fbpx
AtenFaktaGeografiHistoriaHotellStäderTransporterTurism

Grekiska städer: Aten

Att skriva en kort text om Aten är som att försöka sammanfatta Bibeln på ett vykort. Men vi gör väl ett försök? Aten är Greklands huvudstad, det är den tionde största staden i Europa och fyra gånger större än Greklands andra stad Thessaloniki. Det bor drygt 3 miljoner människor i staden, varav ungefär 700 000 i kommunen Aten. När Grekland blev Greklands huvudstad 1832 bodde det ungefär lika många människor där som i dagens Skara.


De här symbolerna är kopplade till artikeln:


Antiken

Man kan säga att historia och Aten är synonymer. Det var här den europeiska civilisationen föddes för 3 500 år sedan. Staden har varit bebodd i minst 5 000 år. Storhetstiden inträffade under 400-talet före Kristus, när statsstaten Aten var huvudstad i ett imperium. Här föddes demokratin, teatern, filosofin… De berömda byggnaderna på Akropolis (1) byggdes, med tempel, amfiteatrar. Man tror att staden hade minst 140 000 invånare vid den här tiden.

Akropolis. Foto: John Göransson.

När 400-talet närmade sig slutet besegrades Aten av Sparta i det Peloponnesiska kriget och sedan började en lång nerförsbacke, som skulle pågå till 1834, då det Ottomanska imperiet drevs ut och Aten blir huvudstad i det självständiga Grekland. Den grekiska motståndsrörelsen ville egentligen att hamnstaden Napflio på Peloponnesos skulle bli huvudstad. Men stormakterna Frankrike, Preussen, Storbritannien och Ryssland hjälpte till att besegra turkarna och de krävde att det skulle bli Aten. Europa svärmade vid den här tiden för neoclassicism och drömde om att få tillbaka det klassiska Aten.

Uppgång

Det nya Greklands huvudstad hade bara runt 12 000 invånare. Runt Akropolis betade får och getter. Staden började växa, när regeringsbyggnader, ambassader, polisstationer, postkontor, hotell och allt en huvudstad behöver skulle uppföras. Den ottomanska, frankiska och bysantinska bebyggelsen revs och ersattes av neoklassicistiska byggnader. Redan 1879 var antalet invånare uppe i över 63 000.

På gamla fotografier från tidigt 1900-tal ser man en vacker stad, utspridd mellan Akropolisklippan och Lycabettus (2). Invånarantalet är uppe i 120 000 och Aten ser ut som en riktig europeisk huvudstad.

Förfall

Utsikt från Akropolismuseet. Foto: John Göransson

Sedan börjar nerförsbacken. Vid den stora folkomflyttningen 1922-1923 kommer omkring 300 000 etniska greker från Turkiet till Aten och får staden att växa från 200 000 till 500 000 invånare. Sedan, 1941-1945 ockuperas landet av nazisterna och i stort sett allt som handlar om utbildning, industri, infrastruktur och jordbruk förstörs. Direkt efteråt, 1946-1949, är det inbördeskrig och när det är över har Grekland och Aten nått sin lägsta punkt.

Eftersom staten saknade medel att bygga upp staden tog man till ett annat grepp, som kallades antiparochi. Det fungerade så att en byggherre fick överta en raserad byggnad, mot att ägaren fick några lägenheter i det nybyggda huset. Oftast bytte vare sig papper eller pengar ägare vid transaktionerna och staten lade sig knappt i processen, utom att lagstifta om en maximal höjd för byggnaderna.

Smuts och kaos

Antiparochi skapade en enorm byggboom och bidrog till snabb tillväxt. Mellan 1955 och 1977 växte den grekiska ekonomin med 7,7 procent om året och i mitten på 70-talet var Atens befolkning uppe i över 2 miljoner människor. Nästan hela det neoklassicistiska Aten hade då ersatts av fula bostadshus i betong. Någon stadsplan existerade inte, allt var en enda röra. Trafiken var vansinnig, luften var hemsk, smuts, sopor, hemlösa, vilda hundar och katter överallt. Jag minns mitt första besök, hur duschvattnet blev svart när jag hade varit ute några timmar.

Befolkningsutveckling

Diagram: John Göransson.

Bättre nu

Nu slog stadens politiker till bromsarna för att bevara det som ännu inte hade kommit i vägen för antiparochi. Stadsdelen Plaka (3) vid Akropolisklippans fot slapp undan grävskoporna och är i dag, tillsammans med själva Akropolisklippan, det i stort sett enda enda som påminner om hur Aten såg ut vid förra sekelskiftet. Även i Monastiraki (4) finns äldre bebyggelse, men många av husen står och förfaller, även om en del nu renoveras.

Plaka. Foto: John Göransson.

Det har blivit bättre. Inför de olympiska spelen 2004 investerades många miljarder i Tunnelbana, kringfartsleder och allmän uppsnyggning. Ekonomisk tillväxt lyfte staden fram tills krisen bröt ut 2008. Då gick arbetslösheten, främst bland ungdomar, rakt upp i taket i Grekland, värst drabbat var Aten. Vi besökte Aten första gången i slutet av 90-talet, mellan 2006 och 2018 gjorde vi ett långt uppehåll, med undantag av 2016, då vi tog en lång julaftonslunch i Plaka med vänner vid ett flygbyte på väg till Chania. Vi har aldrig stannat mer än tre nätter i Aten, så vi är långt ifrån experter. Men det har blivit ytterligare tre besök sedan 2016 och staden börjar kännas ganska tilltalande.

Se och göra i Aten

Undvik Aten i juli och augusti! Då kan det bli olidligt hett, atenarna har flytt stan och ersatts av turister.

Herodes Atticus Odeon, byggd på 160-talet e. kr. Här hålls fortfarande konserter. Foto: John Göransson.

Akropolisklippan (1) förstås. Helst utanför säsong (gäller hela Aten), helst en vardag och helst tidigt på morgonen. Vid vårt senaste besök började vi med att besöka det imponerande Akropolismuseet (5) direkt när det öppnade, det vara bara vi och några skolklasser. Efter en paus på museets vackra uteservering tog vi ”bakvägen” till Akropolis och lyckades undvika den värsta trängseln

Plaka (3) ligger vid klippans fot, faktum är att promenaden genom gränderna ner mot centrum skulle kunna vara en grekisk by på en ö, om man undantar alla tiggare, gatuförsäljare, gatuartister, lurendrejare och andra irritationsmoment. Det är bara att passera, med ett leende och en stillsam vinkning. Tyvärr gjorde all ovälkommen uppmärksamhet att vi inte stannade för att ta bilder.

I Monastiraki. Foto: John Göransson.

Monastiraki (4) är en trevlig del av Aten, nära Plaka. Här finns massor av ställen att äta och dricka och här är det bra att bo när man är på besök, eftersom det är nära till allt, inklusive tunnelbanan. I utkanterna finns ganska förfallna och inte särskilt trevliga kvarter.

Vid Syntagmatorget (6) ligger parlamentet och andra pampiga byggnader. Här finns också Hotel Grande Bretagne (7), ett av Atens landmärken. Vi bodde där en gång för många år sedan, det är ombyggt sedan dess. Under de galna åren innan krisen byggde någon idiot om det till spahotell, nu är det återställt till sin forna glans.

Nära Syntagma ligger Nationalparken (8), en bra tillflyktsort, i synnerhet om man har småbarn. Här finns en del djur (inte bara vilda hundar) och annat att titta på. Det är också nära till Benakimuseet (9). Vi har aldrig varit där, men det lär vara bra.

Från Lycabettusklippan (2) har man en magnifik utsikt över Aten och Akropolis. Hit kan man promenera eller ta en taxi och äta en dyr lunch eller fika på någon av serveringarna. På vägen ner kan man promenera genom Kolonaki, (10) Atens mest fashionabla stadsdel.

I Exarchia (11) finns det arkeologiska museet (12). Stadsdelen har också en annan sida, som beskrivs i den här artikeln.

Äta och dricka

I Aten finns allt från enkel street food till restauranger med stjärna i Guide Michelin. Vi har aldrig tid att planera var vi ska äta och dricka, vi slinker in någonstans eller låter vänner leda oss.

I Plaka finns många ställen där man kan äta god och klassisk souvlaki och meze med rötter i Turkiet. Ett trevligt ställe för meze är Taverna Saita (13).

I Monastiraki (4) finns allt möjligt, helt enkelt. Kring det lilla torget Iroon (14) ligger flera trevliga ställen. Bland annat finns här Greklands bästa bougatsa och en bar med ett enormt ölutbud.

I Exarchia hittar man den populära tavernan Rozalia (15). Rekommenderas varmt.

Efter middagen sitter vi helst i någon bar och tar en öl med vänner när vi är i Aten. Eller besöker någon av de många takbarer med utsikt över Akropolis som finns i stan. En av de mest prisvärda med bäst utsikt ligger på taket till Candia Hotel (16), nära järnvägsstationen. Om man bor där kan man bada i takpoolen, en magisk upplevelse. Om du vill kan du försöka tränga dig fram till bardisken på The Clumises (17), som anses vara Greklands bästa cocktailbar.

Bo

The Frogs. Foto: John Göransson

Det finns tusentals ställen att övernatta på i Aten, med priser från tjugo till flera tusen euro per natt. Favoriten är The Frogs Guesthouse (18) i Monastraki. Ett ungt familjeföretag med bekväma rum, trevligt folk, utmärkt frukost och en funky bar. Du hittar boknings-sajter i länksamlingen.

Dit och därifrån

Fullsatt! Foto: John Göransson.

Bara att välja. Flyg, tåg, buss, båt, tunnelbana, spårvagn, trådbuss, pendeltåg, taxi… Ta inte med bilen, det är fullsatt. Titta i länksamlingen efter information.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa