fbpx

Flyget släpper munskyddskravet 16 maj

Från den 16 maj slopar EU rekommendationen att ha munskydd på flygplatser och ombord på flygplan. Det sade EU:s smittskyddsmyndighet ECDC och den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA i ett gemensamt uttalande på tisdagen. Grekland kommer förmodligen att vänta till månadsskiftet med att följa efter.

Även om EU:s rekommendation avskaffas så har både flygbolagen och medlemsländerna rätt att tillämpa egna regler. Grekland har annonserat att kravet på munskydd inomhus ska avskaffas 1 juni, förutsatt att trycket på sjukvården då har nått en acceptabel nivå. Det troliga är att de grekiska flygbolagen och flygplatserna kommer att avvakta regeringens beslut.

Många flygbolag har redan tagit bort kravet på munskydd och på de svenska flygplatserna är det bara en rekommendation. De grekiska flygbolagen och flygplatserna har däremot kvar kravet på munskydd.

Den 1 maj avskaffades alla inreseregler i Grekland, samtidigt som alla krav på vaccinationsbevis togs bort. Nu är det egentligen bara kravet på munskydd inomhus som skiljer landet från hur det var innan pandemin, åtminstone för besökare. För ovaccinerade anställda finns fortfarande krav på veckovisa provtagningar och ovaccinerade sjukvårdsanställda är avstängda från jobbet året ut.

Smittläget har förbättrats påtagligt den senaste tiden och om inte trenden vänder så lär regeringen fullfölja planen att sa bort munskyddskravet från månadsskiftet, kanske rentav ännu tidigare. Här kan du läsa om vilka regler som gäller just nu.

10 maj 202210 april 202210 mars 2022
Antal smittade6 4168 63521 260
Antal döda275149
Antal i intensivvård196357361
Antal nya sjukhusinläggningar127328285
Daglig statistik om Covid-19 i Grekland finns här.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: