fbpx
Bo i GreklandChaniaFlygGrekland All ExclusiveKretaPrylarResor

Vad tar vi med oss till Grekland?

Nu är det bara en vecka kvar till nästa Greklandsresa och det är dags att börja tänka på packningen. Jag tänkte dela med mig av innehållet i våra resväskor, som kunde vara tomma, men ändå inte är det.


Vi skulle kunna resa med i stort sett ingenting, mer än kläderna på kroppen, våra mobiltelefoner och våra receptbelagda läkemedel. Vårt hus är fullt utrustat, lådor och skåp är fulla och i stort sett allt vi behöver finns att köpa på plats. Ändå har vi emellanåt ganska mycket att släpa på.

De första åren efter vårt husköp var det annorlunda. Vid varje resa fylldes väskorna till brädden med glas, porslin, sängkläder och annat som samlade damm hemma i skåpen i Sverige. Onlineköp var svårt, så vi köpte också en del kläder, möbler och andra saker i Sverige och packade ner. En gång fyllde vi en skidväska med två garderober i tyg från Ikea, senast hade vi en lyftkran i väskan. Det visade sig senare att exakt samma lyftkran fanns att köpa i Chania, så den släpade vi ner i onödan.

De första åren visste vi väldigt lite om Chania. I dag vet vi att i stort sett allt finns att köpa, utom möjligen osthyvlar. Numera finns både Ikea och Jysk i stan, så det blir inga fler garderober i packningen.

Med pandemin lossnade onlinehandeln i Grekland. Amazon.gr har inte öppnat ännu, men vi numera kan handla mycket i Amazons tyska shop och få leverans till Grekland. Jag beställde just nya tandborsthuvuden till våra eltandborstar, fraktkostnaden blev 5 euro och de anländer om tio dagar, tre dagar efter oss.

Packningen

Eftersom jag har guldkort på Aegean Airways får vi alltid gratis checka in en väska som väger högst 32 kilo. Det är bra, eftersom vi kan strunta i vätskereglerna och begränsa handbagaget till ett minimum. Det är så tröttsamt att försöka trycka ner all packning i en kabinväska och sedan försöka klämma in den i de proppfulla bagagehyllorna på planet. Inte sällan måste kabinväskorna checkas in vid gaten, för att de inte får plats i kabinen.

Med oss i kabinen har vi därför bara det vi behöver för flygresan och några saker till, ifall vår väska kommer på avvägar. Det har hänt flera gånger, numera bryr vi oss inte, den dyker alltid upp vid dörren efter en dag eller två. Det enda tråkiga är att det tar extra tid på flygplatsen

Det lilla vi behöver ha i kabinen får alltid gott och väl plats i våra små ryggsäckar, som ändå har plats över för ett par flaskor tsiporo från Atens flygplats.

Så vad tar vi med oss? Jag delar väl med mig av vår packlista, helt enkelt.

I fickan

Jag har en väldigt liten plånbok. Den innehåller några kreditkort, mitt blå sjukförsäkringskort, mitt Aegean-guldkort och några sedlar. Och så mobiltelefonen förstås! Dessutom stoppar jag alltid nycklarna till huset i fickan vid avresan, som en slags ritual. Nu byter vi hem!

Mobiltelefonen

Detta är numera min viktigaste del av packningen, förutom mina läkemedel. Den är i min hand eller ficka på hela resan, utom när jag går igenom säkerhetskontrollen. Den ersätter de många kilo utrustning jag släpade runt på förr i tiden. Några exempel:

  • Biljetter, boardingkort bokningsbekräftelser… Alla dessa papper!
  • Block och penna
  • Adressbok
  • Miniräknare
  • Kalender
  • Kartor
  • Kreditkort (men på resan finns de fysiska med ändå)
  • Böcker, tidningar TV och radio (jag hade aldrig någon TV i packningen)
  • Lexikon och guideböcker
  • Kamera
  • Videokamera

Dessutom öppnar mobilen en mängd andra möjligheter på resan, som möjligheten att boka hotell och transporter, skicka vykort, kolla öppettider, larma i nödsituationer…

Förr hade jag en telefon liggande i Grekland med grekiskt simkort, men numera har jag bara en telefon, med dubbla simkort (och en i reserv). På grund av kameran, som är ett arbetsredskap, är den mycket dyr. Med mobilskal väger den 285 gram.

Handbagaget

Jag har en “Stöldsäker” och regntät ryggsäck med vadderat datorfack. Stöldskyddet består av två saker: Ett stålnät under tyget som gör den omöjlig att skära upp och avsaknad av fack som går att öppna från framsidan. Den rymmer 27 liter och väger 1,65 kilo. Jag får in den under sätet, så jag behöver aldrig delta i knuffandet och skuffandet vid bagagehyllorna.

Detta är alltid med i min ryggsäck:

  • Receptbelagda läkemedel tar vi alltid med oss ombord, åtminstone så att de räcker i en vecka.
  • Dator. Vi har en stationär dator i huset, men jag behöver min laptop även på resor, så den är alltid med. Den stationära datorn köpte vi när min laptop pajade för ett par år sedan, numera använder vi den knappt.
  • Hörlurar. Jag har flera par, både trådlösa pluggar och stora lurar. Jag är helt enkelt missbrukare av hörlurar. När batteriet tar slut så byter jag, helt enkelt.
  • Laddare, sladdar och powerbank. Jag har en laddare med fyra uttag, det underlättar. En powerbank måste också finnas med, mobilen får aldrig sluta fungera!
  • Ett ombyte kläder (underkläder, T-shirt och shorts) ifall något missöde skulle inträffa på resan eller vi måste övernatta på vägen.
  • Tandborstar. Vi har inte kunnat motivera slöseriet att ha en extra uppsättning eltandborstar i Grekland, de väger bara 100 gram styck och de kan komma till användning på resan. Däremot har vi ett laddställ till dem i huset.
  • Solglasögon.
  • Paraply, åtminstone på vintern. Vi vill inte komma hem dyblöta.
  • Ryggsäckarna är också en del av packningen, eftersom vi använder dem dagligen

Resväskan

Jag har en mycket stor resväska, i ett mycket lätt material. Den kostade mycket pengar, men den har gjort ett fantastiskt jobb på många resor och har dessutom innehållit min portabla inspelningsstudio på många uppdrag. Trots att den är väldigt stöttålig och sväljer nästan 70 liter väger den under tre kilo. Jag har fått reparera den några gånger, men det är aldrig några problem. Jag får checka in 32 kilo på flyget men väskan väger aldrig över 20 kilo (utom när jag fraktade ner den där lyftkranen, då var det nära).

Det är oftast väldigt lite i väskan på nerresan och det mesta som finns i den blir kvar i Grekland. Därför finns det gott om plats för tsikoudia, olivolja och annat gott till hemresan.

Detta är alltid (eller ofta) med i min resväska på väg till Grekland:

  • Lite favoritkläder och skor, som vi vill ha både i Grekland och Sverige, samt några plagg som ska få ett nytt hem i Grekland.
  • Vitamintabletter, brus. De vi har hittat i Grekland smakar ganska illa och går knappt att lösa upp i vatten.
  • Receptbelagda läkemedel
  • Essenser till akvavit och glögg. Vi bjuder ofta hem vänner på mat och ibland måste vi bara ha lite gubbröra eller toast Skagen, med en öl och en snaps.
  • Presenter till grannar och vänner. Ofta något svenskt från Systembolaget.
  • Lightprodukter. Med diabetes och dieter i familjen är det viktigt med sockerfria alternativ. Grekland har de inte kommit lika långt med detta, så det finns väldigt lite att välja på.
  • Saker som vi har fått över i Sverige som kan komma till användning i Grekland. Det är väl så det är med fritidshus? De är som personliga second hand-butiker.

Packlistan är klar. Än är det ingen brådska, men tiden flyger, så varför inte börja checka av listan redan nu?

2 svar på ”Vad tar vi med oss till Grekland?

  • Hans Heldt

    Hej John, trevlig artikel, den där ryggsäcken med stålnät verkar intressant.Skulle du kunna skicka fabrikat och inköpsställe, hälsningar från Hans Heldt i Helsingborg.

    Svar
    • johngransson

      Finns på smartasaker.se Kostar en tusenlapp.

      Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa