fbpx
AdventskalenderJulReligion

Lucka 10: Tolv dagar av jul – del 1

Julen varar i tolv dagar, det vet vi om inte annat från visan Twelve days of Christmas. Samma sak gäller i Grekland, men där har en del dagar en helt annan betydelse än hos katoliker och protestanter. Vi ägnar tre luckor åt att gå igenom alla dagar, i dag tar vi oss an de fyra första.

25 december – Kristi födelse

Precis som de flesta andra kristna är detta dagen då man firar Kristi födelse. Att det blev just denna dag beror helt enkelt på att kyrkan ville ersätta de antika midvinterfesterna med kristna traditioner. Eller som en ortodox präst sade till mig: Det enda historiska fakta vi kan vara överens om är att Jesus inte föddes på juldagen år noll.

26 december – Maria och flykten till Egypten

På annandagen firar man Maria, för att hon födde Guds son. Denna dag minns man också flykten till Egypten, sedan en ängel varnat Josef för kung Herodes plan att döda alla barn i Bethlehem.

27 december – Stenandet av Sankt Stefan.

Den fösta av de sju diakoner som grundade den kristna kyrkan var Sankt Stefan. År 34 efter Kristi födelse stenades han till döds av judar, enligt berättelsen. Bland dem som bevittnade hans martyrdom fanns evangelisten Johannes, som senare skulle slås ig ner på Patmos

28 decmber – Martyrerna i Nicomedia

Historien säger att den grymme kejsaren Maximilian Hercules på denna dag år 302 besökte den grekiska staden Nicomedia (i dag turkiska Izmit) och blev så rasande av att bevittna de kristnas julfirande i kyrkan att han hotade sätta eld på kyrkan. Församlingen gavs chansen att lämna kyrkan och avsvära sig den kristna guden eller brännas inne. Församlingen valde döden och kejsarens soldater satte eld på kyrkan, som brann i fem dagar. Nicomedia blev senare en viktig stad i det bysantinska imperiet.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»

Upptäck mer från Grekland All Exclusive

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa