekiska och därför är vi extra noga med att kontrollera alla översättningar. Men det handlar inte bara om språkkunskaper. Grekland All Exclusive har skrivit om Covid-19 i Grekland i stort sett varje dag i över två år, så vi har väldigt bra kunskaper om händelseutvecklingen. Den reporter på Reuters som skrev den felaktiga artikeln kanske skrev sitt livs första artikel om Covid-19 i Grekland.
 • Tendens. Är det fakta eller åsikter? Den grekiska regeringen kan också ha en agenda och allt den säger är inte sant, eller åtminstone inte relevant. Men Avskaffade inreseregler är inte åsikter, så i det här fallet finns det ingen anledning för regeringen att säga något annat än sanningen.

Tipsa oss gärna om sådant du tycker att vi ska skriva om! Men vi kommer att kontrollera alla uppgifter innan vi publicerar dem här. I våra Facebookgrupper får du tipsa om vad som helst, så länge du inte bryter mot gruppreglerna.

Vilka har uppdaterat?

Grekland All Exclusive tittade vid lunchtid 2 maj runt på internet för att se vilka som då hade uppdaterat informationen om de slopade inresereglerna och vilka som inte hade gjort det:

Ständigt aktuella regler för inresa och vistelse i Grekland finns här:

Ett svar på ”Helger skapar problem med inresereglerna

 • 2 maj, 2022 kl. 15:47
  Permalänk

  Hej! Ja, man kan ju undra var information kommer ifrån. Reste med Norwegian till Chania 26/4. Ingen kontrollerade covidpass, varken vid incheckning i Köpenhamn, vid ombordstigning eller vid ankomst till Chania. Provtagningsbåsen, som fanns vid besöket i oktober, på flygplatsen i Chania var också borttagna.
  Har i dagarna hört talas om (på facebook) att om man åker med barn (andras, ej sina egna) ska man ha med sej påskrivna papper från vårdnadshavare om tillåtelse till resan. Vi har ofta med oss vårt barnbarn så detta är ju isf aktuellt för oss.

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: