fbpx

Greklands rumsuthyrare omsätter 35 miljarder – regeringen drar i bromsen

Airbnb och andra uthyrningstjänster väntas omsätta 3,3 miljarder euro 2022, enligt en rapport från konsultjätten Grant Thornton. Det är mer än en fördubbling sedan 2016 och nu utlovar regeringen krafttag mot en verksamhet som årligen beräknas undanhålla mer än 3 miljarder kronor i skatt.

När Airbnb och andra ”delningstjänster” kom till Grekland blev en stor del av landets befolkning rumsuthyrare. ”Hälften av alla hem i Chania är på Airbnb”, skämtade en hotellägare vi känner i Chania. Det fanns samtidigt allvar i uttalandet. Uthyrarna låg under radarn, de betalade inte skatt och de behövde inte pricka av den långa lista av krav som ställs på hotell.

Efter några år bytte verksamheten skepnad och nu är de flesta av uthyrarna professionella. De äger eller hyr flera fastigheter och har anställda som sköter bokning, städning och underhåll. Många husägare lockas av tanken att slippa besväret med att hyra ut sina hus. Först bodde deras föräldrar i huset. Sedan hyrde de ut det till studenter, därefter blev det Airbnb och nu låter de professionella ta hand om alltihopa.

Vår gränd i Chania har bytt skapnad sedan vi flyttade in 2013. Här finns knappt några bofasta längre, inte heller några långtidshyresgäster. Vartefter de flyttar ut förvandlas deras hem till uthyrningsrum med kodlås. Städerskor pilar upp och ner mellan husen med rena lakan och toarullar. Sophämtarna kommer numera två gånger om dagen för att ta hand om allt avfall.

Det finns förstås fördelar med detta. Två nya närbutiker har öppnat i kvarteren, den ena ligger bara en minuts promenad från vår ytterdörr. Där finns allt som gästerna i hyresrummen kan tänkas behöva, till och med nybakat bröd. Nu tar det oss bara fem minuter att gå till den stora livsmedelsbutiken utanför stadsmuren, men dit hittar man inte om man bara stannar ett par nätter.

Nackdelarna är att det emellanåt blir stök och oväsen i de tidigare så stillsamma gränderna. Vi var inte där under högsäsong i år, men grannarna har berättat att det var svårt att sova många nätter. Våra grannar är hårt arbetande människor som behöver sin nattsömn.

Städernas små traditionella hotell får allt svårare att överleva. Foto: John Göransson.

Det stora problemet är inte lite oväsen utan att verksamheten hotar Greklands ekonomi. Jag sörjer inte att de själlösa betongkuberna i förorterna får konkurrens, men de många små billiga hotell och pensionat som i åratal har funnits i stan är en viktig del av atmosfären. De kläms nu mellan två sköldar; de billiga rumsuthyrarna och de exklusiva ”boutique-hotellen”.

Fenomenet är begripligt och det är inte rumsuthyrarnas fel att problemet har uppstått. De försöker bara överleva. I stället är det fokus på massturism som har gjort att Grekland står handfallet inför anstormningen av individuella resenärer, som inte vill bo i en förort med strand utan i en stad med utbud av barer, restauranger, kultur och historia. Det blev plötsligt stor brist på sängplatser i Chania och andra populära städer, Airbnb fyllde upp vakuumet.

Nu ska det bli ordning. På en konferens för Greklands hotellägare presenterade turistminister Vassilis Kikilias planerna på nya regler. Uthyrarna ska delas i två grupper, med olika regler: privatpersoner som upplåter sina hem till turister och professionella uthyrare. Dessutom planerar man att sätta att tak för hur många rum som ska få hyras ut på kort tid, bland annat för att hantera bostadsbristen för studenter.

Atens borgmästare Kostas Bakoyannis oroades för att Aten skulle förvandlas till ett ”arkeologiskt Disneyland” om hela den historiska stadskärnan fylls med rum för korttidsuthyrning.

Man räknar med att det i dag finns 129 000 uthyrningsrum och lägenheter i Grekland, jämfört med 57 000 för sex år sedan. Statistik från 2019 visade att det då fanns nästa lika många sängplatser i kortidsuthyrda bostäder som i hotell. När turisterna strömmade tillbaka efter pandemin förstärktes trenden ytterligare och allt tyder på att korttidsuthyrarna nu har fler sängplatser än hotellen.

Det här är en utveckling som Grekland All Exclusive förutspådde för flera år sedan. Läs gärna den här artikeln från 2018!

Ett svar på ”Greklands rumsuthyrare omsätter 35 miljarder – regeringen drar i bromsen

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: