fbpx

Hur ringer och surfar jag i Grekland?

Loading...
Loading...

Det enkla svaret på frågan är att sedan 2017 ringer och surfar du i Grekland som om du vore hemma i Sverige. Ta med dig din svenska mobil och bekymra dig inte. Inom givna gränser. Alla abonnemang har en övre gräns för hur mycket du får surfa. Den är som regel samma som i Sverige, men du kan inte spara surf från tidigare månader. Upp till tio GB i månaden är det vanliga. Det räcker långt.


Det kan ändå finnas skäl att ha ett grekiskt mobilabonnemang. Det kostar fortfarande att ringa utlandssamtal, så för en grek kan det bli dyrt att ringa eller SMS:a till en svensk mobil kan bli rätt dyrt, liksom det blir för dig att ringa till en grek. Även om du är i Grekland så räknas det som utlandssamtal om du ringer till ett grekiskt nummer med ditt svenska abonnemang. En del operatörer låter dig betala om du blir uppringd från ett utlandsnummer.

Glöm inte att du kanske måste låsa upp ditt simkort för utlandssamtal innan du lämnar Sverige. Det kan gå att ordna på plats, men det kan bli ganska krångligt.

Efter att har läst och försökt tolka de svenska operatörernas info har jag satt ihop denna lathund:

Med svenskt abonnemang

Samtal

 • Du ringer från Grekland till Sverige: Som om du var i Sverige
 • Du ringer från Sverige till Grekland: cirka 5 kr/min
 • Du ringer från Grekland till Grekland: cirka 5 kr/min
 • Du blir uppringd från Sverige: Som om du var i Sverige
 • Du blir uppringd från Grekland: cirka 5 kr/min (beroende på operatör)

SMS

 • Från Grekland till Sverige: Som om du var i Sverige
 • Från Sverige till Grekland: ca 2 kr/styck
 • Från Grekland till Grekland: ca 2 kr/styck
 • Strunta i MMS, det krånglar ofta över gränserna. Använd internet-tjänster i stället.

Surfa

Det ingår minst 10 GB, exakt hur mycket beror på ditt abonnemang. Skillnaden är att du aldrig kan spara surf utomlands från en månad till en annan.

Grekiska mobiloperatörer

Det finns tre mobilnät i Grekland: Cosmote, Vodafone och Wind. Var och en av dem har, precis som i Sverige, flera olika varumärken. Själv ringer jag med kontantkort i Winds nät och varumärket heter Q. Så här gör jag:

Kontantkort

 1. Jag har köpt mitt simkort hos Wind, eftersom de har bra täckning där vi bor och relativt låga priser. De säljer också Q, som jag använder, eftersom de är billigast. Alla operatörer har egna butiker, elektronikkedjan Germanos ägs av Cosmote, så där kan du köpa deras kort. Butiker finns i alla större städer och på de stora flygplatserna.
 2. Installera operatörens app i mobilen (min heter myQ) och registrera ett konto (du kan alltid välja engelska som språk i appen).
 3. Stäng av alla synkroniseringstjänster över mobilt internet! Tio bilder med mobilkameran som synkas upp till molnet, så är din surfpott tom.
 4. Tanka ditt kort med 10-20 Euro i appen, med ett kreditkort eller PayPal. Du kan också köpa värdebevis i kiosken och få ett nummer som du knappar in i telefonen. Appen är lättare att använda och du kan enkelt se hur mycket du har kvar på kontot. Tyvärr försvinner lite skatt på vägen, så om du betalar 15 Euro kan du räkna med att ha ungefär 13 Euro i potten.
 5. Köp bundles i appen för pengarna i potten. En bundle gäller i en månad, är du borta längre måste du göra om det. Vilka bundles du köper beror på hur länge du ska vara borta och hur du ska använda mobilen. Men se till att du täcker alla behov, för annars dras pengarna från din pott och då töms den snabbt. Du måste alltid ha lite pengar kvar i potten, annars går det inte att ringa eller surfa.
 6. Detta är vad du bör köpa: Samtalsminuter till alla operatörer, SMS och Surf.
 7. Gå ofta in i appen och titta, det dyker hela tiden upp bonuserbjudanden som ger extra samtalsminuter, surf eller SMS gratis. Kolla också så att du har pengar kvar i potten. Om du inte kommer ut på Internet beror det förmodligen på att potten är tom.
 8. Pengarna i potten ligger kvar i ett år. Bundlar räcker ofta i 30 dagar, men det finns ofta erbjudanden på kortare tid. Jag brukar förbereda detta från Sverige, så att jag slipper krångla med det på plats och kan börja använda mitt grekiska nummer direkt.
 9. Koppla upp dig mot WiFi så ofta som möjligt för att synkronisera mail och molntjänster. Hotell, barer, caféer och restauranter har ofta WiFi till utlåning och ibland finns ett stadsnät med gratis surf.
 10. Om du tänker flytta till Grekland och inte har någon svensk mobil så kan du köpa bundles för att ringa utlandssamtal. Det finns paket där det ingår. Du får inte använda en svensk operatör om du bosätter dig i ett annat land.

Skärmdumpar

Du kan också skaffa ett månadsabonnemang. Men då måste du ha en adress i Grekland och ett grekiskt skattenummer. För oss, som inte är i Grekland hela året, är det illa nog att betala månadsavgift för husets fasta bredband.

Slutsatser

 • Om du bara tänker använda din mobil för att surfa och för att hålla kontakt med Sverige kan du köra på som om du vore hemma.
 • Om du däremot vet att du kommer att kommunicera med greker, eller tänker flytta, så lönar det sig att skaffa ett grekiskt simkort.
 • Tänk på att det kan vara du som betalar när en grek ringer till ditt svenska nummer.
 • Använd alltid ditt svenska abonnemang för att ringa till Sverige, även om du har ett grekiskt kontantkort.

Med om internet och telefoni i EU kan du läsa här.

Fast bredband

Eftersom de flesta som bor i Grekland, inklusive jag själv, fortfarande surfar i OTE:s gamla kopparnät bryr jag mig inte om att beskriva andra lösningar, som fiber och kabelnät. Hur du får fast bredband (nåja) beror på om du har telefon indragen eller ej. Därför gör jag en lathund för varje.

Utan telefonledning indragen

 1. Prata med OTE  och beställ abonnemang hos dem. När avtalet går ut kan du byta operatör, men börja alltid här, annars kan det ta lång tid och mycket krångel.
 2. Prata med en elektriker, som sätter in ett telefonjack och drar en ledning från ditt hus till OTE:s kopplingsskåp. Hen får inte öppna skåpet, det gör OTE. Kostnaden för detta är ca 80 Eruo till OTE och ca 50 till elektrikern, om du inte har långt till kopplingsskåpet.
 3. Ofta ingår router i abonnemanget. Den är ofta värdelös, byt ut den mot en bra Wifi-router så att du får ett fungerande trådlöst nätverk i huset.
 4. Sen kan du köra på som hemma, men långsammare, ca 15 Mb/sek kan du räkna med. Det är långsammare än 4G, men du kan använda nätet i princip obegränsat för att titta på TV, lyssna på musik och andra tjänster.

Med telefonledning indragen

Det finns flera leverantörer av ADSL i Grekland, vi använder Forthnet. Läs mer om de olika operatörerna här. Gå in på deras hemsidor och kolla deras erbjudanden. Hälsa på i butikerna, de slåss om kunder och du kan ofta få rabatt, i synnerhet om du binder upp dig. Sen är det bara att starta från punkt 3 i lathunen ovan.

Tänk på att alltid kolla runt på marknaden när din bindningstid är på väg att gå ut, eftersom du ofta går in på ett specialpris som ligger långt under det ordinarie priset. Det blir ofta billigare om du byter operatör, eller så får du ett bättre erbjudande av din nuvarande om du säger upp abonnemanget.

Fast telefon och andra tjänster

Alla ADSL-operatörer erbjuder ”double play” (internet och telefon) eller ”triple play” (internet, telefon och TV). Du kan också få kombierbjudanden med mobilabonnemang. Vi har skippat allt sådant, men om man bor i Grekland året runt kan det vara värt att titta på.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: