fbpx

Äntligen får Grekland ett retursystem

Nästa år får Grekland äntligen ett pantsystem för burkar och flaskor. Det är nästan 40 år efter Sverige, men bättre sent än aldrig. Frågan är om det kommer att fungera, eftersom det finns många luckor i systemet.

Det nya systemet, som innebär att en pant på 10–15 cent införs på burkar och flaskor, ska införas från 1 juli 2023. Till att börja med behöver bara butiker med minst 200 kvm butiksyta installera returautomater, det är ännu oklart hur det blir med de förpackningar som säljs i mindre butiker.

Kunden kommer att få betala pant på aluminiumburkar upp till 1 liter, glasflaskor up to 1,3 liter, och plastflaskor upp till 3 liter som används till vatten, juice, läsk, öl, vin och mjölk. Målet är att till 2025 ska 77% av alla plastflaskor, 70% av glasflaskorna och 50% av aluminiumburkarna återvinnas. Systemet kommer att påminna om det svenska, med en streckkod som skannas av returautomaten.

En skillnad mot i Sverige, och i de flesta andra länder, är att Grekland har lagt ut verksamheten på flera olika aktörer. Det innebär att konsumenterna kommer att tvingas panta sina burkar och flaskor på flera olika ställen. Det är också oklart hur det ska gå med de flaskor och burkar som säljs i de mindre butikerna.

Sverige var ett av de första länderna i Europa som 1984 införde pant på burkar. Det är pantsystemet lanserades i Sverige, 1984, återvanns 63% av alla burkar. Förra året återvanns 89% av alla burkar och 86,4% av alla PET-flaskor, vilket ger ett genomsnitt på 88,2%, en av de högsta siffrorna i världen, enligt Pantamera.

Grekland har lång väg att gå när det gäller att ta hand om hushållsavfall. Varje år hamnar drygt 400 kilo sopor per person på Greklands sophögar, motsvarande siffra i Sverige är tre kilo per person, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Det beror dels på att vi återvinner mer än dubbelt så mycket sopor som Grekland, dels på att nära hälften av allt svenskt hushållsavfall blir energi. I Grekland är det bara en bråkdel.

De senaste åren har system för att sortera hushållsavfall införts i Grekland, men är så länge fungerar det mycket dåligt. Det är ofta svårt att se skillnad på innehållet i de gröna och blå avfallscontainrarna och mer än hälften av det avfall som hamnar i de blå containrarna har hamnat fel.

Vad kan vi som besökare göra för att minska vår belastning på Greklands miljö? I den här artikeln får du några handfasta tips.

Ett svar på ”Äntligen får Grekland ett retursystem

  • 5 augusti, 2022 kl. 12:47
    Permalänk

    Det är nog rätt kört redan med återvinning i Grekland. 40 år senare än sverige skall nog vara 140 innan det fungerar.

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: