fbpx

Gay i Grekland

Uppdaterad i februari 2020.

Många homosexuella i Grekland är kvar i garderoben och även om enkönade par numera kan registrera partnerskap och ta emot fosterbarn så är det en lång resa kvar. Men resan pågår och nu går det fort. Prideparader genomförs sedan några år i fyra städer i Grekland och 2020 hålls Europride i Thessaloniki. (Uppdatering: inställt på grund av pandemi) Sedan i mars 2018 är det också lagligt att byta juridiskt kön i Grekland, även utan kirurgisk könskorrigering. Men även om lagstiftningen är bra, så innebär det inte att attityderna hos gemene man har hängt med i utvecklingen.


Historia och myter

Låt oss börja i det gamla Grekland. På 500-talet före Kristus hade poeten Sapfo diktarskola för kvinnor på ön Lesbos och skrev vackra kärleksdikter till kvinnor. Hennes ö fick ge namn åt kvinnlig homosexualitet. Det har förekommit många diskussioner om homosexualitet i antikens Grekland, men nu lutar många historiker åt att det är en missuppfattning att Grekland var gay friendly. Jag ska inte fördjupa mig i detta utan bara konstatera att homosexualitet alltid har existerat och alltid kommer att göra det. Homofobin är måhända inte lika gammal som homosexualiteten, men den manifesteras redan i Gamla Testamentet. Den går däremot att råda bot på.

Sapfo från Lesbos.

Läget i dag

Vi vet att Bibeln, i synnerhet Gamla Testamentet, fördömer homosexualitet. Den grekisk- ortodoxa kyrkan använder en av de äldsta och mest bokstavstrogna versionerna av kristendomen och kyrkans starka ställning i Grekland gör att homofobi fortfarande är en folksjukdom. Om du är äldre, minns hur det var i Sverige i slutet på 70-talet, då Diana Ross sjöng ”I’m Coming Out” och After Dark gjorde sin första show i Stockholm. Det var då kampen för lika rättigheter startade, en kamp som pågår fortfarande. I Grekland har den startat senare, men eftersom landet har vidöppna gränser mot omvärlden kommer det nog att gå fortare där, om inte kyrkan lyckas bromsa utvecklingen.

Uppdatering februari 2020: den tillträdande presidenten, domaren Katerina Sakellaropoulou, är en känd förespråkare för humosexuellas rätt att gifta sig. Även om hennes makt är symbolisk så visar utnämnandet att ett tabu är på väg att brytas.

Homofobi

Den grekiska folksjukdomen homofobi kan ibland ta sig våldsamma uttryck. Den 21 september 2018 misshandlades dragartisten och HBTQ-aktivisten Zak Kostopoulos XD så illa att han dog. Exakt vad som hände är oklart, men vad man vet av bilder från övervakningskameran är att Zak Kostopoulos kom in i en juvelerarbutik i Aten med en kniv i handen. Enligt butiksinnehavaren och hans kompanjon var det ett rånförsök, enligt andra vittnen försökte han fly från en mobb och hade tagit fram kniven för att freda sig. Butiksinnehavaren och hans kompanjon började misshandeln, som fortsatte sedan Zak Kostopoulos flytt ut genom att krossa och kasta sig ut genom ett skyltfönster. Polis som kom till platsen deltog enligt flera filmade bevis i misshandeln innan Kostopoulos fördes till sjukhus, försedd med handklovar. Han dog i ambulansen, av en hjärtattack direkt relaterad till misshandeln. Det kan vara värt att nämna att en stor del av Atens poliser röstade på nazistpartiet Gyllene Gryning i valet 2015.

Athens Pride 2019 tillägnades Zak Kostopoulos och Amnesty International startade en kampanj för att de som deltog i misshandeln ska dömas för sina brott.

Uppdatering februari 2020: I slutet av januari väcktes åtal mot de två butiksinnehavarna och fyra poliser, för ”vållande av dödlig kroppsskada”.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: