fbpx

Gay i Grekland

Uppdaterad 17 maj 2022.

Många homosexuella i Grekland är kvar i garderoben och även om enkönade par numera kan registrera partnerskap och ta emot fosterbarn så är det en lång resa kvar. Men resan pågår och nu går det fort. Landet klättrar stadigt på Ilgas ”Rainbow index” och Prideparader genomförs sedan några år i fyra städer i Grekland. 2020 skulle Europride ha hållits i Thessaloniki. Tyvärr blev evenemanget inställt på grund av pandemin. Sedan i mars 2018 är det också lagligt att byta juridiskt kön i Grekland, även utan kirurgisk könskorrigering. Men även om lagstiftningen är bra, så innebär det inte att attityderna hos gemene man har hängt med i utvecklingen.


Historia och myter

Låt oss börja i det gamla Grekland. På 500-talet före Kristus hade poeten Sapfo diktarskola för kvinnor på ön Lesbos och skrev vackra kärleksdikter till kvinnor. Hennes ö fick ge namn åt kvinnlig homosexualitet. Det har förekommit många diskussioner om homosexualitet i antikens Grekland, men nu lutar många historiker åt att det är en missuppfattning att Grekland var gay friendly. Jag ska inte fördjupa mig i detta utan bara konstatera att homosexualitet alltid har existerat och alltid kommer att göra det. Homofobin är måhända inte lika gammal som homosexualiteten, men den manifesteras redan i Gamla Testamentet. Den går däremot att råda bot på.

Sapfo från Lesbos.

Läget i dag

Vi vet att Bibeln, i synnerhet Gamla Testamentet, fördömer homosexualitet. Den grekisk-ortodoxa kyrkan använder en av de äldsta och mest bokstavstrogna versionerna av kristendomen och kyrkans starka ställning i Grekland gör att homofobi fortfarande är en folksjukdom. Om du är äldre, minns hur det var i Sverige i slutet på 70-talet, då Diana Ross sjöng ”I’m Coming Out” och After Dark gjorde sin första show i Stockholm. Det var då kampen för lika rättigheter startade, en kamp som pågår fortfarande. I Grekland har den startat senare, men eftersom landet har vidöppna gränser mot omvärlden går det fortare där, om inte kyrkan lyckas bromsa utvecklingen.

Den tillträdande presidenten, domaren Katerina Sakellaropoulou, är en känd förespråkare för homosexuellas rätt att gifta sig. Även om hennes makt är symbolisk så visar utnämnandet att ett tabu har brutits. Grekland klättrar snabbt på Ilges ”Rainbow Index”. Icke oväntat finns Turkiet och Ryssland i botten.

Homofobi

Men den grekiska folksjukdomen homofobi är inte botad och den kan ibland ta sig våldsamma uttryck. Den 21 september 2018 misshandlades dragartisten och HBTQ-aktivisten Zak Kostopoulos XD så illa att han dog. Bilder från övervakningskameror visar att Zak Kostopoulos kom in i en juvelerarbutik i Aten med en kniv i handen. Enligt butiksinnehavaren och hans kompanjon var det ett rånförsök, enligt andra vittnen försökte han fly från en mobb och hade tagit fram kniven för att freda sig. Butiksinnehavaren och hans kompanjon började misshandeln, som fortsatte sedan Zak Kostopoulos flytt ut genom att krossa och kasta sig ut genom ett skyltfönster. Polis som kom till platsen deltog enligt flera filmade bevis i misshandeln innan Kostopoulos fördes till sjukhus, försedd med handklovar. Han dog i ambulansen, av en hjärtattack direkt relaterad till misshandeln.

Athens Pride 2019 tillägnades Zak Kostopoulos och Amnesty International startade en kampanj för att de som deltog i misshandeln ska dömas för sina brott. Åtal väcktes 2020 och saken avgjordes i domstol i maj 2022. Butiksinnehavaren och hans vän befanns skyldiga ooh dömdes till tio års fängelse vardera, medan de fyra åtalade poliserna frikändes. Domarna har väckt ett ramaskri bland HBTQ- och människorättsaktivister runtom i välden.

Kvar i garderoben

Många homosexuella har stannat kvar i garderoben. Familjen är viktig i Grekland och homosexualitet ses därför som en ”komplikation”, eftersom homosexuella inte kan förse familjen med barn. Föräldrarnas mål med sina barn är att de ska gifta sig och bidra till släktens fortlevnad. Därför gifter sig många homosexuella och skaffar barn. I vissa fall finns en tyst överenskommelse mellan makarna, i andra fall är det bara ett av många kärlekslösa äktenskap. Jag känner ett lesbiskt par so helt enkelt har skaffat barn med ”fadern okänd”, något som förekom i Sverige förr i tiden.

Skylten hängde på vår numera stängda stambar Black Rooster i Chania. Ägarna var, precis som vi, heterosexuella. Foto: John Göransson.

Flera av de homosexuella greker jag känner, som är öppna med det inför mig, lever dubbelliv och håller färgen inför föräldrarna. ”Om jag en dag hittar någon som jag tror på en framtid med kanske jag kan berätta för mina föräldrar”, sade en lesbisk vän till mig. En annan blev ”outad” av en hämndlysten före detta anställd. Det var bland det bästa som har hänt mig. Jag hatar henne, men hon gjorde så att jag numera har en bra relation med mina föräldrar”, sade hon.

En heterosexuell väninna berättade om ett misslyckat förhållande: ”Allt var jättebra, utom en sak: Han var en så otroligt dålig älskare. Till slut förstod jag att han helt enkelt inte var intresserad av kvinnor. Han nekade först men erkände till slut. Det var tur att vi inte hann gifta oss”.

Tack och lov börjar detta ändras. Grekerna är inte opåverkade av omvärlden och även om de inte låter sig omvändas så lätt har den övriga västvärldens förändrade attityder till homosexualitet börjat tränga in i det grekiska samhället. Lagstiftningen är väldigt tydlig; det är förbjudet att särbehandla någon på grund av sexuell läggning. Homosexuella par kan registrera partnerskap och ta emot fosterbarn, Transsexuella får byta juridiskt kön vare sig de opererar sig eller ej.

Gay communities

Det finns några ”Gay communities” i Grekland. Eressos på Lesbos är en, där hålls kvinnofestival i juni varje år. Mykonos förstås och stadsdelen Gazi i Aten. Även Skiathos räknas till de mest ”Gay friendly” öarna i Grekland.  Här finns en guide. Den lilla byn Sougia på södra Kreta lockar också homosexuella från hela Europa på somrarna.

Ägaren till en gaybar på Kreta berättade för mig att han hade en granne som brukade klaga på oväsendet. ”Hon gick till stadshuset och försökte förmå dem att stänga baren. Jag gick dit och sade att hon är homofob och att det var därför hon trakasserade mig, sedan dess har vi fått vara ifred”, berättade han med ett skratt.

Rogmi. En trevlig liten gaybar i Chania, med tyngdpunkt på lesbiska, som tyvärr har stängt.

Det finns ännu fler ställen som är ”gay friendly”, där klientelet är blandat och ingen bryr sig om vilka sexuella preferenser du har. Det låter ganska självklart i en svensks öron, men i Grekland är det långt ifrån självklart. de ställena är ofta ganska trevliga och har lite mer spännande gäster än genomsnittet.

Sommarens events

Om du vill kombinera din Greklandsresa med en Prideparad så kan du ta dig till Gay Pride i Aten 10–18 juni 2022, Thessaloniki pride 20–25 juni 2022. XLsior Mykonos Pride äger rum 17–24 augusti.

Från 10 till 24 september är det dags för Sapphos kvinnofestival i Skala Eressos på Lesbos. Thessaloniki International LGBTQ+ Film Festival äger rum 14–16 oktober 2022.

Mitt råd till homosexuella som reser i Grekland är (tyvärr) att ta det försiktigt med kärleksbetygelser på offentliga platser, om ni befinner er utanför ovan nämnda platser. Ni vet förmodligen redan att det finns listor över ”Gay Friendly” hotell på Internet. Här är en av dem. Det kan vara bra att kolla listan innan du bokar. Om du är gay ska du absolut resa All Exclusive och skippa charterresan. Risken finns att familjen som äger hotellet är religiös och anser att homosexualitet är en synd. Det finns rätt gott om fördomar bland svenska charterturister också.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: