fbpx

Turistministern: ”Turister med antikroppar välkomna till Grekland”

Loading...

Grekland satsar på att starta turistsäsongen 14 maj. Det sade turistminister Harry Theoharis när, den i år digitala, turistmässan IST Berlin öppnade på tisdagen. Dessutom sade han för första gången att alla med antikroppar mot Covid-19 var lika välkomna som de vaccinerade och de som testat negativt.

”Turister kommer att vara välkomna om de är vaccinerade, har antikroppar eller har testat negativt”, sade Theoharis. Det är första gången Grekland officiellt nämner antikroppar som ”passersedel” för inresa och det är gör stor skillnad för alla de unga som knappast kommer att ha hunnit få vaccin före sommaren men som redan har antikroppar mot Covid-19.

Gradvis öppnande

Liknande, men uppdaterade rutiner från förra året och förhoppningar om vaccinationsintyg ska skapa förutsättningarna för att öppna för turister. Men öppnandet kommer att ske gradvis.

”Till exempel planerar vi att testa våra hälsorutiner i början av april, med EU och länder med många vaccinerade, och andra länder, som Israel”, sade han men underströk samtidigt att alla datum är ungefärliga. Det som styr är smittspridningen och just nu är Grekland mitt i en tredje våg, med nivåer som närmar sig rekorden från november 2020.

Slumpvisa tester på flygplatserna

Precis som förra året kommer de som kommer till Grekland att slumpvis väljas ut för provtagning. Skillnaden är att med de nya snabbtesterna får man svaret direkt och slipper sitta i karantän i 24 timmar medan man väntar. De som testar positivt kan skickas direkt från flygplatsen till karantän.

Alla kostnader för provtagning och sjukhusvård kommer att bekostas av staten, sade Theoharis. Samt att alla regler som gäller för greker också kommer att gälla för turister, exempelvis obligatoriskt munskydd överallt inomhus och utomhus.

Prioriterade vaccineringar

Grekland kommer också att prioritera vaccinering av de som arbetar i turistindustrin, så snart de sårbara grupperna har fått sina sprutor. Till dess kommer de att testas regelbundet.

Så långt Grekland. För att turismen ska komma igång på allvar måste ”avsändarländerna” vara redo att släppa ut sina medborgare. Vad som händer med de ”gröna hälsopass” som EU-kommissionen har föreslagit är högst osäkert. Vaccinationsintyg kommer att komma igång på nationell nivå, i Sveriges fall är juni utlovat, men det känns med osäkert för den EU-gemensamma varianten.

EU-intyg kan komma till sommaren

EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas sade visserligen i en radiointervju på tisdagen att ett EU-gemensamt intyg kan vara klart till sommaren. EU-Kommissionen ska presentera specifikationerna för det digitala intyget 17 mars. Det ska innehålla information om vaccin, testning och antikroppar och vara gemensamt för alla EU-länder.

Det kommer däremot inte att bli en gemensam överenskommelse för hur det ska användas, det kommer att vara upp till medlemsländerna. Därför är det en viktig signal från Greklands regering att antikroppar ska gälla för inresa.

Turistminister Theoharis presenterade också Greklands nya slogan för turiståret 2021. Den är All you want is Greece(Allt du vill ha är Grekland), om nu någon är intresserad.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: