Site icon Grekland All Exclusive

Ta påsken i repris med grekisk magiritsa

Nu på lördag är det påskafton i den kristna ortodoxa världen och dit hör Grekland. Vi Greklandsälskare har därför möjlighet att ta påsken i repris. Varför inte prova att laga den rätt som alla greker vill ha när de bryter fastan vid midnatt på påskdagen: Magitritsa med avgolemono. Här kan du läsa mer om den grekiska påsken och här kan du göra vårt påsk-quiz.


Magiritsan bryter fastan

Magititsa är en maträtt som vi länge ansåg vara vattendelaren mellan vår och grekernas matkultur. Soppa på lammnjurar och lammlever som äts vid midnatt. Går det att komma längre från svensk matkultur? Det låter inte gott!

Sedan minns vi rätterna på det klassiska svenska julbordet. Tunga, grisföttter, aladåb, kalvsylta, lutfisk… Knappast rätter som faller inom kategorin ”comfort food”.

Detsamma gäller förstås magiritsa. Traditionen är viktigare än smaken. Men faktum är att en vällagad magitritsa kan vara riktigt god. Vi tillagade en som vi åt på vår påskafton och vi kan tänka oss att göra om det på lördag, när vi firar grekisk påsk, ofrivilligt avskurna från vårt grekiska hem.

Om du vill göra som grekerna ska du äta magiritsa när du kommer hem från midnattsmässan på påskdagen. Helst ska du ha fastat i 48 dagar, men de flesta nöjer sig med att fasta under den heliga veckan, som börjar på palmsöndagen. Soppan anses nämligen vara bra för att starta magen efter fastan och förbereda den inför den orgie i mat och dryck som sedan följer. Den anses också vara bra mot baksmälla.

Avgolemono

Avgolemono är en stapelvara i det grekiska köket. Det är en emulsion på ägg, citronsaft och buljong som används för att ge smak och konsistens åt många grekiska soppor och grytor. Den är enkel att göra om man har en stavmixer hemma. Har du inte det – köp en. Det är en av de köksmaskiner vi använder oftast, både i Sverige och i Grekland.

Inköpslistan

Det är några saker som skiljer ”vår” magiritsa från originalet. Framför allt använder vi inte njurar och lever. Detta av två orsaker: 1) Vi har väldigt svårt att fördra smaken av lammnjurar och 2) det är väldigt svårt att få tag på inälvor från lamm i Stockholms butiker. Vi tillagar också köttet på mycket lägre värme än man vanligtvis gör i Grekland. Det blir mycket godare så.

Här är receptet, som räcker till sex personer:

Ingredienser

Vi använder ofta droppar av denna utmärkta chiliolja i stället för peppar. Finns i asiatiska butiker och 33 ml (går att ta i handbagaget) räcker länge. Foto: John Göransson.

I grytan från start

Innan servering

Avgolemono

Tillagning

Köksredskap (utom det vanliga)

Mixerkanna och stavmixer. Vi använder dem nästan varje dag. Foto: John Göransson.

Du behöver också gott om tid. Lång värme och lång tid är nyckeln till att lyckas med kött. Genom att hålla värmen nere får du köttet att bli mjukt utan att bli så där trådigt och tråkigt som det tyvärr ofta blir i den traditionella matlagningen. Dessutom frigörs smakämnen vid hög värme som du gärna slipper. Om du har en induktionshäll, använd den. Har du svårt att reglera värmen, använd ugnen i stället.

Tillagningstid

Låg värme och lång tid. Nycklarna till välsmakande kött. Foto: John Göransson.

Räkna med minst fem timmar från råvaror till bord. Men mesta tiden kan du ägna åt annat. Här är några hållpunkter:

Förberedelser

Tillagning magiritsa

Magiritsa under tillagning. Foto: John Göransson.

Avgolemono

Två av tre ingredienser i avgolemono. Foto: John Göransson.

Servering

Rör ner avgolemonon i magiritsan. Strö över den finhackade dillen och citronzesten. Klart att servera! En brödkorg och en salladsskål på bordet, förstås.

Att dricka till

Som med mycket annan grekisk mat passar både rött vin, vitt vin, öl och raki till magiritsa. Samt vatten.

Dags att slå sig ner! Foto: John Göransson.

Κάλο Πάσχα!

Exit mobile version