fbpx

Inflationen i Grekland hot mot turismen

Inflationstakten i Grekland passerade 10 procent i april och är nu på den högsta nivån på 27 år, långt innan landet anslöt sig till eurosamarbetet. Räkna därför med högre priser i Grekland i sommar. I sverige var inflationstakten 6,4 procent i april, även det den högsta nivån sedan 90-talet. Den höga inflationen, i kombination med fallande kronkurs mot euron, kommer att leda till att det blir dyrare att semestra i Grekland i sommar. Samma sak gäller de flesta av Greklands viktigaste turistmarknader.

Priserna i Grekland ökade med 10,2 procent i maj, jämfört med ett år tidigare, enligt den grekiska statistikmyndigheten Elstat. Året innan låg prisökningstakten på 4,4 procent.

Inflationstakten är nu den högsta sedan priskarusellen på 90-talet. Skillnaden mot då är att turisterna inte märkte av inflationen på samma sätt när Grekland hade sin egen valuta. För varje år vi reste till Grekland fick vi fler drachmer för våra kronor. Samtidigt ska den officiella inflationsstatistiken i Grekland tas med en nypa salt. Åren innan och efter Greklands inträde i eurosamarbetet 2001 fifflade Grekland systematiskt med inflationssiffrorna för at klara inträdeskraven, något som 2010 avslöjades av en visselblåsare på finansministeriet. Trots avslöjandet och den uppenbara skillnaden mellan statistik och verklighet har inflationssiffrorna inte reviderats.

Boendekostnaderna ökade mest

Så här fördelades prishöjningarna i april, jämfört med ett år tidigare:

  • Mat och alkoholfria drycker: +10,9%
  • Kläder och skor: +1,6%
  • Bostäder (hyra, el, uppvärmning etcetera): +35,1%
  • Hemutrustning (möbler, köksartiklar, hemtextil etcetera): +4,2%
  • Transporter (bilar, bränsle, färdbiljetter etcetera): +15,4%
  • Rekreation och kultur (bio och teaterbesök, husdjur, turistresor etcetera): +1,2%
  • Utbildning (avgifter för högre utbildning): +0,9%
  • Hotell, caféer och restauranger: +3,9%

Inflationen hotar turismen

När inflationen i Grekland är högre än i Sverige, samtidigt som kronan försvagas mot euron, blir det i stället påtagligt dyrare för svenskar att semestra i Grekland. På torsdagen kostade en euro 10,59 kronor, jämfört med 10,29 kronor ett år tidigare. Detta kan ändras snabbt, eftersom valutakurserna rör sig snabbt just nu.

För Grekland är detta extra bekymmersamt, eftersom köpkraften minskar på de viktigaste turistmarknaderna, samtidigt som inflationen i Grekland är högre än i de länder de flesta av turisterna kommer ifrån. Folk får mindre i plånböckerna och risken är att de som har råd att göra en utlandssemester väljeratt resa till länder med lägre inflation, för att få mer för pengarna.

Nu har de flesta av Europas länder publicerat sina inflationssiffror för april, så det går att jämföra. I det här diagrammet ser vi inflationstakten i april för några av de för Grekland viktigaste turistmarknaderna och de länder i Europa som konkurrerar om turisterna (flera av dem, som Frankrike och Storbritannien, är båda sakerna):

Siffrorna är hämtade från respektive lands officiella statistik, samt Eurostat. Diagram: Grekland All Excluive.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: