fbpx

Vad gäller om jag vill åka till Grekland? (13 september)

Grekland All Exclusive går igenom vad det innebär för dem som vill besöka Grekland. Vi uppdaterar den så fort något ändras, så kom hit ofta!

Artikeln uppdaterades 13 september


Resa till Grekland

Något av dessa dokument krävs:

 • Ett Covidbevis som visar att du har varit färdigvaccinerad i minst 14 dagar, eller
 • Ett Covidbevis på ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-molekylärt testresultat eller ett högst 48 timmar gammalt antigentest med intyg på engelska från ett laboratorium. Gäller alla från 12 års ålder, eller
 • Bevis på att resenären testats positivt för COVID-19 under de senaste 30 till 180 dagarna. Detta kan bevisas antingen genom att presentera ett positivt PCR-test eller ett antigentestresultat (snabbtest) utfört av ett auktoriserat laboratorium, eller ett medicinskt intyg som bekräftar att innehavaren testades positivt med SARS-CoV-2-virusinfektion. Det är mycket enklare att vaccinera sig eller testa sig.

Från 12 augusti kan du koppla uppgifter om testintyg till ditt Covidbevis. Här finns en lista över alla laboratorier som erbjuder det. All information om Covidbevis finns här. Tänk på att testintyget bara gäller i 72 timmar (PCR-test) eller 48 timmar (antigentest). Det är en dålig idé att resa till Grekland ovaccinerad.

I Grekland

Från och med 13 september gäller en slags lockdown för alla som inte är vaccinerade eller har intyg på genomgången infektion. Här är de regler som gäller för besökare i landet, övriga regler handlar om arbetsplatser. Du hittar alla regler här.

Resor

 • Alla ovaccinerade från 12 år och uppåt som reser över kommungränser med buss, tåg, båt eller flyg måste göre ett snabbtest på laboratorium 48 timmar innan resan. Barn mellan 5 och 11 år måste göra ett självtest.

Kultur och nöjen

 • Barer, restauranger, caféer, restauranger och sportarenor får bara släppa in vaccinerade eller de som intyg på att de har haft Covid-19. Gäller bara inomhus, inte uteserveringar, utom för sprortarenor, där det gäller även utomhus.
 • Museer, biografer, teatrar och andra kulturella verksamheter kan som hittills välja om de ska vara ”Covidfria” eller ”blandade”. Covidfria får bara släppa in vaccinerade eller tillfrisknade med intyg, blandade får släppa in ovaccinerade som har laboratorietestats. Covidfria ställen får fylla lokalerna till 100%, de blandade måste operera med reducerat antal besökare
 • Gym får bara släppa in vaccinerade, de som har tillfrisknat från Covid-19, eller de som kan visa upp ett negativt test.

Munskydd

Du måste ha munskydd på alla allmänna kommunikationer, i butiker och på många andra platser. Om du sitter på en uteservering ska du ta på munskyddet när du går in för att låna toaletten. Du kan få böta 300 euro om du bryter mot denna enkla regel.

Lokala restriktioner

Observera att det just nu är det särskilda restriktioner i flera områden. Där råder utegångsförbud mellan 01:00 och 06:00. Ingen musik får spelas på restauranger och barer. Alla folksamlingar på över 20 personer är förbjudna. Det gäller följande områden:

Centrala Grekland

 • Evrytania

Peloponnesos

 • Achaia
 • Ilia
 • Messina
 • Argolidas

Egeiska öarna

 • Ikaria
 • Mykonos

Kreta

 • Heraklion

Från 13 september gäller särskilda restriktioner för ovaccinerade. Då kommer det att vara en ännu sämre idé att åka till Grekland ovaccinerad. Läs om dem här!

EU:s Covidbevis lanserades i Sverige 1 juli. Foto och montage: John Göransson. test

PLF-formuläret

Vi har uppdaterat guiden till hur du fyller i din PLF 16 augusti.

Hälsodeklaration för resa till och från öarna

Det finns också en guide till hur du fyller i din hälsodeklaration inför båtresan till och från de grekiska öarna.

Det finns fler restriktioner, men dessa är de som påverkar besökare till Grekland.

Baserat på gällande regler har vi gjort några praktiska checklistor för dig som ska åka till Grekland. Det som står här gäller just nu (25 augusti), men det kan ändras till dess du åker. Texten uppdateras kontinuerligt.

Checklista inför avresan

När?Vad?Hur?
Vaccinerad Hämta ditt covidbevsHämta ditt covidbevis på covidbevis.se och kontrollera att uppgifterna i det stämmer. Ladda ner det i din telefon eller skriv ut det, ifall du tappar internetförbindelsen på flygplatsen.
Högst 72 eller 48 timmar innan ankomst till Grekland, ovaccineradPCR-test eller antigentestGör ett test hos ett auktoriserat laboratorium. Här finns en lista. Ett tips: gör ett självtest i förväg. Om det är positivt är det onödigt att lägga pengar på ett laboratorietest.
Senast vid incheckning PLF-formulärSå fort du har flightnumret för resan och boendet ordnat kan du fylla i din PLF. Hela familjen ska vara med på samma PLF.
Innan avresanMunskyddDu måste ha munskydd från det du kommer till flygplatsen och i princip tills du går in på ditt hotellrum (utom vid måltider). Se till att ha minst ett i reserv till dig själv och övriga familjemedlemmar. Alla som är över 4 år måste ha munskydd överallt, inomhus på många platser dit allmänheten har tillträde.

På flyget

På flygplatsenMunskyddet ska vara på hela tiden, utom när du sitter på anvisad plats och äter eller dricker
På flygplanetMunskyddet ska vara på hela tiden, utom när du äter och dricker. Ombordservicen är begränsad. Då får inte lämna din sittplats, utom för att gå på toaletten. Av- och påstigning sker enligt särskilda rutiner. Gör som personalen säger!
På ankomstflygplatsenMunskyddet ska vara på. Du kan tas ut till snabbtest på flygplatsen. Om det är positivt får du ta ett PCR-test och vänta på svar på ett karantänhotell. Om även ditt PCR-test är positivt så sätts du i karantän på ett hotellrum i tio dagar och därefter görs ett nytt test. Hotellkostnaden står den grekiska staten för. Du vill inte bo på det hotellet.
Från flygplatsenDu ska ta dig direkt från flygplatsen till den adress du har uppgivit i din PLF.

På hotellet

I allmänna utrymmenMunskydd ska vara på överallt inomhus, utom när du sitter på restaurangen.
I hotellmatsalenDu måste sitta på anvisad plats.
I hotellbaren (inomhus)Bara öppen för incheckade gäster.
Vid poolenDu blir anvisad en solstol, som ska desinficeras efter varje gäst. Du får inte flytta på den.

På stan

MunskyddDu måste ha munskydd på många ställen inomhus och utomhus om det uppstår trängsel.
I butikerAntalet kunder är begränsat, så du kan få vänta utanför på din tur. Du måste hålla avstånd.
Restauranger, caféer och barerBara sittande gäster. För att få sitta Inomhus måste du vara vaccinerad
Muséer och andra sevärdheterDu måste ha ett giltigt Covidbevis (vaccinerad eller testad) för att komma in.

På stranden

SolstolarDu måste bli anvisad en solstol, som ska desinficeras mellan varje gäst. Du får inte flytta din solstol.
Mat och dryckDu måste sitta på anvisade platser när du ska äta eller dricka.

Kommunikationer

Allmänna färdmedelMunskydd, överallt, även utomhus på båtarna. Särskilda regler om maximalt antal resenärer och avstånd.
Chartrade bussar och båtarSamma regler som för allmänna färdmedel
TaxiMax två passagerare i vanliga bilar, tre i vans.
HyrbilMunskydd behövs inte för förare eller passagerare, om de tillhör samma familj. Annars ska alla ha munskydd. Antalet som får sitta i samma bil är lägre än maxantalet på uthyrningsbviset.

Checklista för hemresan

NärVadHur?
Någon dag innan hemresan (ovaccinerad)Boka tid för PCR-test?Tänk på att du kan behöva ett test vid mellanlandningen! Kolla med ditt flygbolag! Fråga på apoteket om du behöver ett PCR-test.

Frågor och svar

FrågaSvar
Var kan jag ta mig in i Grekland?Via de internationella flygplatserna. Landgränserna mot Bulgarien vid Promachonas och Ormenio är öppna för privatpersoner dygnet runt och gränsen mot Nordmakedonien i Evzonoi är öppen från 07:00 till 23:00. Det går även att ta färja från Italien till Patras, Igoumenitsa och Korfu.
Hur ordnar jag ett PCR-test eller snabbtest? (ovaccinerad)Här finns en lista över de aktörer som har kopplat upp sig mot Covidbeviset. Tänk på att du kan köpa ett självtest på apoteket. Om det är positivt kan du boka av laboratorietestet, så att du slipper betala för det, när du ändå måste boka av resan.
Vad gäller om jag mellanlandar i ett annat land?Det beror på vilket. En del länder kräver att du har ett nytaget PCR-test för att få mellanlanda. Ditt flygbolag ska kunna svara på vad som gäller för andra länder.
Kan jag resa vidare till min slutdestination även om mitt test hinner bli för gammalt? (ovaccinerad)Du får ta dig till den adress du har uppgett i din PLF. Du kan alltså resa med allmänna kommunikationer, taxi eller hyrbil, båt eller vidare med inrikesflyg. Men du måste ha ordnat allt sådant innan du åker. Om du måste stanna på hotell på vägen ska det stå i din PLF.
Gäller samma regler om jag kommer land- eller sjövägen?Ja, reglerna är lika oavsett hur du kommer till Grekland. Tänk på att ditt PCR-test får vara högst 72 timmar gammalt och ditt antigentest högst 48 timmar gammalt när du kommer till gränsen. Det är med andra ord väldigt bråttom att ta sig till Grekland, om du reser landvägen.
Vad gäller för barnen?Alla från 12 år och uppåt måste ha PCR-test eller antigentest. Så även om du själv har ett vaccinationsintyg kan dina barn behöva testa sig. Alla andra regler gäller även för barnen. Alla över 4 års ålder måste ha munskydd.
Hur fungerar kommunikationerna i Grekland?De fungerar. Men de fungerar med restriktioner och räkna med att de är begränsade. Alla, även grekerna, måste vara vaccinerade eller göra ett snabbtest för att få resa till eller från öarna.
Går det flyg?Ja, men många ställs in med kort varsel på grund av bristande passagerarunderlag. Samma sak gäller inrikesflyg och båtar.
Är risken större att jag blir smittad i Grekland?Just nu (8 september) är svaret tveklöst ja, åtminstone om du är ovaccinerad. Deltavarianten, som dominerar i Grekland nu är mycket smittsammare än den tidigare varianten och en stor del av grekerna är fortfarande ovaccinerade. Om du är vaccinerad är risken att bli svårt sjuk väldigt liten. Den enkla slutsatsen är att du inte ska åka någonstans om du är ovaccinerad.
Finns det öppna hotell?Många struntar i att öppna i år och de som har öppet har begränsad kapacitet. Du måste ha ordnat boende innan du åker, eftersom du måste uppge alla adresser du ska bo på det första dygnet i Grekland.
Är restaurangerna inomhus öppna på de hotell som har öppet?Ja. hotellen har rätt att hålla öppet som vanligt, men bara för incheckade gäster och med begränsad kapacitet. Räkna med begränsade öppettider och begränsat utbud.
Gäller samma inreseregler även om jag är grek eller har en bostad i Grekland?Ja, samma regler gäller för alla.
Vad händer när jag kommer tillbaka till Sverige?Om du är svensk medborgare eller är bosatt i Sverige och är ovaccinerad rekommenderas du att göra ett PCR-test vid hemkomsten och hålla dig hemma tills du får svaret. Övriga EES-medborgare måste visa upp ett högst 48 timmar gammalt PCR-test.

Övriga frågor och svar

FrågaSvar
Har ni något generellt råd?Vänta med att resa tills du är vaccinerad och har fått ditt Covidbevis!
Om du inte vill vaccinera dig, stanna hemma!
Planera resan så att allt är bokat innan avresa. Men boka inte och betala inte för tidigt, eftersom många flyg och resor kommer att avbokas och du kan få vänta länge med att få pengarna tillbaka. Eller så får du inga pengar alls.
Följ alla lagar och regler! Bötesbeloppen är kännbara och vi andra vill slippa skämmas för våra landsmän.
Använd ditt omdöme! Om du saknar sådant, eller brukar lämna det hemma när du åker till Grekland, stanna hemma!
Kommer inresereglerna att ändras?Än så länge finns inga signaler om ändrade inreseregler till Grekland. Men det kan ändras snabbt.
Kan jag resa runt spontant i Grekland (exempelvis båtluffa)?Ja, men 2021 är inte året för spontana rundresor i Grekland. För att resa över kommungränserna måste du vara vaccinerad, ha ett högst 72 timmar gammalt PCR-test eller ett högst ett dygn gammalt antigentest.
Är det svårt att resa individuellt?Det är svårt att svara på. Men det kan vara ont om flyg och många hotell håller stängt även i sommar. Du bör ha allt boende bokat innan du åker.
När kommer det att bli ”som vanligt” igen?De restriktioner som infördes 13 september kommer att gälla till början av 2022.
Hur gör Grekland All Exclusive i sommar?Vi kom till Grekland i början av september.

Smitta och vaccin i Grekland (och Sverige)

FrågaSvar
Hur hårt drabbat är Grekland av Covid-19?Det tredje vågen av Covid-19 drabbade Grekland hårt och har hittills krävt över 6 000 dödsoffer och som mest vårdades över 800 i intensivvården. I början av maj avtog smittan men nu har den fjärde vågen nått Grekland med full kraft. Du hittar dagligen uppdaterad statistik här.
Är det fler som smittas av Covid-19 i Grekland än i Sverige?Ja, just nu är det många fler som smittas i Grekland än i Sverige.
All statistik (för Grekland) finns här
Är det fler som dör av Covid-19 i Grekland än i Sverige?Ja, just nu är det betydligt fler som dör av Covid-19 i Grekland, men antalet dödsfall är lägre än under tredje vågen, tack vare vaccineringarna av de äldre. All statistik (för Grekland) finns här.
Är det många som hamnar på sjukhus?Nej, vaccinationerna minskade trycket i vården dramatiskt i mitten av april, men har nu börjat öka oroväckande snabbt, på grund av deltavarianten och att många är ovaccinerade.
All statistik (för Grekland) finns här.
Hur går det med vaccineringarna?Det går trögt. Antalet vaccinationer har minskat från omkring 100 000 per dygn i juli till omkring 20 000 per dygn (3 september).
När kommer Grekland att ha flockimmunitet?Det börjar bli alltmer tveksamt om det kommer att hända över huvud taget, åtminstone inte i år.
När kommer vi i Sverige att vara vaccinerade?Alla över 16 kan nu vaccinera sig, så det beror på vaccinationsviljan.

Grekland All Exclusives uppdateringar om Covid-19

Grekland All Exclusive gör dagliga uppdateringar om Covid-19 i Grekland. Vi gör det för att du ska kunna ha en samlad bild av läget, vare sig du bor i Grekland, vill resa dit eller bara är intresserad.

FrågaSvar
Vad är det som ingår i de dagliga uppdateringarna?– En nyhetsartikel som sammanfattar de viktigaste nyheterna och siffrorna
– En statistiksammanställning med aktuella tabeller, diagram och kartor
– En artikel med frågor och svar som vänder sig till Greklandsresenärer (det är den du läser nu)
– Dessutom skriver vi ofta längre featureartiklar, de finns med i de dagliga uppdateringarna så länge de är aktuella.
Hur ofta uppdaterar ni statistiken?Normalt två gånger per dag på vardagar. På eftermiddagen/kvällen med siffor över döda, skadade och vårdade i intensivvård. Nästa dags med siffor över vaccineringar.
Hur ofta uppdaterar ni den här artikeln?Så fort något händer som påverkar svaren. Ibland händer det flera gånger om dagen, ibland kan det dröja några dagar.
Hur ofta uppdaterar ni nyhetsartikeln?Den uppdateras måndag till fredag. Om något viktigt händer så uppdateras den även lördag-söndag.
Hur får jag veta om det kommer en uppdatering?Tyvärr får våra prenumeranter inte mejl när vi uppdaterar dessa artiklar, eftersom tekniken inte medger det. Men vi länkar alla dagliga uppdateringar på vår Facebooksida samt i Facebookgrupperna Grekland All Exclusive och Bo i Grekland.
Var hämtar ni informationen?Det mesta kommer från grekiska myndigheter och Greklands regering. En del kommer från grekiska medier. Vi använder också flera andra källor, som vi oftast anger i artiklarna. Vi använder i aldrig uppgifter från sociala media utan att kontrollera dem.
Är allt fakta, eller är det en massa åsikter i artiklarna?I statistiken, den dagliga nyhetsartikeln samt artikeln med frågor och svar är allt fakta. I featureartiklarna kan det finnas mer personliga funderingar. Det är som skillnaden mellan nyhetsartiklar loch krönikor i andra medier.

49 svar på ”Vad gäller om jag vill åka till Grekland? (13 september)

 • 15 september, 2021 kl. 11:15
  Permalänk

  Jag reser med ett barn som är 14 år och ett som är 4 år och som inte får vaccinera sig. Vi har bokat all inklusive och kommer att bara vara på hotellet. Äldsta barnet kommer att enl de regler som finns att antigentesta sig på Arlanda innan vi åker. Men kan det bli några övriga problem för oss på plats? Tänker kanske mest på hotellets restaurang osv..

  Svar
  • 15 september, 2021 kl. 12:05
   Permalänk

   Tyvärr gjorde ett fel på sidan oss tvungna att döpa om alla länkar, vilket fick det resultatet. Du kan hitta artiklarna med sökfunktionen eller genom att bläddra bland kategorierna. Vi uppdaterar de felaktiga länkarna vartefter, men det finns väldigt många artiklar, så det kommer nog aldrig att bli färdigt, eftersom vi prioriterar att skapa nytt innehåll. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter!

   Svar
  • 15 september, 2021 kl. 12:06
   Permalänk

   All inclusive har vi ingen koll på. Det är därför sajten heter Grekland All Exclusive. Trevlig resa!

   Svar
 • 13 september, 2021 kl. 13:31
  Permalänk

  Är munskyddskraven samma för vaccinerade och ovaccinerade?

  Svar
  • 15 september, 2021 kl. 12:02
   Permalänk

   Ja. Det är svårt att veta vilka som är vaccinerade och inte när de kommer in i butiken.

   Svar
 • 16 augusti, 2021 kl. 19:11
  Permalänk

  Hej! Behöver barn under 6 år som besökt Grekland isolera sig i 7 dagar när vi kommit hem till Sverige?

  Svar
  • 18 augusti, 2021 kl. 11:37
   Permalänk

   Det finns över huvud taget ingen sådan rekommendation, den avskaffades i april. Du rekommenderas att testa dig när du kommer hem. Det kan du göra på flygplatsen, svaret får du inom en halvtimme. Har du barn under sex år kan du strunta i rekommendationen, om du själv är frisk.

   Svar
 • 26 juli, 2021 kl. 17:27
  Permalänk

  Hej! Under fliken ”checklista inför avresa” står det att man ska hämta ut sitt covidbevis högst 72 eller 48 timmar innan avresa, men det spelar väl ingen roll när jag laddat hem mitt covidbevis? Eller är det något jag inte förstår?
  Mvh
  Ola

  Svar
  • 29 juli, 2021 kl. 09:33
   Permalänk

   Stämmer. Det står fel. Ska ändras. Tack för påpekandet.

   Svar
 • 19 juni, 2021 kl. 09:03
  Permalänk

  Hej!
  På vilken sida kan jag hitta vilka länder som räknas som gröna? 🙂 tusen tack för en toppen sida med bra info!

  Svar
 • 14 juni, 2021 kl. 09:45
  Permalänk

  Vi är ett resesällskap på 5 personer. Får vi åka i samma hyrbil eller finns det begränsning för hur många som får åka i samma bil?

  Svar
  • 14 juni, 2021 kl. 12:43
   Permalänk

   Nej, bara att bilen måste vara typgodkänd för fem personer.

   Svar
 • 13 juni, 2021 kl. 20:45
  Permalänk

  I en artikel i Vagabond som publicerades på nätet säger Harry Theoharis att krav pcr-provet avskaffas inom kort och ersätts med det mycket billigare antigen-test.

  Svar
  • 13 juni, 2021 kl. 22:11
   Permalänk

   De överväger att göra det, läser jag i grekiska tidningar. Det är inte samma sak som att de kommer att göra det.

   Svar
 • 28 maj, 2021 kl. 15:01
  Permalänk

  Hej!
  Ang. Melkers inlägg. Vi som ganska nyligen haft covid, jag själv 21:e april, har ett dilemma. PCR tester visar ofta positivt flera månader efter tillfrisknande så dom går bort för reseintyg. Vaccin hinner man kanske inte få. Jag själv har bokad resa 6:e juli till Kreta. Hinner inte få mina sprutor då bokning för min åldersgrupp inte öppnat ännu. Jag har alltså ”rätt att få resa till Kreta” men inte möjlighet få fram handlingarna. Vet någon hur man kan lösa detta?

  Svar
  • 30 maj, 2021 kl. 12:51
   Permalänk

   Tyvärr är det dokumenten som ger dig rätt att resa, inte din sjukdomshistoria. Boka ett gratis PCR-test direkt (1177.se) så vet du om det ger positivt utslag (det kommer det nog inte att göra).

   Svar
 • 19 maj, 2021 kl. 18:36
  Permalänk

  Hej! Det står på Greklands officiella webbsida för turister att ett ”certificate of recovery” från officiella myndigheter eller certifierade labb. Jag kan däremot inte hitta någonstans vilka laboratorium som är godkända? Då jag har påvisat antikroppar (senast idag) undrar jag om det är möjligt att slippa ta ett PCR-test och således spara de pengarna. Tack! /Melker

  Svar
  • 19 maj, 2021 kl. 19:13
   Permalänk

   Det kan du inte skaffa i Sverige. Bara PCR-tester fungerar än så länge.

   Svar
  • 30 maj, 2021 kl. 12:52
   Permalänk

   Nej, du slipper inte PCR-testet.

   Svar
 • 14 maj, 2021 kl. 10:12
  Permalänk

  Hej,

  Kan jag segla mellan öar och hamnar på min egen båt efter den 6 juni. Vi bor ombord.

  Svar
  • 14 maj, 2021 kl. 13:38
   Permalänk

   Ingen aning. Vi vet ingenting om segling, tyvärr.

   Svar
 • 12 maj, 2021 kl. 20:07
  Permalänk

  Hej. Jag har en fråga ingen hittills svarat på. Vi vill resa. Och vi vill resa med en 5 åring. I Sverige testar vi inte 5 åringar och när jag försöker boka pcr-test för barnet blir jag nekad pga barnets ålder. Generellt sett verkar man inte testa barn som är yngre än skolåldern. Men grekerna verkar kräva att även riktigt små barn testas. Så vi står inför ett dilemma. Har även försökt boka pcr-test i Köpenhamn o flyga ut den vägen men även där är svaret att barnet är för litet för test.

  Svar
  • 12 maj, 2021 kl. 21:05
   Permalänk

   Flera medlemmar i gruppen har testat minderåriga. Fråga i Facebookgruppen, kanske någon hjälpa dig.

   Svar
 • 11 maj, 2021 kl. 12:30
  Permalänk

  Det här med gissning om att munskydd utomhus inte längre kommer att vara ett krav i juli, vad baserar det på? Har den Grekiska myndigheten uttalat sig och blir det då troligtvis i början/mitten/slutet av juli (förstår att smittoläget kommer att avgöra)

  Mvh

  Hanna

  Svar
  • 11 maj, 2021 kl. 12:32
   Permalänk

   Jag baserar det på uttalanden från ministrar i den grekiska regeringen. När det blir hänger, precis som du säger på smittoläget.

   Svar
  • 11 maj, 2021 kl. 15:27
   Permalänk

   Så här står det också, längre upp i artikeln: ”Att exempelvis ställa frågan ”Kommer kravet på munskydd att vara avskaffat när jag åker i juli” är meningslöst, eftersom ingen kan svara på den. Gå in här ofta, vi uppdaterar alla svar så fort ny information kommer.”

   Svar
 • 10 maj, 2021 kl. 13:57
  Permalänk

  Hej,har bokat resa till kreta 15 maj,jag är vaccinerad sen januari. Hur gjorde du för att skaffa fram vaccinationsbevis?

  Svar
  • 10 maj, 2021 kl. 15:50
   Permalänk

   Var ser du att jag har ”skaffat fram ett vaccinationsbevis”? Det går inte. Du måste skaffa ett PCR-test.

   Svar
   • 10 maj, 2021 kl. 17:55
    Permalänk

    Tror Katarina menade mig. Jag bad klinikchefen på sjukhuset där jag arbetar skriva ett intyg på engelska.

 • 10 maj, 2021 kl. 07:37
  Permalänk

  Rörigt är det sannerligen. På Sweden abroad säger dom att vaccinations bevis inte är giltigt för inresa till Grekland, på grekiska myndigheters sidor säger dom att det är okey. SAS säger att dom följer vad grekiska regeringen säger. Här är jag med vaccinations bevis på engelska och funderar på om jag måste betala dyrt för pcr test när jag är vaccinerad. Vad är det som gäller egentligen?

  Svar
 • 6 maj, 2021 kl. 20:28
  Permalänk

  Hej, jag kan beskriva hur det var att resa idag, den 6 maj, Stockholm, Aten, Naxos. Jag har bara tagit en spruta så jag började med ett PCR test, 1250 kr på Mariatorget i Stockholm, sedan PLF hade jag fyllt i tidigare, och eftersom SAS ställde in min resa så fick jag byta bolag till Aegean och sova över i Rafina och sedan återvända till flygplatsen i Aten och flyga inriker. Kort sagt, inga som helst problem. Jag checkade in över nätet, fick visa PLF och PCR vid gaten, planet var helt fullt till Aten och kom och gick i tid. Det serverades trist macka och vatten på flyget och mask på, sedan hade hotelservice som hämtade och körde tillbaka till och från hotellet i Rafina. Vi åker allt från Rafina istället för från Pireus om vi ska ta bår. Bättre på alla sätt och Rafina är en underbar liten stad. I alla fall, tillbaka till inrikes, inga som helst problem där heller, dom tittade bara på passet och bordingcard och sedan var planet halvfullt. Så enkelt var det med det. På flygplatsen var det en slags halvcatering som gällde, man kunde köpa mat och dricka men fick inte sitta vid borden men var som helst annars. På planet frågade jag min granne om han fortfarande körde med sms, svar aldrig. Vem orkar med den idiotien. Mitt tips är att smslarvet försvinner i veckan, men vill man resa nu, så är resandet inga som helst problem
  .

  Svar
 • 6 maj, 2021 kl. 17:56
  Permalänk

  Tack för ditt svar med mycket bra info för mig.

  Svar
 • 4 maj, 2021 kl. 18:24
  Permalänk

  Hej och tack för uppdateringarna.
  2020 ingen Rhodosresa. Hoppas på slutet av september 2021 och att få träffa vår familj.
  Vet vad som gäller betr mask men undrar om mask också måste bäras på stranden. Funderar också vad gäller på hotell- samt poolområdena.
  Mvh
  Kerstin Konstantara

  Svar
  • 5 maj, 2021 kl. 08:58
   Permalänk

   Du behöver inte ha munskydd på stranden eller vid poolen. Men du måste ha det på väg till och från, det gäller även på hotellet. På hotellet måste du ha munskydd i alla allmänna utrymmen, utom när du sitter ner vid ditt bord. Du kommer att ha munskydd på från det du kliver in på flygplatsen i Sverige tills du kommer in på ditt hotellrum i Grekland. Sedan kommer du att ha det överallt, utom vid poolen eller stranden och när du sitter ner för att äta. Om du inte vill ha munskydd ska du inte åka till Grekland. När kravet avskaffas vet ingen, men det kan dröja tills Grekland ha nått flockimmunitet.

   Svar
 • 23 april, 2021 kl. 19:09
  Permalänk

  Hur kommer charterverksamheten för segelbåtar att verka i sommar? Iofs är det slutna sällskap ombord, som borde vara trygga och testade – och i fjol hörde det till skepparens skyldigheter att ta tempen på sin besättning och bokföra den dagligen. Men, hur är läget nu – får båtarna lämna hamnarna och vad har sagts om högsäsongen juni-juli? Besättningarna seglar ju från ö till ö, och kan visserligen isolera sig själva rätt väl med ordentlig proviant, men ändå? Samtidigt är ju charterverksamheten en enorm business för den grekiska ekonomin. Se bara på de tusen båtarna i halvmiljonklassen i Alimos marina.
  Tacksam om du har mer information om det här!

  Svar
  • 30 april, 2021 kl. 08:28
   Permalänk

   Jag vet inget om att segla i Grekland. Du vet säkert mycket mer.

   Svar
 • 13 april, 2021 kl. 15:30
  Permalänk

  Hej!
  Jag har läst Din senaste uppdatering ”Greklandsresa.”
  Jag vill börja med att så mycket tacka Dig för denna sida och alla goda svar med viktig och intressant info Du förmedlar om allt oavsett ämne.
  FRÅGA:
  Vad tror eller vet Du om följande ex. situation:
  Jag flyger till Grekland från Arlanda nu 27 april.
  Landar Athen och har då flygbiljett på Olympic köpt på nätet för flyg till Skiathos 28 april.
  Är jag tillåten att att gå ombord och flyga till Skiathos utan speciella skäl än att umgås med vänner över påsk?
  Jag är svensk medborgare och äger ett boende på Skiathos. Är mitt ägande av boende ett ”speciellt” skäl enligt rådande regler att få resa dit från Athen med flyg? Karantän sju dagar är jag medveten om att jag måste finna mig i.
  Har någonstans läst att boten 5 000 eur gäller för brytandet mot karantänsregeln. Stämmer det?
  Mvh
  Arvid

  Svar
  • 13 april, 2021 kl. 21:02
   Permalänk

   Allt du frågar om står i texten, men jag ska försöka reda ut det ändå:
   Jag tycker att du borde avstå från att resa, om ditt enda syfte är att fira påsk med vänner. Sannolikt kommer grekerna bara att få fira påsk med familjen i år, upp till nio personer. Om du reser 27 april är du fortfarande i karantän när påsken infaller.
   Du behöver inte ange något skäl till att du reser. En ifylld PLF och ett negativt PCR-test är vad du behöver. Att du äger en bostad i Grekland har ingen betydelse i sammanhanget.
   Det stämmer att det kostar upp till 5 000 euro att bryta mot karantänsreglerna. Tänk på att du ska sitta i karantän när du kommer hen till Sverige också.

   Svar
 • 13 april, 2021 kl. 14:07
  Permalänk

  Finns det några indikatoner på när man kan få resa in i Grekland utan pcr test och 7 dagar karantän om man är vaccinerad eller har antikroppar? Finns det också någon information om varför man inte får göra det resan nu?

  Svar
  • 13 april, 2021 kl. 21:04
   Permalänk

   Det står i texten. Efter 14 maj, enligt planen, ska du kunna resa med negativt PCR-test, antikroppar eller vaccin. Varför du inte får göra det redan nu får du fråga Greklands regering.

   Svar
   • 14 april, 2021 kl. 20:23
    Permalänk

    Hej, TUI ställer in resor till delar av Grekland i hela maj

   • 14 april, 2021 kl. 20:43
    Permalänk

    Självklart.

   • 14 april, 2021 kl. 21:02
    Permalänk

    Du får läsa lite mer noggrant.

   • 20 april, 2021 kl. 22:49
    Permalänk

    Har du funnit nån information om man som vaccinerad kan visa upp sitt vaccinatopnskort? Dom går jue inte att få på engelska så hur ska man kunna komma in som vaccinerad då?

   • 20 april, 2021 kl. 23:06
    Permalänk

    Då får man skaffa ett PCR-test. Eller vänta med att åka tills de elektroniska intygen kommer.

   • 23 april, 2021 kl. 21:04
    Permalänk

    Du kan inte resa med ditt vaccinationskort.

  • 14 april, 2021 kl. 20:59
   Permalänk

   Det kommer en artikel om det i morgon.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: