fbpx

När Greklands hus blev blå och vita

Loading...
Loading...

I tredje delen av vår serie om Greklands moderna historia, som publiceras inför landets 200-årsjubileum, berättar vi historien om Greklands vita hus med blåa fönsterluckor. Det finns många föreställningar om dem, de flesta är fel. Här får du veta hur det kommer sig.


Mykonos. Väldigt vitt. Väldigt exploaterat.

De flesta husen var inte vita

Vi börjar med något som de flesta redan vet: Långtifrån alla hus i Grekland är vita. Det är i stort sett bara husen på Kykladerna och turisthotellen på charterorterna som är det, resten har alla möjliga färger. Venetianarna och de andra italienska stats-staterna tyckte om pastellfärger, därför är många hus som en gång ockuperades av dem målade i sådana färger. Det vet alla som har besökt Chania, Symi, Corfu och andra före detta italienska kolonier. En del byar ha i efterhand blivit vitmålade av nationalistiska greker, men det är mer ett uttryck för historielöshet än tradition. På fastlandet är det natursten som är det traditionella byggnadsmaterialet, åtminstone i byarna. I större städer är en tumregel att ju nyare husen är, desto vitare är de.

Men på Kykladerna är det väl vitt?

Vi börjar med myterna. Den praktiska men felaktiga förklaringen är att den vita färgen reflekterar bort solljuset och håller husen svala. Den nationalistiska och mest spridda myten säger att ottomanerna förbjöd grekerna att hissa sin flagga och att de vitmålade husen med blåa tak, fönster och dörrar tak var ett slags protest. Får vi inte hissa flaggan på huset så gör vi huset till flagga!

Båda är fel. Sanningen är betydligt tristare än så. Det handlar inte om frihet utan om tvång, sjukdom och död. Och långt senare om nationalism.

Ursprungligen hade husen på Kykladerna alla möjliga färger. Eftersom det vanligaste byggnadsmaterialet var svart vulkansten målades husen i ljusa färger, för att reflektera bort solljuset. Men de var sällan kritvita. Dels var det svårt att få tag på helt vit färg, dels är det vita väl bländande i det starka solljuset. Alla som har gått i en by i Kykladerna när solen står som högst vet det. Ljusintensiteten blir så hög att inte ens solglasögon hjälper och sådana hade inte folk för hundra år sedan. Husen skulle också gärna smälta in i bakgrunden, eftersom vattnen omkring öarna var fulla av pirater och andra illgärningsmän. De bländvita husen gör att byarna syns så fort de dyker upp över horisonten, till och med på nätterna, om det är lite månljust. Det vet alla som har båtluffat i Kykladerna.

Vit färg fanns inte

Massproducerad vit färg fanns inte att tillgå förrän i början av 1900-talet. Därmed kan påståendet att husen målades vita och blå som protest mot turkarna direkt avfärdas som falskt, eftersom Grekland blev självständigt och hissade sin flagga redan 1832.

Militärdiktatur

I stället var det två brutala och synnerligen grekiska militärdiktaturer som låg bakom.

Den 4 augusti 1936 tog general Ioannis Metaxas makten i Grekland genom en militärkupp. Landet hade då I flera år skakats av upplopp och ekonomisk kris. Monarkin hade avskaffats och återinförts, krig hade utbrutit med Bulgarien och på Kos dog 200 människor i en jordbävning 1933. Det var helt enkelt svåra tider i Grekland. Krig och elände gör det lättare för epidemier att spridas, så var det den här gången också. Grekland drabbades av ett kolerautbrott och Metaxas använde sin övermakt för att stoppa den.

Desinfektionsmedel

I ett dekret 1938 beslutades att alla hus i Kykladerna skulle vitkalkas. Kalk var ett billigt och tillgängligt desinfektionsmedel, som kunde stoppa spridningen av farsoter. Även trädstammarna och andra saker av trä vitkalkades, för att hålla insekterna borta. Allt upprepades tre gånger om året, vilket förklarar att husen alltid ser så nymålade ut. Övergivna hus blir snabbt svartprickiga, när regnet sköljer bort kalken och lavastenen börjar framträda.

Först efter andra världskriget och det efterföljande inbördeskriget inleddes processen mot att göra de vitkalkade husen med de blå taken till en nationalsymbol. Greklands drottning, Frederica av Hannover, gick 1955 upp till premiärministern och visade bilder på vitkalkade hus på Mykonos, för att övertyga honom om att de vita och blå husen skulle göras till ett varumärke för hela Grekland.

Juntan krävde blå och vita hus

Nästa militärjunta, som tog makten 1967, gjorde slag i saken och beslutade att alla hus på Kykladerna måste målas i vitt och blått. Husen på Santorini, den mest kända vita ön, hade till dess haft alla möjliga färger, det ändrades nu. De nationalistiska grekerna hade som regel inget emot det och alltjämt finns det många som ser det som snudd på landsförräderi att måla sitt hus i andra färger än vitt och blått. Men det finns en växande motståndsrörelse, som vill ge öarna dess nyanser tillbaka. Sakta men säkert får alltfler hus gula, röda beige och rosa pastelltoner.

DCIM/101MEDIA/DJI_0017.JPG
På Kreta finns inte många vita hus, annat än i turistorterna. Foto: John Göransson.

Nu spökar massturismen

Numera är det i stället massturismen som spökar. Många turister tror att vitkalkade hus står för tradition och att allt annat är stilbrott. När en hotellägare i den lilla byn Loutro på södra Kreta nyligen byggde ett nytt hotell i natursten protesterade de många skandinaver, britter, schweizare och tyskar som brukar hålla till där på somrarna. De ansåg att den nya byggnaden förstörde byns genuina grekiska stil. I själva verket är de flesta husen i Loutro nybyggen av armerad betong, ursprungligen byggdes i detta väglösa land hus av natursten. De flesta av husen i Loutro existerade inte ens innan turismen började ta fart i slutet av 80-talet. Visst är Loutro vackert. Men byn, som från början var ett fiskeläge där nästan ingen bodde, är numera en turistort. Och nu är det vi turister som tycker att Greklands varumärke sitter i färgen på husen och att människor som har bott där i generationer måste rätta sig efter det.

Varför blå fönsterluckor?

Loulaki.

P.S. Men varför är fönsterluckorna och kyrktaken blå, om det nu inte är för att göra husen till grekiska flaggor? Enkelt. I de grekiska hushållen användes allmänt ett tvättmedel som kallas Loulaki. Om man blandar det i den vita kalkfärgen får man just den ljusblå färg som nästan alla Kykladernas tak har. Billigt, lättillgängligt och snyggt. D.S.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: