fbpx

Efter fem års försening: Chanias arkeologiska museum flyttar

Loading...

En junidag 2016 tog vi cyklarna upp till Chalepa, den lite tjusiga förorten öster om Chanias centrum. Vi ville gärna se hur det hade gått med det nya arkeologiska museet. Vi var inbjudna till invigningen, som skulle ha ägt rum i december 2015. I september 2020, nästan fem år senare, har det gamla museet stängt och nu ska flytten bli av. Frågan är: varför?


Det är de här symbolerna som är kopplade till artikeln:


Efter en del irrande i förortsbebyggelsen lyckades vi till sist hitta entrén till museet. Det var inte öppet. Det var nämligen inte färdigt. Eller rättare sagt: huset var färdigt, men pengarna tog slut innan det var dags att flytta alla föremål från det nuvarande museet i Gamla Stan. Vi läste på den obligatoriska skylten utanför att projektet skulle ha varit avslutat 2013 och att kostnaden för det skulle vara nästan 18 miljoner euro. Det mesta av pengarna kommer från EU.

Byggnaden har en total yta på drygt 5 000 kvadratmeter. Där ska finnas utställningshallar, konferensrum, en amfiteater med 140 sittplatser, restaurang, butik, laboratorier och förråd.

Lyset var på men ingen var hemma

Nu var det 2016. I vaktkuren fanns skrivbord, dator och telefon, men ingen vakt. En bastant stålgrind hindrade oss från att komma in på området. Allt lyse var på, men ingen var hemma, för att ta till en gammal metafor. Jag höjde kameran över grinden och tog en bild på det tomma huset, sedan cyklade vi vidare till trendiga Dagkli M & Co för att ta en öl och reflektera över saken.

Frågorna hopar sig

Varför bygger staten ett helt nytt museum? Det nuvarande, som sedan 1963 har legat i ett gammal klosterkyrka byggd av Francicskanermunkar för minst 500 år sedan, ansågs vara ett av de bästa arkeologiska museerna i Grekland. Det var välbesökt (utom coronaåret 2020), lättillgängligt och ligger ett stenkast från de utgrävningsplatser där många av föremålen har hittats.

Hur kan det komma sig att det nya museet inte var färdigt, ett halvår efter att huset ”invigdes”? Vart tog pengarna vägen?

En ny upphandling, värd 3,3 miljoner euro, gjordes 2018. De pengarna skulle räcka till att sätta upp utställningarna, arbetet kom inte igång. Här finns info om upphandlingen och bilder på de tomma utställningshallarna.

Museet har vid några tillfällen använts för tillfälliga utställningar och en filmvisning, men för det mesta har det stått tomt.

Ska öppna 2021

I november 2019 läser jag i en artikel att Greklands nya kulturminister har lovat att sätta projektet på ”fast track” och projektet ska vara avslutat 2021. Och nu har alltså det gamla museet stängt.

Efter vårt ”besök” 2016 ställde vi samma fråga till alla Chaniotis vi träffade: ”Vad vet du om det nya arkeologiska museet?” Det visade sig att ingen hade en aning om att det fanns ett sådant, inte ens de som bodde i Chalepa. Ingen hade reflekterat över vad det var för gigantisk och futuristisk byggnad som växte fram på det gamla exercisfältet ovanför stan.

Jag ställde också frågan i olika Facebookgrupper och då dök det upp en del konstiga svar, uppenbart skrivna av anställda på museet. Nejdå, museet var inte försenat, allt löpte enligt plan. På det arkeologiska museets hemsida står att bygget bara har kostat drygt 4 miljoner euro och att det bara kommer att kosta en miljon till att göra det färdigt. Hur de har räknat vet jag inte, men det är siffror som helt motsägs av det grekiska kulturministeriet och av EU. Kanske räknar museet bara de pengar som kommer från Grekland? De pengar vi bidrar ned i form av EU-bidrag räknas kanske inte? Eller var det så att resten av de där 18 miljonerna euro försvann på vägen till museet, att de bara fick 4 av 18 miljoner euro?

Från kloster till förort

En annan sak som skymtar fram i medierapporteringen är att det nog har funnits en schism mellan kulturministeriet i Aten och kommunpolitikerna i Chania. Borgmästaren verkar anse att museet inte kommer att locka lika många besökare om det flyttar från ett medeltidskloster i Gamla stan till ett modernt hus i en förort. Han kanske har rätt.

Men nu verkar det som om museet kanske öppnar våren 2021, drygt fem år efter den offentliga ”invigningen”, att de flesta inte bryr sig och att Greklands och EU:s skattebetalare då har fått punga ut med drygt 21 miljoner euro, vilket motsvarar nära 250 miljoner kronor. Vad kunde de pengarna ha använts till i stället?

Ett nytt övergivet hus

I huset till vänster, med det runda fönstret, låg Chanias arkeologiska museum.

Nästa fråga är förstås vad som ska hända med den gamla historiska byggnaden. Ska den stå tom och övergiven tills den brinner ner, som Chanias gamla krigsmuseum? Eller ska den ockuperas av anarkister i 16 år, som den gamla kungabostaden Rosa Nera?

2 reaktioner till “Efter fem års försening: Chanias arkeologiska museum flyttar

 • 22 februari, 2021 kl. 11:20
  Permalink

  Väldigt intressant artikel. Jag har, under årens lopp, sett i tidningen om bygget och invigningen men har heller aldrig fått några svar på när vi kan gå dit. Har t.o.m skickat mail till muséet men naturligtvis inget svar. Nu förstår jag att allt är som vanligt, d.v.s fördyring, försening och ingen verkar bry sig. Tack för att du informerade.

  Svar
  • 22 februari, 2021 kl. 12:22
   Permalink

   Tack. Jag gjorde orimligt mycket research för den artikeln.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: