fbpx

Grekiska antivaxxare kidnappade rektor

En allt mindre och mer desperat grupp vaccinationsmotståndare i Grekland tar nu till allt mer bisarra metoder för att stoppa landets vaccinationskampanj. I fredags tog en skara antivaxxare en rektor som gisslan och tog med honom till polisstationen, där de krävde att han skulle arresteras. Nu sitter de själva i arretsten och väntar på åtal för en rad allvarliga brott.

På fredagens morgon trängde de elva – två kvinnor och nio män – in i en gymnasieskola i Aeginio, som ligger fyra mil sydväst om Thessaloniki i underprovinsen Pierien. De övermammade skolans rektor, försåg honom med handbojor och släpade honom till den lokala polistationen, där de hävdade att de hade gripit honom för att han hade tvingat på eleverna åtgätder mot Covid-19. I stället blev de själva, som sade sig rpresentera ”Konstitutionens försvarare”, omedelbart gripna och satta i arresten, medan rektorn släpptes fri. Han fick uppsöka läkare för att få hjälp med mindre skador på sina handleder.

Enligt polisen kom de elva från olika delar av Grekland. Flera av dem hade rest till Pierien enbart för att deta i aktionen. Den yngsta är 42 år gammal, den äldsta över 70. De är nu misstänkta för en lång rad lagöverträdelser, som började redan innan de bröt mot lagen genom att tränga in på skolan utan intyg på vaccination eller negativt test och slutade med våld, olaga frihetsberövane och flera andra brott.

Mindre än hälften är vaccinerade

Pierien är en av de regioner i Grekland som har minst andel vaccinerade och störst smittspridning. Bara 48% av befolkningen är fullvaccinerad, jämfört med genomsnittet i landet, som ligger på 63%.

De sex suberegioner i Grekland där mindre än hälften av invånarna är fullvaccinerade. Källa: Greklands regering.

Norra Grekland har drabbats av flera aktioner utförda av militanta antivaxxare. Många har riktats mot skolor, där personal som kontollerar covidbevs har hotats eller jagats bort, medan eleverna har uppmatans att strunta i kontrollerna. Antivaxxarna har satt i system att polisanmäla ett stort antal lärare och annan skolpersonal för att de har deltagt i kontroller av eleverna. Regeringen beordrade redan i september polisen att inte gripa någon som anklagats för ett sådant brott. Alla anmälnignar ska däremot utredas, i enlighet med grekisk lag.

En av de skolor som har drabbats hårdast av trakasserierna är den i gymnasieskola i Pierien som hutsattes för fredagenns attack. Polisens undersökning pekar mot att attacken hade planerats i flera dagar innan den genomfördes.

”Konstitutiones väktare” är den mest extrema delen av Greklands vaccinationsmotståndare. De flesta befinner sig långt ut på högerkanten och är inspirerade av den amerikanska QAnon-rörelsen, som drivs av extrema konspirationsteorier.

Lagen föreskriver att ovaccinerade lever måste testa sig negativt två gånger i veckan för att bli insläppta i skolan.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: