fbpx

Grekland ska bli skatteparadis för hemvändare och nyinflyttade

Loading...

Greklands regering vill locka välutbildade och välavlönade människor till landet. Nya förslag om skattelättnader och avlägsnande av stoppklossar presenterades för parlamentet i går, måndag.

Rättad: Man ska slippa skatta för hälften av inkomsterna.

Krisen har skapat en allvarlig ”brain drain” i Grekland, ett land som redan före 2009 led av ett stort underskott av kompetens på många områden. Samtidigt är det en på många sätt dyr och komplicerad process att flytta till Grekland, som har fått många att välja ett annat land. Det gäller inte minst de hundratusentals unga och välutbildade greker som har lämnat landet sedan 2009. Många av dem har i dag kvalificerade jobb i sina nya hemländer, men även om de längtar tillbaka så är det för mycket ”red tape” för att de ska ta steget. Bättre att åka hem på semester och fortsätta tjäna pengar utomlands.

Källa: Eurostat.

Det här har regeringen insett och nu finns en plan för att göra landet mer attraktivt för yrkesverksamma från andra länder. Varför ska bara pensionärer lockas med lägre skatter och andra förmåner, när det är kompetens som behövs i landet?

Det handlar förstås främst om skatter. Krisen har gjort Grekland till ett högskatteland och i dag är det inte ens säkert att du får lägre skatt om du flyttar från Sverige, än mindre från länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Nu föreslås att de som flyttar till Grekland för att arbeta ska slippa inkomstskatt och ”solidaritetsskatt” på hälften av alla inkomster i Grekland de sju första åren. Dessutom ska man slippa skatta för bil och bostad.

De här förmånerna ska gälla för både utlänningar och Greker som har skrivit ut sig ur landet, under förutsättning att de skattskriver sig i Grekland, enligt den grekiska dagstidningen Kathimerini.

Om förslaget blir verklighet kan det innebära stora fördelar framför allt för egenföretagare och anställda utan kontor, växande grupper i hela världen. För återvändande greker, och andra som är beredda att sänka sin lön ordentligt för att få bo i Grekland, innebär det att lönesänkningen kan bytas mot skattesänkningar.

Redan tidigare har Grekland sänkt skatten för utländska pensionärer till 7 procent.

Än så länge är informationen om förslaget väldigt sparsam. Grekland All Exclusive bevakar och återkommer. Prenumerera, så missar du ingenting!

2 thoughts on “Grekland ska bli skatteparadis för hemvändare och nyinflyttade

 • 7 mars, 2021 kl. 08:38
  Permalänk

  Hej, tack för en bra blogg. Om jag väljer att bostätta mig som pensionär i Grekland och ansöker FP-status (Foreign Pensioner) och uppfyller kraven, kan jag då välja att hyra bostad istället för att köpa och har du i så fall några tips.
  mvh Stellan

  Svar
  • 7 mars, 2021 kl. 10:21
   Permalänk

   Visst kan du hyra bostad. Om du går med i Facebookgruppen Bo i Grekland kan du be medlemmarna om tips och råd.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: