fbpx

Allt du behöver veta innan du köper bostad i Grekland

Den här artikeln har fått några uppdateringar i maj 2022. Här kan du läsa om vår egen husjakt och här är en husesyn.


Innan vi köpte hus i Grekland fick vi ofta frågan ”Varför köper ni inte något, när ni är här så ofta”. När vi hade köpt hus i Grekland fick vi ofta frågan ”Varför köpte ni hus, när det är så billigt att hyra?”

Om man, som vi, börjar betrakta en ö, by eller stad i Grekland som sitt sommarställe så kan det vara läge att börja fundera på att skaffa en egen bostad. Det har många fördelar.

Jag gillar tiopunktslistor, jag börjar med de vanligaste frågorna som jag fått.

Observera att allt som står här handlar om att köpa en fritidsbostad i Grekland. Om du tänker flytta från Sverige och bosätta dig i Grekland finns det en hel del annat att tänka på.

2013-03-30 15.21.21
Till Salu! Om du är intresserad, ring! Foto: John Göransson.

De tio vanligaste frågorna om husköp i Grekland

 1. Är det svårt att köpa bostad i Grekland? Inte speciellt, tycker jag. Det är förstås svårare än i Sverige, på grund av avstånd, språk, lagstiftning, kultur och annat. Men det är inte svårare än det är för en grek att köpa bostad i Sverige.
 2. Är det dyrt att köpa bostad i Grekland? Är ett snöre långt? Det kan vara mycket billigt och mycket dyrt. Samma regler gäller som i Sverige. Du betalar för läge, standard och boyta. Att ett hus i Gamla Stan på Rhodos är dyrare än motsvarande hus i Skinnskatteberg är inte så konstigt. Skulle du köpa motsvarande i Gamla Stan i Stockholm så skulle du få betala tio gånger mer. Tänker du köpa hus bara för att du tror att det är billigt ska du inte köpa hus. Inte någonstans.
 3. Finns det risker med husköp i Grekland? Självklart. Det är samma sak i Sverige. Men med en bra advokat, is i magen och sunt förnuft kommer du långt.
 4. Behöver jag en advokat? Du får inte köpa hus utan att ha en advokat. Det är en mycket bra regel.
 5. Behöver jag anlita en mäklare? Om du hittar ett objekt utan mäklare räcker det med en advokat. Du tjänar inga pengar, eftersom advokatens arvode då blir högre.
 6. Vad kostar transaktionen? Räkna med omkring 20 procent i transaktionsskatt, arvoden, stämpelavgift med mera.
 7. Måste jag vara grekisk medborgare eller skriven i Grekland? Givetvis inte. Det underlättar enormt om du är EU-medborgare. Däremot behöver du ett grekiskt skattenummer och ett grekiskt bankkonto. Din advokat hjälper dig med det.
 8. Behöver jag en massa intyg från Sverige? Ja, definitivt. Du behöver först och främst ett hemvistintyg, som visar att du bor i Sverige. Det beställer du från Skatteverket. För att få öppna bankkonto behöver du intyg som visar att du har jobb och bostad i Sverige. Intyg från Arbetsgivare och elräkning brukar vara det bästa. Dessa ska översättas och översättningen ska intygas med en apostille av en Notarius Publicus i Sverige eller av grekiska ambassadens konsulära avdelning.
 9. Hur lång tid tar det? Mellan ett par månader och flera år. Du kan köpa en ruin eller du kan köpa ett nybyggt och färdiginrett hus, byggt för att säljas. Och allt däremellan.
 10. Är det en bra investering? Omöjligt att svara på. Det finns för många faktorer som påverkar det. Det politiska läget i Grekland och omvärlden, utvecklingen på orten, valutakursen, dolda fel… Om du tänker köpa en bostad i Grekland enbart som investering, köp något annat.

Tio fördelar med att köpa bostad i Grekland

 1. Du kan resa ner utan bagage, det finns ett fullt utrustat hem som väntar där nere
 2. Du behöver inte lägga tid och pengar på att fixa hotell varje gång du ska ner
 3. Du kan använda alla fantastiska råvaror till att laga fantastisk mat, eftersom du har ett riktigt kök
 4. Du kan spara pengar, eftersom du kan äta, dricka och umgås hemma
 5. Du kan bjuda hem kompisar (både från Sverige och de som bor på orten)
 6. Du får ett socialt sammanhang, med grannar och närservice
 7. Du kan hyra eller låna ut din bostad när du inte använder den själv
 8. Det är en investering som kan löna sig
 9. Det är roligt att möblera och inreda ett hem i Grekland
 10. Du kan säga ”vi har ett hus i Grekland”. Det känns bra!

Tio nackdelar med att köpa hus i Grekland

 1. Det kostar pengar. Billigare än i Stockholm, men det är ändå en investering på minst en miljon kronor.
 2. Du måste lägga mycket tid på letande, byråkrati och annat. Räkna med en par veckors heltidsarbete, utslaget på en längre period, från det att du bestämmer dig för att köpa till dess du äger din bostad
 3. Du drar på dig fasta kostnader; som fastighetsskatt, el och vatten. De måste betalas oavsett om du är där eller inte
 4. Du måste skaffa ett grekiskt skattenummer och ett grekiskt bankkonto (du klarar dig utan grekiskt bankkonto men det underlättar om du har ett)
 5. Du kan åka på oförutsedda utgifter om ett rör springer läck, du får en vattenskada och tusen andra saker.
 6. Du kommer att vara på ständig jakt efter rörmokare, elektriker, målare och andra hantverkare
 7. Om du vill ha fast internet i huset måste du vara utrustad med stort tålamod och mycket tid
 8. Det sociala sammanhanget är inte bara av godo. Det finns elaka grannar också. Om du inte lär dig några grundläggande umgängesregler kan du få det jobbigt
 9. Om du skulle tröttna på ön, byn eller stan så sitter du där med ditt hus och det kanske är helt fel läge att sälja.
 10. Det är lätt att bli stressad av att köpa bostad i Grekland. Gjorde vi rätt? Blev vi lurade? Tänk om… Tankarna snurrar i huvudet före och efter köpet. Ta det lugnt!

Slutsatsen är att du inte ska köpa bostad förrän du har bestämt att du kommer att vilja återvända hit många år framöver. Annars ska du hyra till dess du har bestämt dig. Om du bara tänker åka till platsen några veckor varje sommar tycker jag att du ska fortsätta bo på hotell eller hyra semesterbostad.

2013-04-03 12.00.07
Hustrun inspekterar städskåpet i vår blivande bostad. Foto: John Göransson.

Tio frågor innan du bestämmer dig

 1. Är det verkligen här vi vill bo? Besök platsen flera gånger, vid olika tider på året. Och ställ er de här frågorna: Går det att vara där på vintern, eller stänger allt? Finns det tillräckligt mycket trevligt folk för att vi ska kunna ha ett socialt liv? Finns det ett utbud som gör att vi inte kommer att tröttna?
 2. Hur lätt/svårt är det att ta sig hit? Även om Nisyros är en fantastisk ö, som vi besökte många gånger, är vi glada att vi inte köpte hus där. Det var bökigt nog att komma dit på sommaren, utanför säsong kunde det vara en mardröm.
 3. Vill jag vara beroende av bil? Många fina hus som är till salu ligger i byar som kräver bil. Vi ville inte vara beroende av bil och lät det avgöra.
 4. Hur mycket är jag beredd att betala? Sätt ett tak, utgå från det när du letar bostad.
 5. Vad är nödvändigt? Måste du bo nära havet? Måste du ha två sovrum? Detta kallas skallkrav i upphandlingar. Om du har vuxna barn lär det vara ett skallkrav att de ska kunna hälsa på. Om de har eller är på väg att få barnbarn måst de också få plats.
 6. Vad är önskvärt? Visst vore det bra att ha gångavstånd till stranden, men om du kan tänka dig att ta bussen eller cykla så finns det pengar att spara. En uteplats eller terrass är trevligt, men om du avstår så finns det också pengar att spara. Om du köper ett hus som har renoveringsbehov kan du spara pengar, men du tar en risk. Du avgör om detta är skallkrav eller börkrav.
 7. Vad vore trevligt? En liten täppa att odla på vore trevligt. Trevliga grannar vore trevligt. Lista allt som ger poäng, men som inte får avgöra ditt beslut.
 8. Har jag vänner på orten eller tror jag att jag kan få det? Jag har faktiskt flera gånger träffat folk som har köpt bostad i Grekland men inte umgås med greker. Det är direkt korkat. Jag träffar dem aldrig mer än en gång.
 9. Hur ska vi använda bostaden? Har du vuxna barn som kan komma och hälsa på? Släkt och vänner? Tänker du låna ut bostaden? Planerar du att flytta hit? Allt detta påverkar i allra högsta grad vilken bostad du ska köpa.
 10. Tänker vi hyra ut? Visst kan du hyra ut din bostad i Grekland, det har blivit lättare med ny lagstiftning. Men jag avråder bestämt för att göra en kalkyl som är baserad på att du måste hyra ut för att ha råd att köpa. Det är väl en bostad du ska köpa och inte ett pensionat?

Fem generella råd när du har bestämt dig för att köpa

 1. Ta det lugnt. Det är aldrig för sent, du kommer aldrig att pricka helt rätt. Priserna kan gå upp, men samtidigt kan valutakursen gå ner. Du behöver inte köpa ett hus i Grekland just nu, om du inte ska sälja din bostad i Sverige och emigrera. Inte ens då, jag känner människor som har bott i Grekland i decennier utan att äga sin bostad.
 2. Prata och älta, men lustfyllt. Många och långa diskussioner är bra när man ska fatta avgörande beslut. Vrid och vänd på argument för och emot. Blir ni osams, ta en paus och gör ett omtag om några månader. En Greklandsresa till, så kanske det är dags för det avgörande steget.
 3. Om du är intresserad av ett bestämt område, häng i det. Gå på den lokala tavernan och den lokala baren. Handla i det lokala bageriet, klipp dig hos den lokala frisören. Prata med folk. Verkar de trevliga? Vad vet de om huset du är intresserad av? Lyssna på deras historier och dela med dig av dina egna. Bli vän med dem!
 4. Ordna helst finansieringen hemma. Vi hade låneutrymme på vår bostad i Sverige som vi kunde utnyttja. Uppdatering maj 2022: Räntorna har stigit i Grekland. Piraeus bank annonserar 5 maj en effektiv ränta på 4,56 procent, bundet hela låneperioden och en rörlig ränta på mellan 2,3 och 3,95%.
 5. Lär dig lite grekiska. Börja med alfabetet, så att du åtminstone kan knappa in saker i Google Translate. Du kan också använda vår språkguide.

Tio punkter när du ska leta bostad

OK, nu har du bestämt dig. Dags att leta upp ett objekt att köpa. Sätt igång. Dags för nästa tiopunktslista:

 1. Innan du åker ner kan du söka på nätet, efter mäklare och annonser. Gör en lista över mäklare du ska besöka och objekt du vill titta på innan du åker ner.
 2. När du är på plats kan du trava runt i området. Leta efter ”Till Salu” skyltar. Fråga folk om de vet att något hus är till salu.
 3. Boka in visningar med så täta intervall som möjligt, så att du kan jämföra intrycken. Titta på många objekt, även sådana som ligger i utkanten av din kravlista. Du kanske knappt har varit i ett grekiskt hem? Det finns mycket att lära sig. Om du känner någon på orten, fråga om hen vill följa med som rådgivare.
 4. Ta fram en frågelista och pricka av den vid varje visning.
 5. Gör en ”shortlist” med de max tre objekt som du helst vill ha. Gör en lista för varje objekt där du betygssätter allt i kravlistan. Det du helst vill ha kommer att få flest poäng, det ser ditt undermedvetna till.
 6. Nu har du bestämt dig. Meddela mäklaren eller ägaren att du vill köpa. Och skaffa en advokat, det måste du ha. Mäklaren kan hjälpa dig att hitta en, men du kanske känner någon som kan rekommendera en? I stort sett alla som har företag i Grekland har en advokat.
 7. Sätt igång att förhandla med säljaren. Lägg ett bud som ligger 20 procent under din smärtgräns. De pengarna behövs till mäklararvode, skatter, inskrivningskostnader och annat.
 8. Innan du skriver på, prata med banken och se till att finansieringen är klar.
 9. Skriv på ett ”Letter of intent” och betala handpenning. Det är inte ett helt bindande avtal men det säger att du måste fullfölja avtalet, om det inte dyker upp okända förhållanden som gör att du kan häva det. Samma sak gäller i andra riktningen, säljaren måste betala dig ett belopp som motsvarar din handpenning om hen vill häva köpet. Din advokat eller mäklare hjälper dig med detta.
 10. Nu finns det en checklista att pricka av innan det slutgiltiga avtalet kan skrivas. En byggnadsingenjör måste kontrollera så att det inte finns svartbyggen i fastigheten. Ägarhistorien måste spåras bakåt, så att det verkligen är säljaren som äger fastigheten. När checklistan är avklarad återstår bara pappersarbete och byte av pengar mot lagfartsbevis. Allt detta sköter din advokat.
SAMSUNG CSC
Hur är det på vintern? Du vill nog inte bo på en plats som stänger i november. Foto: John Göransson.

Tio frågor att ställa på visningarna

 1. Varför vill ägaren sälja? Mäklarna brukar inte ha anledning att ljuga, de tjänar inga pengar på osålda hus och hävda köp. Om de tror att det finns prutmån så säger de det. Om du tycker det är för dyrt och mäklaren inte tror att det finns prutmån ska du inte köpa.
 2. Om huset är tomt: hur länge har det varit tomt? Hur länge har det varit till salu? Har det varit uthyrt? Försökt skapa en bild av husets historia.
 3. Finns det servitut eller andra villkor? Du kanske delar entré med grannen, eller så äger grannarna något gemensamt, som en värmepanna. Systemet med bostadsrätter finns inte här, så i flerfamiljshus äger alla sina egna bostäder och avtalar med grannarna om hur de gemensamma utrymmena ska skötas. Är det ett townhouse du tittar på så äger du halva tjockleken på mellanväggen och din granne den andra halvan. Finns det något som måste plockas bort innan försäljning? Det är inte ovanligt att det finns tillbyggnader och annat som måste bort innan huset kan säljas. Oftast inga problem, men det är bra att veta vad du kan förvänta dig.
 4. Hur stort är det? Ta med måttband och mät.
 5. Hur är huset uppvärmt? Olja, el eller ved? Går det att elda i vedspisen?
 6. Finns det solpaneler på taket till varmvatten? I vilket skick är i så fall varmvattentanken?
 7. Finns det problem med fukt? Titta efter fuktfläckar och flagad färg. Öppna köksskåpen och sniffa efter mögellukt.
 8. Finns det telefon eller internet indraget? Om inte, hur långt är det till närmaste kopplingsskåp?
 9. Är något projekt planerat i kvarteret? Gatan kanske rivs upp veckan efter du har köpt huset. Eller så sätter grannen igång med en totalrenovering, med byggnadsställningar och betongborrar i ett halvår. Bra att veta.
 10. Om huset behöver åtgärdas innan det är inflyttningsklart; hur lång tid tar det? Mäklaren har ofta kontakt med byggfirmor och kan ordna en offert på jobbet. Tänk på att du kanske dessutom måste bo på hotell en hel sommar, i avvaktan på att det ska bli klart, Ta in den kostanden i din kalkyl.
2013-04-01 13.39.00
Home stageing har inte helt slagit igenom i Grekland. Ofta vill man duscha efter varje visning. Foto: John Göransson.

Det finns säkert andra frågor, men de här är det bra att veta svaren på. Vi hade inte alla svar när vi köpte vårt hus. En del av den okunskapen har kostat pengar och besvär. En sak vi inte visste var att väggen räknas in i kvadratmeterpriset, vilket gör att boytan är mindre än den angivna. Vårt hus har 60 cm tjocka väggar, alltså är det betydligt mindre än vi trodde att det var när vi köpte det!

Hur lång tid tar det?

Det är svårt att svara på. Den första av mina checklistor kan det ta år att beta av, den kanske aldrig blir avbetad. Den andra tog det oss ungefär en tre veckor att beta av, räknat från dagen då vi reste ner till Chania för att leta efter ett hus. Då var det tempo. Innan vi åkte hem efter en vecka hade vi tittat på tio objekt med tre mäklare, kommit överens med en säljare (utan mäklare), fått lånelöfte från banken, skaffat advokat samt ordnat skattenummer och annan byråkrati. Det blev en del taxiresor mellan advokatkontor, inskrivningsmyndigheter, bankkontor och skatteverk. Men det gick. Affären gjordes upp mellan vår och säljarens advokater, med oss och våra banker på telefon och internet.

Lycka till med köpet! Glöm inte att fira ordentligt när allt är klart. Bjud in vänner och grannar på en hejdundrande inflyttningsfest!

Vi har ägt vårt hus i snart tio år nu och vi har aldrig ångrat att vi köpte det – tvärtom är det vår käraste ägodel och när vi inte är där så längtar vi ständigt dit. Visst har vi haft problem med fukt, läckande rör, trasiga ledningar och annat. Men så är det att äga ett hus, oavsett i vilket land det står. Allt detta är glömt när vi äter vår frukost på takterrassen och tittar ut över taken, havet och bergen.

2013-04-03 18.52.30
Foto: John Göransson

9 svar på ”Allt du behöver veta innan du köper bostad i Grekland

 • 17 maj, 2021 kl. 09:01
  Permalänk

  Tack för en mycket informativ artikel. Jag och min sambo har letat till och från i många år, men har blivit mer målmedvetna de senaste månaderna. Jag har en fråga som jag inte lyckats få svar på, men som du kanske vet:

  När jag letar verkar det ofta som att nybyggda lägenheter är billigare än äldre. Vad beror det på? Tillkommer det kostnader när man köper nybyggt? Innebär det högre risk på något sätt?

  Sedan funderar vi även på hur det fungerar med gemensamma ytor, t ex om det är några hus eller lägenheter som delar på en pool. Om jag tolkar din text rätt så sköts och betalas sådant genom att ägarna kommer överens om något helt enkelt?

  Mvh, Mattias

  Svar
  • 19 maj, 2021 kl. 10:00
   Permalänk

   Hej, jag ska försöka svara så gott jag kan.
   Prisskillnaden mellan nybyggt och gammalt beror, som alltid, på tillgång och efterfrågan. Vårt hus i Chania är 700 år gammalt och ligger i gamla stan, självklart är det värt mer pengar än en nybyggd lägenhet utanför stadsmuren. Dessutom är många nybyggda bus ganska illa byggda.
   Eftersom systemet med bostadsrätter inte existerar i Grekland måste man avtala om de gemensamma ytorna. Ofta finns ett avtal om detta som du ärver av den gamla ägaren när du köper ditt hus. Ställ frågor, helt enkelt. Eftersom du måste ha en advokat för att få köpa en bostad i Grekland kommer hen att göra det åt dig.
   Lycka till med bostadsjakten!

   Svar
 • 1 april, 2021 kl. 19:09
  Permalänk

  Tack för tips! Förr eller senare blir det nog ett hus för mig med i underbara Grekland.

  Svar
 • Pingback: Glad pensionär i Grekland? - Grekland All Exclusive

 • Pingback: Tjugo julklappar från Grekland All Exclusive! - Grekland All Exclusive

 • Pingback: Greklandsåret i bilder - Grekland All Exclusive

 • 16 oktober, 2019 kl. 17:31
  Permalänk

  Vilken fin information, tack så hemskt mycket för att du delar med dig

  Svar
 • 1 oktober, 2019 kl. 08:05
  Permalänk

  Tack för en strålande för och emot lista😄lutar nog mest för. Mvh Katarina

  Svar
 • Pingback: Lista över grekiska fastighetsmäklare - Grekland All Exclusive

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: