fbpx

Så gör du riktig grekisk frappé hemma

Loading...
Loading...

Finns det något mer grekiskt än frappé? Frågan är bara hur ett franskt ord kom att bli namnet på en av Greklands vanligaste drycker. Här kommer hela historien. Dessutom får du veta hur du får tag på rätt ingredienser hemma och hur du gör din egen frappé.

Nescafé.

Nescafé uppfanns av nödvändighet under depressionen i början av 30-talet. Krisen gjorde att Brasiliens stora lager av kaffebönor förblev osålt och företaget Nestlé, som i hundra år hade ägnat sig åt att tillverka mjölkpulver, gjorde samma sak med kaffe. Drycken spreds över världen med USA:s militärer under 2 världskriget och nådde på så sätt även Grekland.

Kondenserad mjölk

Innan Grekerna fick tillgång till kylskåp och kyltransporter var det kondenserad mjölk som gällde. Det grekiska mejeriföretaget Nounou började tillverka den redan på 30-talet, en annan stor aktör var förstås Nestlé. Färsk mjölk var en otrolig lyx för alla som inte bodde med mjölkkor inom räckhåll och det var det inte många som gjorde.

Mässan 1957

Historien säger att det var på en stor handelsmässa i Thessaloniki som en anställd i Nestlés monter blev sugen på kaffe. Han hade inte tillgång till hett vatten, så han testade att skaka Nescafé, is, vatten och socker i en shaker. Han tillsatte kondenserad mjölk och violá; Frappé var född. Egentligen hade drycken, med franskt ursprung, funnits länge, men det var den här varianten som skulle bli en av Greklands nationaldrycker.

Fasta priser

Frappé spreds snabbt över Grekland och numera går den att köpa på vartenda kafé i landet och på tusentals andra platser. Så småningom blev frappé en av de produkter som fick lagstadgade fasta priser på platser som färjor och flygplatser. Därför är en Frappé oftast mycket billigare än en espressobaserad iskaffe.

Det ska ta tid att dricka en frappé. Foto: John Göransson.

Frappé i handen

Plastmuggen med lock och sugrör är lika självklar i grekernas hand som mobiltelefonen numera är i svenskarnas. Alla har en frappé inom räckhåll, hela tiden. Men det är numera en dryck man har med sig till kontoret, i bilen, eller på bussen, inte något man sitter och njuter av med vänner. De senaste åren har de espressobaserade dryckerna vunnit terräng, på bekostnad av frappé och grekiskt kaffe. Det är inte bara vi svenskar som har skaffat ”kontinentala vanor”.

Det är inte helt enkelt att göra en frappé som smakar frappé i Sverige. Listan över ingredienser är kort och enkel:

 • Nescafé Classic
 • Socker
 • Osötad kondenserad mjölk
 • Vatten
 • Is

Det svåra är att hitta kaffet och mjölken. Men nyligen upptäckte vi att Nescafé Original är samma sak som Nescafé Classic. På Coop.se finns båda sorterna. Kaffet är gjort på 100% Robustabönor, alltså den sämre sortens kaffebönor. Det är därifrån den bittra smaken och det tjocka beska skummet kommer. Nescafé Lyx är gjord på Arabicabönor, det är något helt annat.

Coop.se har även kondenserad mjölk, från Holland, det står Rainbow på etiketten. Det är den osötade sorten du ska hålla utkik efter.

Hur gör man?

Bäst är det förstås om du har en frappévisp. Foto: John Göransson.

Πώς το θες; Hur vill du ha det? Det finns flera varianter och du måste bestämma dig när du beställer:

 • Skéto – osötat
 • Métrio – medelsött
 • Glikó – sött
 • Me galla – med mjölk
 • Chrorís Galla eller mávro eller sketo sketo) – utan mjölk, svart

Vi brukar dricka vårt skéto me gálla, osötat med mjölk.

Nu kör vi!

 • Lägg några iskuber i en shaker. Häll i kaffe efter smak (1-2 teskedar brukar vara lagom), socker efter smak och en skvätt vatten (5 cl brukar vara lagom till ett glas)
 • Sätt på locket och skaka. Håll på tills shakern är så kall att du riskerar frostskador
 • Häll upp allt i ett glas. Det är mest skum, det ska det vara. Du kan alltid skrapa av lite. Häll på vatten och slutligen kondenserad mjölk. Servera med sugrör. Svårare år det inte.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: