Gay i Grekland

Många homosexuella i Grekland är kvar i garderoben och även om enkönade par numera kan registrera partnerskap och ta emot fosterbarn så är det en lång resa kvar. Men resan pågår och nu går det fort. Prideparader genomförs sedan några år i fyra städer i Grekland och 2020 hålls Europride i Thessaloniki. Sedan i mars 2018 är det också lagligt att byta juridiskt kön i Grekland, även utan kirurgisk könskorrigering. Men även om lagstiftningen är bra, så innebär det inte att attityderna hos gemene man har hängt med i utvecklingen.

Historia och myter

Låt oss börja i det gamla Grekland. Poeten Sapfo hade diktarskola för kvinnor på ön Lesbos och skrev vackra kärleksdikter till kvinnor. Hennes ö fick ge namn åt kvinnlig homosexualitet. Det har förekommit många diskussioner om homosexualitet i antikens Grekland, men nu lutar många historiker åt att det är en missuppfatting att Grekland var gay friendly. Jag ska inte fördjupa mig i detta utan bara konstatera att homosexualitet alltid har existerat och alltid kommer att göra det.

Sapfo från Lesbos.

Vi vet däremot att Bibeln, i synnerhet Gamla Testamentet, fördömer homosexualitet. Den grekisk- ortodoxa kyrkan använder en av de äldsta och mest bokstavstrogna versionerna av kristendomen och kyrkans starka ställning i Grekland gör att homofobi fortfarande är en folksjukdom. Om du är äldre, minns hur det var i Sverige i slutet på 70-talet, då Diana Ross sjöng ”I’m Coming Out” och After Dark gjorde sin första show i Stockholm. Det var då kampen för lika rättigheter startade, en kamp som pågår fortfarade. I Grekland har den startat senare, men eftersom lander har vidöppna gränser mot omvärlden kommer det nog att gå fortare där.

Homofobi

Den grekiska folksjukdomen homofobi kan ibland ta sig våldsamma uttryck. Den 21 september 2019 misshandlades dragartisten och HBTQ-aktivisten Zak Kostopoulos så illa att han dog. Exakt vad som hände är oklart, men vad man vet av bilder från övervakningskameran är att Zak Kostopoulos kom in i en juvelerarbutik i Aten med en kniv i handen. Enligt butiksinnehavaren och hans kompanjon var det ett rånförsök, enligt andra vittnen försökte han fly från en mobb och hade tagit fram kniven för att freda sig. Butiksinnehavaren och hans kompanon började misshandeln, som fortsatte sedan Zak Kostopoulos flytt ut genom att krossa och kasta sig ut genom ett skyltfönster. Polis som kom till platsen deltog enligt bildbevis i misshandeln innan Kostopoulos fördes till sjukhus, försedd med handklovar. Han dog i ambulansen, av en hjärtattack direkt retaterad till misshandeln. Det kan vara värt att nämna att en stor del av Atens poliser röstade på nazistpartiet Gyllene Gryning i valet 2015.

Varning för starka scener i videon.

Athens Pride 2019 tillägnades Zak Kostopoulos och Amnesty International startade en kampanj för att de som deltog i misshandeln ska dömas för sina brott.

Kvar i garderoben

Många homosexuella har stannat kvar i garderoben. Familjen är viktig i Grekland och homosexualtiet ses därför som en ”komplikation”, eftersom homosexuella inte kan förse familjen med barn. Föräldrarnas mål med sina barn är att de ska gifta sig och skaffa egna barn. Därför gifter sig många homosexuella, jag gissar att majoriteten gör det, och skaffar barn. I vissa fall finns en tyst överenskommelse grundad på vänskap mellan makarna, i andra fall är det bara ett av många kärlekslösa äktenskap.

Skylten hänger på vår stambar Black Rooster i Chania. Ägarna är, precis som vi, heterosexuella. Foto: John Göransson.

Flera av de homosexuella jag känner, som är öppna med det inför mig, lever dubbelliv och håller färgen inför föräldrarna. ”Om jag en dag hittar någon som jag tror på en framtid med kanske jag kan berätta för mina föräldrar”, sade en vän till mig. En annan blev outad av en hämndlysten före detta anställd. Det var bland det bästa som har hänt mig. Jag hatar henne, men hon gjorde så att jag numera har en bra relation med mina föräldrar”, sade hon.

En hetrosexuell väninna berättade för mig om ett misslyckat förhållande: ”Allt var jättebra, utom en sak: Han var en så otroligt dålig älskare. Till slut förstod jag att han helt enkelt inte var intresserad av kvinnor. Han nekade först men erkände till slut. Det var tur att vi inte hann gifta oss”.

Tack och lov börjar detta ändras. Grekerna är inte opåverkade av omvärlden och även om de inte låter sig omvändas så lätt har den övriga västvärldens förändrade atityder till homsexualitet börjat tränga in i det grekiska samhället. Lagstiftningen är väldigt tydlig; det är förbjudet att särbehandla någon på grund av sexuell läggning. Homosexuella par kan registrera parterskap och ta emot fosterbarn, Transsexuella får byta juridiskt kön vare sig de opererar sig eller ej.

Gay communities och events

Det finns några ”Gay communities” i Grekland. Eressos på Lesbos är en, där hålls kvinnofestival i juni varje år. Mykonos förstås och stadsdelen Gazi i Aten. Även Skiathos räknas till de mest ”Gay friendly” öarna i Grekland. Här finns en guide.

Ägaren till en gaybar på Kreta berättade för mig att han hade en granne som brukade klaga på oväsendet. ”Hon gick till stadshuset och försökte förmå dem att stänga baren. Jag gick dit och sade att hon är homofob och att det var därför hon trakasserade mig, sedan dess har vi fått vara ifred”, berättade han med ett skratt.

Rogmi. En trevlig liten gaybar i Chania som tyvvär har stängt.

Det finns ännu fler ställen som är ”gay friendly”, där klientelet är blandat och ingen bryr sig om vilka sexuella preferenser du har. Det låter ganska självklart i en svensks öron, men i Grekland är det långt ifrån självklart. de ställena är ofta ganska trevliga och har lite mer spännande gäster än genomsnittet.

Poster för Thessaloniki International LGBTQ+ Film Festival.

Om du vill kombinera din Greklandsresa med en Prideparad så kan du ta dig till Thessaloniki International LGBTQ+ Film Festival  27-29 september 2019, till Gay Pride i Aten 6-13 juni 2020, Euro Pride i Thessaloniki 20-27 september 2020. Parader hålls även i Heraklion och Patras.

Mitt råd till homosexuella som reser i Grekland är (tyvärr) att ta det försiktigt med kärleksbetygelser på offentliga platser, om ni befinner er utanför ovan nämnda platser. Ni vet förmodligen redan att det finns listor över ”Gay Friendly” hotell på Internet. Här är en av dem. Tråkigt nog tycker jag att det kan vara bra att kolla listan innan du bokar. Om du är gay tycker jag absolut att du ska resa All Exclusive och skippa charterresan. Risken finns att familjen som äger hotellet är religiös och anser att homosexualitet är en synd. Det finns rätt gott om fördomar bland svenska charterturister också.

Annonser

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.