Site icon Grekland All Exclusive

Vad gäller om jag vill resa till Grekland med barn?

Barn på Nisyros. Foto: John Göransson.

Barn på Nisyros. Foto: John Göransson.

De senaste månaderna har vi fått många frågor om vilka regler som gäller om barn reser till Grekland utan att ha sällskap med ett eller båda sina föräldrar. Det är inte så konstigt, för det är en onödigt svår fråga att besvara. Vi ska ändå försöka.


Alla regler för Greklandsresan hittar du här.

Låt oss spoila: Detta är egentligen inget problem. Varken svenska eller grekiska myndigheter lär stoppa en ensam förälder eller morföräldrar som vill åka på semester till Grekland med barnen. Stormen har uppstått i ett vattenglas, men tyvärr har svenska och grekiska myndigheter inte bidragit till att räta ut frågetecknen, tvärtom.

Förvirringens källa

Detta är källan till förvirringen: Greklands utrikesdepartement lade nyligen upp den här texten på sin hemsida. Så här står det, i vår översättning:


När en minderårig med grekisk nationalitet reser med båda föräldrarna räcker det med ett giltigt ID-kort eller pass utfärdat av de grekiska myndigheterna.

Annars måste de också ha:

Minderåriga från andra EU-länder måste också ha en liknande deklaration med föräldrarnas underskrifter validerade av de behöriga myndigheterna i deras bosättnings-/ursprungsland eller de grekiska konsulära myndigheterna eller den grekiska polisen.


Glasklart? Nej. Det finns nämligen ingen svensk myndighet som vill utförda sådana intyg och efter kontakt med Greklands ambassad i Stockholm står det klart att deras ”konsulära myndigheter” inte tänker hjälpa till.

Inget pass utan föräldramedgivande

Vi får ta det från början. Svenska myndigheter kräver inte den här typen av föräldramedgivande. Däremot krävs medgivande från båda föräldrarna för att ett barn ska få pass eller nationellt ID-kort. Utan något av de dokumenten kan barnet inte borda ett flygplan eller resa ut ur EU, så därmed borde saken vara klar.

Varför Grekland kräver att EU-medborgare ska lyda samma regler som gäller för grekiska medborgare, utan att de befinner sig i Grekland, är svårt att svara på. Grekland har ingen jurisdiktion över svenska utreseregler. De kan ha egna inreseregler, men, som sagt, inga svenska barn kan få ett pass eller nationellt ID-kort utan medgivande från båda föräldrarna.

Gissningsvis handlar det om att hindra EU-migranter från att ta barn över gränsen till och från Grekland utan båda föräldrarnas medgivande. Vi känner en gästarbetande kvinna från Bulgarien som tvingades skaffa ett sådant intyg när hennes tonårsdotter skulle hälsa på henne på sommarlovet. Det är ganska begripligt, eftersom Grekland har problem med att unga tjejer från Östeuropa luras eller tvingas in i landet för att hamna i tiggeri och/eller prostitution.

Varning för bluffsajter

Tyvärr har de oklara reglerna gett upphov till bluffsajter, som utfärdar intyg om föräldramedgivande mot betalning. Dessa intyg är helt värdelösa, eftersom de inte är utfärdade av en myndighet utan av skojare.

Vad säger ambassaden?

Vi ringde upp Greklands ambassad i Stockholm och hade ett långt samtal med en trevlig kvinna på konsulära avdelningen. Hon råder alla osäkra att kontakta sitt flygbolag. Kommer du ombord på planet så kommer du in i Grekland. helt enkelt. Gränskontrollerna för EU-medborgare är nämligen avskaffade.

Också är det TUI…

Charterarrangören TUI kräver föräldramedgivande av båda föräldrarna om minderåriga ska resa utan eller med bara en förälder. Kravet gäller bara paketresor. TUI har en egen blankett, som är väldigt lätt att förfalska. Det är uppenbart att detta är TUI:s egna regler, som inte har något med lagstiftningen att göra. TUI vill helt enkelt försäkra sig om att föräldrarna har gett sitt samtycke till att barn och ungdomar åker på charterresa utan dem.

Ensamresande barn

Barn som reser utan vuxens sällskap kallas på flygbolagsspråk för ”unattended minors”. Inte alla flygbolag släpper ombord unattended minors, särskilt inte charter- och lågprisflyg. Så här säger luftfartsreglerna och den grekiska lagstiftningen:

Exit mobile version