fbpx
AlkoholDryckerEkonomiMatTransporterTurismVin

Allt om priser och pengar i Grekland, uppdaterad 17 januari 2022

Många frågor vi får och ser i olika Greklandsfora handlar om pengar. Vad kostar det? Hur tar jag ut pengar? Kan jag handla med kort? Här är svaren på de vanligaste frågorna. Notera att allt som handlar om pengar är subjektivt, det finns säkert många som har en annan uppfattning om de här sakerna.

Kom ihåg att frågor som ”Vad kostar det att äta ute i Grekland?” eller ”Vad kostar det ungefär att ta en öl i Grekland?” faktiskt är lika lätta att besvara som frågan ”Hur långt är ett snöre?” En krognota kan sluta på allt från 300 till 3 000 kronor för två i Sverige, en öl kan kosta allt från 29 till 100 kronor. Det är samma sak i Grekland. Med detta sagt: Grekland är inte längre ett lågprisland.


När detta skrivs är Grekland inne i en period av mycket stora prisökningar. Priserna på el har mer än fördubblats på ett år och många basvaror har ökat i pris med uppemot 70%. Mycket av detta beror på stark efterfrågan, i kölvattnet av pandemin, följt av Rysslands invasion av Ukraina. Även Sverige har hög inflation, men Grekland är hårdare drabbat.

Är det dyrt eller billigt i Grekland?

Detta är en omöjlig fråga att besvara på ett enkelt sätt. Den måste brytas ner i olika beståndsdelar. Låt mig börja med den generella prisnivån. För grekerna, vars medelinkomst är mindre än hälften av vår, är Grekland oerhört dyrt. Just nu är det ännu dyrare, på grund av prisökningar som vi inte ännu vet om de är tillfälliga eller bestående. Dessutom har kronan försvagats mot euron, som följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Just nu (17 januari 2023) kostar en euro 11,30 kronor. När vi köpte vårt hus på Kreta 2013 stod euron i 8,60 kronor. Det innebär att priserna för oss har ökat med runt 30 procent, bara genom sämre valutakurs. Sedan den senaste uppdateringen, i mars 2021, har euron blivit nästan en krona dyrare.

Du gör förmodligen av med mer pengar när du är i Grekland än hemma i Sverige, eftersom du äter och dricker ute mer, lägger pengar på olika aktiviteter och sätter lite guldkant på tillvaron. Vi som var i Grekland innan Eurointrädet har sett en enorm prisökning, som satte fart när Grekland bytte drakmer mot euro. Den bröts inte förrän krisen slog till runt 2009 och sedan dess låg priserna, fram till helt nyligen, ganska stilla och sjönk till och med.

Det går att leva billigt

Det går att leva billigt i Grekland. Vår son, som 2018 bodde ensam i vårt hus i Chania i fem månader, gjorde inte av med mer än runt 1 000 kronor i veckan och det är vad många greker vi känner har att röra sig med. När vi är i Grekland gör vi ofta av med 1 000 kronor om dagen (på två personer) En måltid på gyro pita och öl kan kosta så lite som fem euro per person. En riktig brakmiddag med fina viner på en gourmetrestaurang kan gå löst på över 100 euro per person.

Det finns stora inhemska prisskillnader i Grekland. Turistdestinationer som Santorini, Mykonos och Rhodos är dyra, medan regioner med stor egen produktion, som Makedonien och Kreta, har lägre priser, även om turismen och den höga levnadsstandarden på Kreta drar upp priserna i turistområdena.

edf
Vi älskar grekiska kiosker. Men de är inte lågprisbutiker. Foto: John Göransson

Tips för att spara pengar och få bra produkter i Grekland

  • Handla där de vanliga grekerna handlar.
  • Undvik minimarkets, turistshoppar och kiosker (om inte allt annat är stängt, vilket det ofta är).
  • De stora kedjorna, som AB Vasilopoulos, SINKA, Sklavenitis och Lidl, konkurrerar med pressade priser och generösa extraerbjudanden.
  • Utomhusmarknaderna, Laiki, har oftast bra priser på frukt och grönt, olivolja och honung. De finns på olika ställen olika dagar i veckan.
  • Specialbutiker (Slaktare, bagare, fiskhandlare mm) har oftast betydligt lägre priser än hemma. Det är dessutom roligt att handla i dem.
  • Rusta dig med tålamod och Google Translate!
  • Det finns ofta extraerbjudanden i butikerna och de erbjudandena är betydligt mer generösa än i Sverige. Prissänkningar på 30–50% är inte ovanliga. Två till priset av en, köp fyra, betala för tre…
  • Undvik importerade varor, de är nästan alltid dyrare. Det är lätt att undvika dem, om du inte måste köpa en mobiltelefon eller blöjor. Eller tanka bilen, förstås.

Om du vill leva billigt ska du undvika överhettade turistöar som Santorini, Mykonos, Rhodos och Hydra. Undvik också turistorter som Agia Marina och Platanias på Kreta samt turisttäta kvarter i städer som Aten och Chania. Karga småöar och turistorter som bara nås med båt kan också ha absurt höga priser, i synnerhet ställt i relation till kvaliteten. Över lag gäller att priserna styrs av balansen mellan turister och lokalbefolkning. När det tippar över, så att turisterna blir fler än lokalbefolkningen, så märks det på prissättningen. 

Alla prisjämförelser nedan handlar om produkter med jämförbar kvalitet. Exempelvis kan du köpa bacon billigare i Sverige, men den brukar vara av betydligt sämre kvalitet.

De grekiska butikernas extrapriser är som regel betydligt mer generösa ön de svenska. Medan våra brukar se ut ungefär så här: ”2 för 25 kr, ordinarie pris 13 kr styck” är det inte ovanligt med ”Köp 2 betala för 1” i Grekland. Det finns nästan alltid extrapris på basvaror samt öl, vin och sprit.

Billigare i Grekland

Frukt och grönt – Inhemska produkter kostar ofta mindre än hälften mot hemma, ofta är det ännu billigare, i synnerhet på de utomhusmarknader som finns runtom i Grekland. Importerat kostar ungefär som hemma. Köp säsongvaror, de kan vara väldigt billiga, eftersom tillgången ofta är större än efterfrågan.

Färskt kött och fågel – Samma som frukt och grönt (utom nötkött). Närproducerat är mycket billigare. Det finns också billigt nötkött från Östeuropa. Det är förmodligen det du blir serverad på turistfällor och All Inclusive-hotell.

Färsk fisk – I synnerhet småfisk är extra prisvärt jämfört med i Sverige, samma gäller räkor. Men i stort sett allt i fiskdisken är betydligt billigare än hemma. Ett kilo blåmusslor för 50 kronor blir en härlig middag för två. Bläckfisk har däremot blivit mycket dyrt. Mycket är fryst och/eller importerat, men ändå billigare än i Sverige.

jhdr
Foto: John Göransson

Ost – Om du räknar in kvaliteten så är ost mycket billigare än hemma. Visst, du kan köpa billig hushållsost i Sverige. Men för samma pengar får du riktigt bra ost i Grekland.

Färskt bröd – Bröd hos bagaren är billigare än hemma. Formfranskan i snabbköpet kostar däremot ungefär som hemma.

Sprit – Importerat är omkring 30 procent billigare än hemma, inhemskt (ouzo, Metaxa mm) är betydligt billigare. Spana efter extrapriser!

Grekiska kvalitetsviner – passa på att prova några riktigt bra grekiska viner. De är mycket billigare än på Systembolaget, om du ens kan får tag på dem där.

Dåliga grekiska viner Det finns också väldigt billiga grekiska viner, som bara gör alkoholister glada.

Andra varor som är billigare: mineralvatten, tobak (något), olivolja, konditorivaror, nötter, pajer och vitvaror.

cof
Oliver och ost. Billiga stapelvaror i Grekland. Foto: John Göransson

Varken billigare eller dyrare i Grekland

Bensin och diesel – kriget i Ukraina, höga skatter och dåligt fungerande marknad har lett till att bensinpriserna när detta skrivs ligger på ungefär samma nivå i Grekland som i Sverige, medan dieselpriserna är något lägre. Men skillnaderna är små, enligt Cargopedia:

LandBensin Euro 95Diesel
Grekland1,84 euro1,77 euro
Sverige1,69 euro2,11 euro
Drivmedelspriser per liter, 16 januari 2023. Källa: Cargopedia

Öl – Samma sak som med vin, det kostar ungefär som hemma. En burk ”Mythos” kostar runt 1 euro, samma som en burk ”Kung” hemma på Systembolaget och smakar ungefär lika illa. Detsamma gäller gott öl. För 2,50 Euro får du gott öl i samma klass som du får för samma pengar på Systembolaget. Det finns ofta extrapriser på de enklare ölsorterna.

Enkla viner – eftersom Grekland producerar vin går det att köpa enkla bordsviner billigare än i Sverige. Du får en butelj för mindre än 3 euro. Systembolagets billigaste vin kostar 159 kronor för en trelitersbox, vilket motsvarar 40 kronor flaskan. Vi har aldrig provat, men vi är ganska säkra på att Systembolagets vin är bättre. Generellt gäller att vinet kostar ilka mycket, om kvaliteten är densamma.

Mejeriprodukter – produkter från nötkreatur är ofta importerade och är ofta dyrare än hemma, samtidigt som kvaliteten ofta är sämre.

Hygienprodukter mm – Tvättmedel, diskmedel, toapapper och annat kostar ungefär som hemma, men det finns ofta extraerbjudanden.

Kläder – Kläder är något billigare i Grekland. Det går att göra fynd på Zara, H&M och andra kedjor och det finns lågprisbutiker. Det gör det å andra sidan i Sverige också.

Andra varor som kostar ungefär som hemma (för motsvarande kvalitet): Apoteksvaror, skönhetsprodukter, skor, elektronik, batterier, tidningar och böcker, verktyg, pappersvaror, läsk, godis, glass, frysvaror och ägg (men äggen är mycket godare i Grekland).

Dyrare i Grekland

El – elektricitet är när detta skrivs nära tre gånger dyrare i Grekland än i Sverige, även om det finns regionala variationer. Det är skandal i ett land som skulle kunna vara självförsörjande med förnybara energikällor som sol och vind. Grekland har de högsta elpriserna i EU, till stor del beroende av att landet normalt köper mycket av sin energi från Ryssland.

Väldigt få grekiska hushåll betalar de höga priserna, eftersom regeringen har gått in med subventioner. Hushåll som minskar sin elförbrukning med minst 15 % får ännu större subventioner.

LandPris per KWh
Grekland2,53 kr (före subvention)
Sverige1,11 kr
Elpriser per KWh, genomsnitt 17/12 2022 – 17/1 2023 (före subvention). Källa: EUenergy

Importerade kvalitetsviner – Systembolaget är världens största inköpare av vin. Deras priser kan bara multijätten Lidl matcha, men bara på enkla spanska viner. Köp grekiskt i stället!

Möbler och husgeråd – det finns billiga saker att köpa på marknader och i lågprisbutiker. Men det är oftast skräp. Priserna på Ikea är oftast högre än i Sverige. För svenskarna har sådana här saker blivit slit- och slängprodukter, så är det inte i Grekland. Köp aldrig elektriska apparater i lågprisbutiker, de kan vara livsfarliga!

Hemtextil – återigen har Ikea pressat priserna i Sverige.

Internet och telefon – dyrast i EU, men priserna sjunker stadigt. Läs mer om det längre ner i artikeln.

Exempel på extrapriser i varuhuset

Vi saxade i mitten av januari 2023 några av extrapriserna från veckans annonsblad i vår lokala butik (SYNKA).

Kött och fisk

Tsipoura.
ProduktEnhetMängdPris
BaconKg1€ 9,92*
FläskläggKg1€ 4,49*
Grekisk lantkorv (4 st)Kg0,28€ 1,54*
KalvläggKg1€ 9,95*
Kyckling, helKg1€ 2,95*
KycklingsbröstfiléKg1€ 4,36*
Rökt skinkaKg1€ 13,56*
SalamiKg0,20€ 3,26*
VarmkorvKg0,88€ 3,79*
Färska räkorKg1€ 12,90*
Färsk braxen, tsipouraKg1€ 6,71*
Färsk öring. pestrofaKg1€ 4,59*

Bröd, kex och skorpor

Hamburgerbröd.
ProduktEnhetMängdPris
Bröd till toastKg0,72€ 1,57*
Hamburgerbröd, briocheSt4€ 1,90*
KorvbrödSt6€ 1,90*
VeteskorporKg0,35€ 3,77*
Tortillabröd, 8 stKg0,52€ 2,06*

Frukt & Grönt

Apelsiner, nio kronor kilot.
ProduktEnhetMängdPris
ÄpplenKg1€ 0,98*
TomaterKg1€ 2,29*
CocktailtomaterKg1€ 2,37*
AvokadoKg1€ 4,95*
IsbergssalladKg1€ 0,39*
ApelsinerKg1€ 1,29*
CitronerKg1€ 1,35*
GrapefruitKg1€ 1,35*

Mejerivaror, mjöl och ägg

Yoghurt.
ProduktEnhetMängdPris
MjölkL1€ 1,88*
FetaostKg1€ 10,90*
Philadelphiaost, classicKg0,3€ 2,77*
Hårdost (Gouda & Edamer)Kg1€ 7,40*
YoghurtKg1€ 2,86*
Kondenserad mjölk, osötadBurkar6€ 6,78*
MargarinKg0,4€ 2,38*

Djupfryst

Greker köper mycket djupfryst.
ProduktEnhetMängdPris
FilodegKg0,65€ 2,79*
Fryst klyftpotatisKg0,50€ 2,17*
Fryst panerad kycklingKg0,42€ 5,18*
Fryst spenatKg1€ 3,92*
Fryst torskfiléKg0,595€ 6,58*
Frysta pajer, olika sorterKg0,45€ 2,50*
Frysta skalade räkorKg0,425€ 7,28*

Drycker

Amstel, en tia per burk.
ProduktEnhetMängdPris
Apelsinjuice AmitaLiter1€ 1,34*
Green Cola 0%, BurkLiter4×0,33€ 1,80*
Pepsi, burk, olika sorterLiter6×0,33€ 2,39*
Sodavatten, Tuborg Pink Grapefruit burkarLiter6×0,33€ 3,03*
Sodavatten, Schweppes burkarLiter6×0,33€ 2,59*
Läsk, ”noname” PETLiter1,5€ 0,95*
CampariFlaska0,7€ 13,40*
Gordons GinFlaska0,7€ 14,55*
Finlandia VodkaFlaska0,7€ 14,90*
Johnnie Walker Red LabelFlaska0,7€ 16,65*
Jack Daniels WhiskeyFlaska0,7€ 23,20*
Enkelt bordsvin, rött (Vin de Crete)Flaska0,75€ 3,45*
Enkelt bordsvin, vitt (Vin de Crete)Flaska0,75€ 3,45*
Öl, Vergina 5%Burk0,33×6€ 4,41*
Öl, Alfa 5%Flaska0,33×6€ 4,50*
Öl, Fischer 0,5%Flaska0,5 l€ 1,36*

Skafferi

Grekerna dricker alltmer espresso.
ProduktEnhetMängdPris
Ris, OmegaKg0,5€ 1,25*
Kellogg’s Special KKg0,375€ 2,45*
Pasta, Melissa, olika sorterKg0,5€ 1,18*
VetemjölKg1€ 2,38*
Jacobs EspressokaffeKg0,100€ 4,16*
Lipton tePåsar0,20€ 2,24*
Majonnäs, HellmansKg0,45€ 3,33*
Tomatketchup, HellmansKg0,46€ 2,57*
Honung, El GrecoKg0,9€ 7,46*

Städ & hygien

Samma som hemma. Ungefär samma pris också
ProduktEnhetMängdPris
Deo, roll on, L´Oreal Men ExpertL0,150€ 2,49*
Tandkräm, TheraMedML2×75€ 1,61*
Flytande tvål, pumpflaskaL1€ 2,64*
DuschcrèmeL2×0,4€ 4,29*
ToalettpapperRullar8€ 5,10*
Flytande tvättmedel, SkipTvättar60€ 10,98*
Handdiskmedel AjaxLiter1€ 2,11*
Maskindisktabletter, finishDiskar85€ 17,07*
WettextrasorSt3€ 2,14*

Prisexempel på hemelektronik

Vi saxade i mitten av januari, i slutet av vinterrean, några priser från elektronikkedjan Plaisio. Vi har blandat ordinarie priser och extraerbjudanden.

Mobiltelefoner & tillbehör

ProduktPris
iPhone SE€ 539
Samsung Galaxy A53 128 GB€ 399,90*
iPhone 14 128 GB€ 999*
iPhone 14 Plus 128 GB€ 1 199*
Samsung Galaxy S22 Ultra 256 GB€ 1 199*
JBL Bluetooth Truly Wireless LIVE 300€ 79
Apple Bluetooth Truly Wireless Airpods Pro€ 279
Samsung Galaxy Buds 2€ 120

Ljud & Bild

ProduktPris
JBL Bluetooth Flip 6 Black högtalare€ 139
Sonos One SL högtalare € 199
Sonos Roam högtalare € 179
Samsung LED TV 55AU7172 55 ”4K Ultra HD€ 479*
Sony OLED TV XR-55A75K 55″ 4K Ultra HD€1 399*
LG Soundbar SP2€ 109
Sony High Power Audio System MHC-V13 partyhögtalare€ 299

Vitvaror

ProduktPris
Bosch SMI8YCS03E Inbyggnadsdiskmaskin€ 1 139*
Whirlpool AMW4920IX€ 299*
AEG B VX82-1-ÖKO dammsugare€ 189*
Siemens WT47XMH1EU 9 kg torktumlare€ 769*
Samsung WW90T504DAE/S6 9 kg tvättmaskin€ 599*
Inventor CRPV32-12WFI Corona Plus 12,000 BTU/h luftkonditionering€ 799*
Izzy IZ -9012 2,000 W värmefläkt€ 29,90*

Möbler och heminredning

Slutligen besöker vi lågprisvaruhuset Simple City för att få lite prisexempel från deras vinterrea.

ProduktPris
Bäddsoffa, 3-sits, dubbelsäng€ 379*
Påslakanset 180×200 cm med 2 örngott € 43,40*
Runt glasbord, diameter 120 cm€ 147,05
Soffbord i valnöt med metallunderrede 220×100 cm€ 789*
Klassisk köksstol med rottingsits€ 51,85*
Solsäng 188×58 cm€ 73,95*
Barbord m kvadratisk ekskiva 60×60 cm€ 116,45*

*Alla priser hämtades in online 17 januari 2023.

På krogen

Det här avsnittet kommer att uppdateras efter nästa Greklandsresa, i april 2023.

Att äta och dricka ute är nästan alltid billigare i Grekland än i Sverige, ofta mycket billigare. Det beror på att priserna på råvaror är något lägre, hyrorna är betydligt lägre och arbetskraften är ännu lägre. Undantaget är om du går ut och äter sushi och andra saker som fortfarande anses exklusivt i Grekland. Vi räknar med att en utekväll i Grekland kostar ungefär en tredjedel jämfört med motsvarande i Sverige. En kväll med en drink före maten, en hygglig middag med vin eller öl och ett par drinkar efter maten brukar sluta på omkring 80 Euro för två. Undvik turistfällor!

Vår dyraste middag, i början av oktober 2022, kostade omkring 100 euro för två, den billigaste kostade 20 euro. Den dyra åt vi på The 5 i Chania, den billiga åt vi på vår hemliga restaurang i Chania. Båda var väl värda pengarna.

Om du äten den ofta utmärkta grekiska snabbmaten kan du komma undan med fem euro för mat och dryck.

Vin – Räkna med att en flaska vin kostar drygt det dubbla på krogen jämfört med i butiken. I Sverige ska du räkna med fyra till fem gångers påslag. I praktiken innebär det att en flaska vin som kostar 25 Euro på krogen i Grekland skulle kosta minst 500 kronor i Sverige. Dricker du husvin så kan du komma riktigt billigt undan. Tyvärr kan du också få riktigt dåligt vin i glaset. Strunta i importviner, de är i stort sett aldrig värda pengarna, om du inte går till en restaurang som har en kunnig sommelier och egen import. Som Salis i Chania.

Öl – billigare, om du håller dig till inhemska produkter. Visst, det finns exklusivt mikroöl som kan kosta 10 Eruo för en flaska.  I Sverige hade ett öl av motsvarade kvalitet kostat 180 kronor.

Mat – Räkna med att krogmaten kostar mindre än hälften mot i Sverige (om du inte äter på turistställen, då kan den kosta hur mycket som helst). Satsa på att beställa inhemska produkter. Rätter med småfisk, musslor, fläsk, lamm, get, fläsk och kyckling är ofta billiga. På lyxiga Salis i Chania kostar den dyraste varmrätten (mars 2022) 38 euro (Black Angus rib eye) medan den billigaste kostar 7,50 euro (en vegetarisk pastarätt). Strunta i nötkött och tjusiga fiskar, sådant äter grekerna mest för att stila och det kostar oftast mer än det smakar. I Grekland är det både lätt och billigt att vara vegetarian, eftersom det finns så många fantastiska vegetariska rätter och råvaror. Strunta också i internationella snabbmatkedjor! Grekland har, billig, god och världsberömd snabbmat!

nfd
En förstklassig lunch för en billig peng. Foto: John Göransson.

Baren – Att hänga i baren i Grekland är väsentligt mycket billigare än i Sverige. En kväll på vår stambar brukar sluta på 50 Euro för två. Då håller vi oss mest till standards, som öl och Gin & Tonic. Drinkarna kostar hälften mot i Sverige (6- 10 Euro) och det är minst dubbelt så mycket sprit i glaset.

Cocktailbaren – Traditionellt är greker urusla på cocktails. De nya hippa cocktailbarer som växer upp nu gör däremot ofta fantastiska drinkar, även om priserna är höga (8-15 Euro). Men du får oftast minst dubbelt så mycket i glaset som du hade fått i Sverige och du blir ofta bjuden på något (om du beter dig som folk). Dessutom är de här barerna oftast befriade från de turister och andra som bara är på jakt efter en billig fylla.

SAMSUNG CSC
Här ska det bli Negroni. Foto: John Göransson.

Caféet – Det är ofta dyrt att gå på café i Grekland. Det är svårt att förstå varför så många grekiska kvinnor (mest) är beredda att betala fem Euro för en medioker cappuccino på ett ofta ganska smaklöst inrett café. Det som drar är nog att det är en trygg miljö att sitta i med väninnorna. Som gubbfiket, fast tvärtom.

Gubbfiket – Den lokala ”kafeneion” är bra om man vill komma riktigt billigt undan och dessutom uppleva något annorlunda. Här kommer man långt med 10 Euro. Du är inte välkommen överallt, men för det mesta har vi blivit varmt välkomnade. Ensamma kvinnor ska nog tänka sig för. Detta är manlig mark och stamgästerna kan känna sig lika obekväma av att det kommer in en ensam kvinna här som kvinnorna skulle känna sig om det gick runt en gubbe på H&M:s underklädesavdelning och nöp i balconetterna. Med lite respekt kommer man långt!

Tjänster

De låga lönerna i Grekland gör att det är väldigt mycket billigare att köpa tjänster i Grekland. Passa på att klippa håret, fixa naglarna och kemtvätta kostymen. Varför inte beställa en specialdesignad, måttsydd läderväska till datorn eller kamerautrustningen? 

Buss, tåg, taxi och båtresor är också betydligt billigare. Du kanske vill fira och göra något crazy? Hyr en båt och ett band och ordna en fest till havs! Det kostar en bråkdel mot vad det skulle ha gjort i Sverige!

sdr
Klippt och rakad för 10 Euro. Foto: John Göransson.

Telefon och internet

Jämfört med Sverige är telefon och internet dyrt i Grekland, dyrast i EU faktiskt. Dessutom är kvaliteten sämre. Ta med din svenska mobil, du får ringa och surfa med den som om du vore hemma, Utnyttja att de flesta restauranger, caféer och barer bjuder på gratis Wifi. Fråga efter lösenordet, men beställ något först!

Den här skylten hänger på en av våra stamkrogar i Paleochora. Foto: John Göransson.

Taxfree på Greklandsresan

Trots att Taxfree avskaffades i EU för mer än 20 år sedan tror många att det fortfarande går att handla Taxfree på flygplatser och flygplan. Det gör det inte! Flaskorna du köper på charterplanet är inköpta i ett land som har låg alkoholskatt – ofta Spanien eller Tyskland. Flaskorna du köper på flygplatsen är beskattade på exakt samma sätt som flaskorna i snabbköpet bredvid ditt hotell.

Att charterbolagen kallar sin ombordförsäljning för Taxfree är alltså missvisande, eftersom det inte är det. Ändå finns det fördelar med att handla av dem (om du flyger med charterflyg, reguljära flygbolag säljer inte alkohol inom EU):

  • Spriten är köpt i ett land med lägre alkoholskatt, så den är mycket billigare än i Sverige och något billigare än i Grekland
  • Du får den levererad till din plats på planet
  • Om du flyger med enbart handbagage kan du inte ta med dig en flaska genom säkerhetskontrollen och det finns risker med att ha flaskor i incheckat bagage

Vi brukar (när vi flyger charter) köpa några flaskor med bassprit (rom, gin, vodka…) för att fylla på baren i vårt hus och kanske någon att ge bort i present. På hemresan blir det en flaska ouzo och en flaska vin på flygplatsen. Övriga varor är det rätt meningslöst att handla ”taxfree”.

Kreditkort och andra pengar i Grekland

Eftersom det sker snabba förändringar på kreditkortsfronten i Grekland finns en särskild artikel om detta här. Det finns också en artikel om grekiska bankomater.

Handla

Tänk tillbaka till Sverige vid millennieskiftet. Då betalade vi kontant om vi handlade för mindre än en hundralapp. Vi betalade kontant i taxin, i kiosken, i caféet, på bussen… Så är det fortfarande i Grekland, även om det förändras ganska snabbt nu, i synnerhet med pandemin.

Detta sagt kan du kan handla med ditt kreditkort i Grekland nästan precis som i Sverige. Det är faktiskt lag på det.

Många butiker, restauranger och barer föredrar ändå kontanter (av skatteskäl), men i stort sett alla accepterar kreditkort. Det är inte tillåtet att lägga på en avgift för att betala med kreditkort, en del gör det ändå.

Det finns undantag. I taxin och på bussen (utom på busstationerna) är det också som regel kontanter som gäller.

Ta ut pengar

Av någon anledning är detta den vanligaste frågan i Greklandsforum: Hur tar man ut pengar i bankomaten? Tydligen blir många stressade av detta, trots att det är väldigt enkelt. Läs den här artikeln!

Tänk på att ditt kort kan vara spärrat för köp och uttag utomlands. Se till att ta bort den spärren innan du åker, annars brukar det gå att fixa med din internetbank.

När du stoppar in ditt kort i bankomaten brukar du få frågan om du vill prata engelska med den. Bankomater som tillhör en av de grekiska bankerna (de största är Alfa, National Bank of Greece, Piraeus Bank och Eurobank) ger bra växelkurs när du tar ut pengar. Men be aldrig att få kursen omräknad till svenska Kronor, då blir kursen sämre.

Sedan i juli 2018 tar grekiska banker ut en avgift när du tar ut pengar med kort som inte är utfärdade av dem själva. Avgiften är på omkring 3 Euro per uttag. Därför är det bättre att ta ut rejält med kontanter varje gång och att använda kortet för att betala så ofta som möjligt. Om du tar ut 300 Euro betalar du en procent i avgift och om du använder kortet flitigt kan 300 Euro räcka i ett par veckor.

Tänk på att det maxbelopp som dyker upp på skärmen inte nödvändigtvis går att ta ut med ditt kort. Strunta i de förvalda beloppen och välj i stället ett eget, exempelvis 280 Euro. Då får du några 20-Eurosedlar också, så att du slipper växla en 50-Eurosedel direkt.

Swish

Swish fungerar i Grekland, men bara mellan svenska bankkonton. Så fortsätt att hjälpa restaurangpersonalen genom att en i sällskapet betalar hela notan medan de andra swishar. För du tvingar väl inte svenska servitörer att dela notan åt er och dra alla era kort, när det finns Swish? I Grekland anses det som ett otroligt märkligt beteende att plocka fram mer än ett kort när notan kommer. De kommer att fixa det, men de lär tycka att ni är *censurerat*.

Dricks

En annan vanlig fråga: ”Hur mycket ska man betala i dricks?” Svar: Så mycket eller lite du vill. I barer och på caféer betalar folk oftast ingen dricks alls (vi gör det). På restauranger kanske tio procent. I taxin lite växel, hos frisören lägger vi alltid en Euro. Vi är rätt generösa med dricks, det brukar vara väl investerade pengar och kompensera ryktet för våra landsmän, som anses snåla med dricksen.

Kvitto

När du köper något i Grekland ska du få ett kvitto. Det är det lag på och lagen gäller även dig. Om du inte kan visa kvitto kan du få böta. Det gällar allt och överallt, utan undantag. Du kan tvingas visa kvitto från solstolsuthyraren, frisören och caféet. Vad det står på kvittot är däremot inte så noga. Det är därför du ofta får ett kvitto på din första beställning och inte på resten. Om du drack en eller tre öl är ju omöjligt att kontrollera.

Påsar

Sedan årsskiftet 2017/2018 är det lag på att ta betalt för plastpåsar. Senast vi var där (mars 2022) hade många butiker bytt ut plastpåsarna mot nedbrytbara påsar av majsstärkelse. Plastpåsarna är ett stort miljöproblem i Grekland. Det finns billiga och praktiska tygkassar att köpa överallt. Vi använder våra ryggsäckar.

8 svar på ”Allt om priser och pengar i Grekland, uppdaterad 17 januari 2022

  • Petra Åberg

    Hej!!😁
    Vad vet du om dom nya reglerna angående solenergin som vad jag förstår ska träda i kraft 1/1 2023?
    Vi ska ju bo i Grekland för alltid o vill givetvis ha solpaneler på våra boenden när vi har hittat det vi söker…😁
    Är det så att man kan lita på att det blir så som dom sagt?
    Soliga hälsningar ☀️

    Svar
    • johngransson

      Jag vet inte så mycket om dem, mer än att man inför subventioner för att installera solvärme, som vi redan har och för att installera värmepump, som vi också har.

      Svar
  • Betyder det att ni endast ”konsumerar” då ni är i Grekland? Jag handlar minst sagt lika mycket till hemresan (Vodka och sk taxfree) då mina (o-)vanor inte ändras hemma.

    Svar
    • Vi tar med oss tsikoudia och olivolja från grannens gård.

      Svar
  • Christer Ohlsson

    Kanonbra tips

    Svar
  • Tack, bra info, fundera, tänker, om jag kan flytta till Grekland/Sonja

    Svar
  • Christer Bertel

    ……Om du flyger med enbart handbagage kan du inte ta med dig en flaska genom säkerhetskontrollen och det finns risker med att ha flaskor i incheckat bagage….Innebär det att flaskan köper du på planet på hemvägen,eller vad?

    Svar
    • Nej, vi har ett hus i Greklansd, så vi fyller på barskåpet. Visst kan vi handla på hemvägen också, men det brukar vi inte göra.

      Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa