fbpx

Nu börjar Greklands karnevaler

På söndag, 19 februari, drar karnevalsfirandet igång i Grekland. För första gången sedan 2019 kommer gatorna att fyllas med utklädda människor, musik och glada upptåg. Här är din guide till Greklands karnevaler.


Vi trodde länge att karnevaler var ett katolskt fenomen som inte firades i Grekland. Mest kända är karnevalerna i Rio och Venedig, vi har bland annat besökt karnevalen i Santa Cruz, Teneriffa, som är den näst största i världen. Att man hamnar på Kanarieöarna i februari är rätt naturligt, i Grekland är det i princip tomt på turister den här tiden på året. 

Karneval i Xanthi.

Grekiskt fenomen

Därför är de grekiska karnevalerna väldigt grekiska. Att ta sig till de orter som har de största karnevalerna är dyrt och krångligt på vintern, vädret är milt uttryckt osäkert och de flesta har svårt att ta ledigt från jobbet. Det är också dåligt med information på andra språk än grekiska. Programmen uppdateras sent eller aldrig.

Karnevalsfirandet har förkristna rötter och man tror att det från början var en fest och fruktbarhetsrit till guden Dionysos ära. På karnevalen i Tyrnavos märks det extra, den är väldigt fallos-centrerad.

I den kristna traditionen är karvenalen den tid då man förbereder sig inför fastan och och gör slut på allt kött.

Firandet inleds relativt stillsamt med Triodionsöndagen, som i år (2023) infaller 19 februari. Sedan trappas allt upp fram till den stora karnevsalshelgen, som infaller 25-26 februari . I Patras sker invigningen redan 17 januari och har alltså ägt rum när denna artikel publiceras.

Patras störst

Till den största karnevalen, i Patras, kommer runt 300 000 människor. Det krävs omkring 30 000 funktionärer och volontärer för att organisera alla festligheter. Andra stora karnevaler äger rum i Tirnavos i Thessalien, i Xanthi i Östra Makedonien och i Rethymnon på Kreta. Men varje stad och många byar har egna karnevaler. Greker gillar fester!

Karneval i Patras.

Så vad händer när det är karneval? Det hela börjar tre veckor före den rena måndagen, som i år infaller 27 mars. Klimax nås helgen före, i år alltså 25-26 mars. Då går det stora karnevsalståget och då ska karnevsalskungen brännas på bål.

Fet-torsdagen

Under upptrappningen är det diverse aktiviteter för barn och vuxna inför “Tsiknopempti”, “fet-torsdagen” innan karnevalshelgen. Nu är det kick-off, nu börjar festen som ska pågå till söndagen. Det handlar om mer än att äta semlor, som vi ägnar vår motsvarighet fettisdagen åt.

Karneval i Rethymnon.

Karnevalståget

Precis som i de katolska länderna består karnevalståget av vagnar och följen av utklädda och dansande deltagare. På natten före det stora karnevalståget hålls i Patras en nattparad, där bara karnevalskungens vagn är ute och rullar, de övriga deltagarna dansar fram med facklor i händerna. Vagnarna finns ute på stan fram tills tåget går och varje “lag” hänger runt vagnarna. På Kreta flyttar festen runt mellan städerna innan den når Rethymnon, där det bland annat brukar vara ett stort beach-party kvällen innan tåget går.

Karneval i Tyrnavos.

Efter det stora karnevalståget, som inte ackompanjeras av sambamusik utan av traditionell grekisk musik, ska årets karnevalskung brännas på bål. Det finns en karnevalsdrottning också, hon slipper bålet.

Det är förstås massor av alkohol, mat och musik. Samt facklor, fyrverkerier, rök och eld. Som det ska vara på ett grekiskt kalas, eller hur?

Eftersom Karnevalsveckorna följer påsken infaller de vid olika datum olika år. Alla datum i denna artikel gäller för 2023.

Tre år utan karnevaler

Karnevalerna 2020 ställdes in med kort varsel, för att undvika smittspridning. I en del städer struntade folk i regeringens beslut och firade ändå. Detta var samtidigt som vi fyllde Friends Arena tre gånger med människor, många efter att ha firat sportlov i Alperna, som inte ville se finalen i Melodifestivalen på TV.

Även 2021 och 2022 ställdes karnevalerna in. Men 1 juni 2022 slopades alla restriktioner och nu är det fritt fram igen. Men många greker lär nog undvika folksamlingar även i år, eftersom landet fortfarande har många smittade.

Några tappra karnevalsfirare i Chania 2022. Foto: John Göransson.

Firandet 2022

Vi var faktiskt i Grekland under förra årets karnevalssäsong. Några barer ordnade egna karnevalsfester, men eftersom vädret var kasst och det kävdes covidbevis för att komma in på barerna blev det inte mycket firande.

Även i år missar vi karnevalerna. Vi är inte purunga, så vi är inte så sugna på att festa och dansa till soluppgången, i synnerhet inte när vädret är så osäkert som det är i Grekland i februari. Vi väntar till i slutet av mars.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: