fbpx

Boka själv – roligare, bättre och billigare!

edf
Thessaloniki by night. Foto: John Göransson.

Varför tjatar jag om att du ska resa ”All Exclusive” och strunta i charterresor, All Incusive och kryssningar? Här är fem skäl:

 1. Det är roligare. Du får se och uppleva saker som du inte hade fått om du hade rest med en chartergrupp. Du kommer förmodligen att få nya vänner och nya perspektiv på tillvaron.
 2. Det är bättre. Du kan välja själv var du ska bo och hitta de där charmiga pärlorna som inte finns i charterkatalogerna.
 3. Det blir oftast billigare. Varje gång vi har jämfört har det lönat sig att resa All Exclusive. Då har vi ändå unnat oss en hel del lyx mellan varven.
 4. Det är bättre för Grekland, eftersom mer pengar stannar i landet. Hotellägarna får bättre betalt för rummen, små barer och restauranger kan överleva. All Inclusive och kryssningar är i princip en förlustaffär för Grekland.
 5. Det är enkelt att sy ihop sin egen resa. Lägg en extra timme vid datorn bara. Med hjälp av Internet och lite engelska brukar det ordna sig.

Det är nu 32 år sedan vi bokade en charterresa till Grekland (men vi använder emellanåt charterflyg). Jag har varit i Grekland minst 70 gånger, bara två gånger på charterresa.

När vi började resa All Exclusive till Grekland på 90-talet fanns inte internet. Min mobiltelefon tillhörde min arbetsgivare och den tog man inte med sig på utlandsresa. Men det ordnade sig alltid. Om vi inte fick erbjudande om rum direkt på flygplatsen eller i hamnen så var det bara att sätta sig på ett fik. Det dök alltid upp någon som visste var det fanns rum.

Under många år hyrde vi hus på Nisyros, först genom vänner på ön, sedan av en grekamerikan som vi fick kontakt med på nätet. Han hade två hus vid havet i huvudorten Mandraki, vi hyrde båda ett par år vardera.

Internet fullt utvecklat

När vi återvände till Kreta 2008 var internet fullt utvecklat och vi hade både smartphones och iPads. Trådlöst nätverk fanns lite varstans, men det var dyrt att ringa. Jag haft ett grekiskt SIM-kort i flera år, men sedan 2017 kan jag använda mitt svenska abonnemang precis som hemma. Jag använder bara mitt grekiska nummer för att många greker vägrar att ringa utlandsnummer.

Så hur gör vi när vi ska iväg till Grekland? Här är våra bästa tips, som är baserade på en resa vi gjorde 2018.

Börja med flyget

Börja alltid med att boka flyg. Det blir oftast dyrare att vänta och tak över huvudet går alltid att ordna. Det var lite extra knepigt denna gång, eftersom jag ska resa med min son. Han bor i Chania och jag bor i Stockholm. Dessutom ville vi flyga till Aten och hem från Thessaloniki.

Momondo skärmklipp 1
Momondo skärmklipp 2
Så här ser det ut när man söker på Momondo.se

Först gick jag in på momondo.se och kollade under ”Flera destinationer”. Det som passade bäst var att jag flög ner till Aten med Aegean 21 maj och att sonen flög upp från Chania med ”fakirflyget” dagen efter. Hemresa lördag eftermiddag för sonen och lördag kväll för mig. Jag gick sedan in på Aegeans hemsida och bokade, eftersom den är lätt att använda. Aegean har också en ganska bra app. Mina biljetter kostade 329 Euro, sonens kostade 215 Euro, sammanlagt 544 Euro. Det var ombokningsbara flexbiljetter. Eftersom det var en reportageresa behövde jag släpa på fotoutrustning och annat som inte ryms i handbagaget. Dessutom hade jag lovat att ta hem några saker åt sonen, som snart skulle flytta tillbaka till Sverige.

best western candia
Utsikt från takterassen på Best Western Candia Hotel

Hotell första natten

Vi har i stort sett alltid sett till att ha hotell bokat första natten. Då vet vi att vi har någonstans att ta vägen från flygplatsen, lasta av bagaget, dra på shortsen och börja semestern. Eftersom planen denna gång var att ta tåget från Aten så kändes det praktiskt att hitta ett rum nära stationen. Jag använde Google Maps för att leta och fastnade för fyrstjärniga Best Western Candia Hotel. Jag gick direkt till deras hemsida och bokade och eftersom jag bara skulle bo där en natt lyxade jag med ett rum som har utsikt över Akropolis, för 130 Euro.

Jag landade i Aten sent på kvällen och sonen tidigt på morgonen, så jag gick in på Welcome Pickups hemsida och bokade transfer för 38 Euro per person. Inte mycket dyrare än taxi och blev jag mött i terminalen av en förare med namnskylt, som redan vet visste vart jag skulle och redan har fått betalt. Jag var framme på hotellet en timme tidigare än om jag hade tagit tåg eller buss.

Nu kunde jag börja planera resten av resan. Först en grovplanering. Var skulle vi övernatta på vägen till Thessaloniki? Vi bestämde oss för att vara lite bekväma och bara göra ett stopp. Det fick bli Kalambaka, byn som ligger närmast de berömda bergsformationerna och klostren i Meteora. Nu kunde vi boka hotellrum för resten av resan.

Meteora
Meteora

Den här gången tog jag hjälp av hotels.com och hittade två enkelrum på Toti Boutique Rooms för totalt 78 Euro. Det är ett enkelt tvåstjärnigt hotell, men nästan hälften av recensenterna på TripAdvisor har gett hotellet högsta betyg. Det var precis som vi kunde förvänta oss, enkelt men bra.

Hotels.com fick också ta hand om bokningen i Thessaloniki. Det blev trestjärniga Park Hotel. Jag har bott där förut så jag vet att det har bra läge, trevlig service samt är rent och fräscht. Det är en gåta att de inte har fyra stjärnor. Totalpris fyratusen kronor för två rum i tre nätter – det är rena fyndet.

Nu var det dags att boka tågbiljetter. Jag hade redan varit inne på det grekiska järnvägsbolaget Trainose och kollat, men de aktuella tidtabellerna kommer inte upp förrän ett par veckor innan avresan. Nu var det dags. Avresa från Aten till Kalambaka tisdag eftermiddag, vidare till Thessaloniki på onsdag eftermiddag. Totalpris för två, knappt 100 Euro. Eftersom första klass bara kostar ett par tior mer än andra klass unnade vi oss det.

trainose skärmklipp
Tågsökning hos Trainose

Tio dagar innan avresan var allt bokat och klart. En femdagarsresa (fyra för sonen) med Reguljärflyg, hotell (enkelrum), tåg och transfers för två kostade runt 13 000 kronor. Om vi hade snålat på flyg, transfers och hotell så hade vi klarat oss med 10 000 kronor.

Jag gick in på TUI:s hemsida och konstaterade att en femdagars charter till Aten kostade omkring 7 500 kronor per person, med motsvarade hotellstandard. Vi betalade en tusenlapp mindre och fick privatchaufför från flygplatsen, tågresor i första klass och en rejäl rundresa. Varför skulle vi välja charter?

Den blev en mycket lyckad resa, som du bland annat kan läsa m i den här artikeln.

Ett svar på ”Boka själv – roligare, bättre och billigare!

 • 17 februari, 2022 kl. 17:39
  Permalänk

  Har bara flugit två gånger reguljärt via Amsterdam i januari 2003 Bodde då hos en vän. Andra gången tror det var 2006, reste jag med Fly Me, bokade hotell med frukost i sex veckor via grekisk hemsida, för ca 7000:- inklusive hotell o flyg. Strax efter hemresan gick Fly Me i konkurs.
  Har sedan dess hittat bra charterpriser via Ving. Reser alltid ensam och stannar minst två veckor. Har nu varit på Kreta minst 40 ggr och kommer att återvända så länge jag orkar ( förhoppningsvis många år till, då jag bara är 66 år)
  Ska iväg i maj i tre veckor hoppas jag. Fyrstjärnigt hotell i Platanias där jag aldrig varit tidigare för knappt 9000:-. Tycker det är överkomligt.
  Hälsningar Karin

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: