fbpx

Vad gäller om jag vill åka till Grekland? (4 januari)

Grekland All Exclusive går igenom vilka regler som gäller för dem som vill besöka Grekland. Vi uppdaterar den så fort något ändras, så kom hit ofta! Inresereglerna gäller inte barn under 5 år. Om något är oklart kan du fråga i en kommentar. Men vi svarar inte på frågor om hur du som ovaccinerad kan resa till eller från Grekland, eftersom alla kan vaccinera sig gratis i båda länderna.

Artikeln uppdaterades 6 januari


Regler från 30 december (kan förlängas)

 • Alla restauranger, barer och caféer stänger vid midnatt. Undantaget är nyårsnatten, då ställena tillåts ha öppet till 02:00
 • Bara sittande gäster
 • Högst sex personer per bord
 • Ingen musik tillåts
 • Munskydd med dubbla lager måste användas av alla i restaurangbranschen, liksom alla i kollektivtrafiken och i mataffärer.
 • Idrottsarenor får släppa in högst 10% av maxkapaciteten, högst 1 000 personer
 • Alla besökare i äldrevården måste visa upp ett högst 48 timmar gammalt, negativt testresultat
 • Minst halva personalstyrkan ska arbeta hemifrån där så är möjligt
 • Begränsat antal deltagare på sammankomster i hemman
 • I kollektivtrafik och mataffärer krävs medicinska munskydd med dubbla lager
 • Besökare från utlandet släpps bara in med negativt testresultat (gäller redan fån 19 december) och rekommenderas dessutom att testa sig på fjärde dagen.

Inreseregler från och med 19 december

Alla som reser till Grekland måste visa upp antingen ett högst 72 timmar gammalt, negativt PCR-test eller ett högst 24 timmar gammalt antigentest.

Tiderna är från testtillfället till när du kommer till den grekiska gränsen. I realiteten innebär det att du bör ta ditt PCR-test tidigast två dygn innan avresan för att vara säker på att det är giltigt när du landar i Aten. Exempel: du ska med direktflyget på torsdag från Arlanda till Aten. Det landar i Aten 17:10, vilket är 16:10 svensk tid. Duska testa dig tidigast 16:10 måndagen innan avresan. Bäst är alltså att göra testet på tisdagen. Men mångaflyg ställs in och passagerarna bokas då om, vilket ofta innebär fler byten och mer krångel. Direktflyget kanske ombokas till ett flyg med två byten, så att restiden plötsligt är 12 timmar. Det är ytterligare ett skäl att vänta så länge som möjligt med att testa sig.

Om du tänker bila ner bör du ta det på avresedagen, sedan får du köra i princip non stop för att hinna till gränsen. Det tar 40 timmar att köra från Stockholm via Italien till Igoumienitsa och 29 timmar genom Östeuropa till gränsstaden Evzonoi. Lägg tlll en hotellnatt eller två.

Ett PCR-test med intyg kostar omkring 1 000 kronor. Boka det hos en vårdgivare som är ansluten till Covodbeviset, så får du in det i din telefon tillsammans med vaccinationsbeviset. Åk inte till Grekland utan att ha ett Covidbevis i telfonen!

Här finns en lista över vårdgivare som är anslutna till tjänsten Covidbevisslutna till tjänsten Covidbevis.

Resa från Grekland till Sverige

Från och med 28 december måste alla utländska resenärer till Sverige visa upp ett högst 48 timmar gammalt PCR- eller antigentest. Svenska medbodgare och utländska medborgare folkbokförda i Sverige är undantagna. Kravet gäller även vaccinerade.

Alla resenärer uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade, även se som haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

Regler i Grekland

Från och med 16 januari 2022 måste alla som är 60 år eller äldre ha påbörjat vaccinering. De som vägrar kommer att få betala 100 euro i månaden till en fond som ska finansiera sjukvård.

Det finns många regler för alla som inte är vaccinerade eller har intyg på genomgången infektion. Här finns de regler som gäller för besökare i landet, övriga regler handlar om arbetsplatser och skolor . Du hittar alla regler här.

Observera att vi i texten, för enkelhets skull från och med nu i texten kallar alla för vaccinerade som har intyg på att de är vaccinerade eller har tillfrisknat från Covid-19 för vaccinerade och de som har inte har det för ovaccinerade. Testintyg ska vara högst 48 timmar gamla för antigentest och 72 högst 72 timmar gamla för PCR-test. För barn från 4 upp till 12 års ålder räcker det med självtest.

Vad?Vaccinerad TestintygIngendera
LivsmedelsbutikerVälkommen in!Välkommen in!Välkommen in!
ApotekVälkommen in!Välkommen in!Välkommen in!
Övriga butiker och köpcentraVälkommen in!Välkommen in!*Inte välkommen
BankerVälkommen in!Välkommen in!*Inte välkommen
FrisersalongerVälkommen in!Välkommen in!*Inte välkommen
Arbetsplatser i vård och omsorgVälkommen in!Inte välkommenInte välkommen
Övriga arbetsplatserInte välkommenVälkommen in!**Inte välkommen
Offentliga lokaler (muséer, bibliotek mm)Välkommen in!Välkommen in!*Inte välkommen
Restauranger, barer, caféer utomhusVälkommen in!Välkommen in!*Inte välkommen
Restauranger, barer, caféer inomhusVälkommen in!Inte välkommenInte välkommen
GrundskolorVälkommen in!Välkommen in!*Inte välkommen
Högre utbildningarVälkommen in!Välkommen in!**Inte välkommen
SportarenorVälkommen in!Inte välkommenInte välkommen
Teatrar och biograferVälkommen in!Inte välkommenInte välkommen
Kyrkor****Välkommen in!Välkommen in!Inte välkommen
Kollektivtrafik över kommungränsBara att åka!Bara att åka!***Stanna hemma!
LokaltrafikBara att åka!Bara att åka!Bara att åka!
*För barn under 18 år räcker det med självtest, övriga måste ha testintyg. **Två tester per vecka krävs på alla skolor och arbetsplatser. ***För barn upp till 12 år räcker det med självtest. ****Inte lag, men kyrkans har tagit på sig att följa dessa regler.

Munskydd

Du måste ha munskydd överallt, inomhus och utomhus. Även på restaurang, så fort du lämnar bordet. I livsmedelsbutiker måste du ha munskydd med dubbla lager.

Avstånd

Alla måste hålla minst 1,5 meters avstånd till andra människor och alla lokaler måste ha minst 2 m2 yta för varje person som vistas i dem. Det måste tydligt anges hur många som ör vistas i lokalerna.

EU:s Covidbevis lanserades i Sverige 1 juli. Foto och montage: John Göransson. test

PLF-formuläret

Vi har uppdaterat guiden till hur du fyller i din PLF 16 augusti.

Hälsodeklaration för resa till och från öarna

Det finns också en guide till hur du fyller i din hälsodeklaration inför båtresan till och från de grekiska öarna.

Det finns fler restriktioner, men dessa är de som påverkar besökare till Grekland.

Baserat på gällande regler har vi gjort några praktiska checklistor för dig som ska åka till Grekland. Det som står här gäller just nu (25 augusti), men det kan ändras till dess du åker. Texten uppdateras kontinuerligt.

Checklista inför avresan

När?Vad?Hur?
Högst 72 elller 24 timmar innan avresaPCR-testTa ett PCR-test, som du måste ha för att bli insläppt i landet, högst 72 timmar innan du kommer till Grekland. Det går också att ta ett antigentest, som får vara högst 24 timmar gammalt.
Innan avresaHämta ditt covidbevsHämta ditt covidbevis på covidbevis.se och kontrollera att uppgifterna i det stämmer. Ladda ner det i din telefon eller skriv ut det, ifall du tappar internetförbindelsen på flygplatsen eller i Grekland. Du behöver det!
Senast vid incheckning PLF-formulärSå fort du har flightnumret för resan och boendet ordnat kan du fylla i din PLF. Hela familjen ska vara med på samma PLF.
Innan avresanMunskyddDu måste ha munskydd från det du kommer till flygplatsen och i princip tills du går in på ditt hotellrum (utom vid måltider). Se till att ha minst ett i reserv till dig själv och övriga familjemedlemmar. Alla som är över 4 år måste ha munskydd överallt inomhus, på många platser dit allmänheten har tillträde.

På flyget

På flygplatsenMunskyddet ska vara på hela tiden, utom när du sitter på anvisad plats och äter eller dricker
På flygplanetMunskyddet ska vara på hela tiden, utom när du äter och dricker. Ombordservicen är begränsad. Då får inte lämna din sittplats, utom för att gå på toaletten. Av- och påstigning sker enligt särskilda rutiner. Gör som personalen säger!
På ankomstflygplatsenMunskyddet ska vara på. Du kan tas ut till snabbtest på flygplatsen. Om det är positivt får du ta ett PCR-test och vänta på svar på ett karantänhotell. Om även ditt PCR-test är positivt så sätts du i karantän på ett hotellrum i tio dagar och därefter görs ett nytt test. Hotellkostnaden står den grekiska staten för. Du vill inte bo på det hotellet.
Från flygplatsenDu ska ta dig direkt från flygplatsen till den adress du har uppgivit i din PLF.

På hotellet

I allmänna utrymmenMunskydd ska vara på överallt inomhus, utom när du sitter vid ditt bord på restaurangen.
I hotellmatsalenBara för vaccinerade. Du måste sitta på anvisad plats.
I hotellbaren (inomhus)Bara för vaccinerade
Uteserveringar som bara är öppna för hotellgästerOm du är ovaccinerad måste du testa dig, se tabellen ovan
Vid poolenDu blir anvisad en solstol, som ska desinficeras efter varje gäst. Du får inte flytta på den.

På stan

Se tabellen ovan

På stranden

SolstolarDu måste bli anvisad en solstol, som ska desinficeras mellan varje gäst. Du får inte flytta din solstol. Minst 1,5 meter till andra.
Mat och dryckDu måste sitta på anvisade platser när du ska äta eller dricka. Minst 1,5 meter till andra.

Kommunikationer

Allmänna färdmedelMunskydd, överallt, även utomhus på båtarna. Särskilda regler om maximalt antal resenärer och avstånd. Minst 1,5 meter till andra. Om du åker över en kommungräns måste du fylla i en hälsodeklaration och ha intyg på vaccination eller negativt test.
Chartrade bussar och båtarSamma regler som för allmänna färdmedel. Minst 1,5 meter till andra.
TaxiMax två passagerare i vanliga bilar, tre i vans.
HyrbilMunskydd behövs inte för förare eller passagerare, om de tillhör samma familj. Annars ska alla ha munskydd. Antalet som får sitta i samma bil kan vara lägre än maxantalet på uthyrningsbeviset.

Checklista för hemresan

NärVadHur?
Någon dag innan hemresan (ovaccinerad)Boka tid för PCR-test?Tänk på att du kan behöva ett test vid mellanlandningen! Kolla med ditt flygbolag! Fråga på apoteket om du behöver ett PCR-test.

Frågor och svar

FrågaSvar
Var kan jag ta mig in i Grekland?Via de internationella flygplatserna. Landgränserna mot Bulgarien vid Promachonas och Ormenio är öppna för privatpersoner dygnet runt och gränsen mot Nordmakedonien i Evzonoi är öppen från 07:00 till 23:00. Det går även att ta färja från Italien till Patras, Igoumenitsa och Korfu.
Hur ordnar jag ett PCR-test eller snabbtest? (ovaccinerad) inför resan?Om du är ovaccinerad ska du inte åka till Grekland!
Vad gäller om jag mellanlandar i ett annat land?Det varierar från land till land och kan ändras med kort varsel. Kolla med titt flygbolag!
Kan jag resa vidare till min slutdestination även om mitt test hinner bli för gammalt? (ovaccinerad)Du får ta dig till den adress du har uppgett i din PLF. Du kan alltså resa med allmänna kommunikationer, taxi eller hyrbil, båt eller vidare med inrikesflyg. Men du måste ha ordnat allt sådant innan du åker. Om du måste stanna på hotell på vägen ska det stå i din PLF.
Gäller samma regler om jag kommer land- eller sjövägen?Ja, reglerna är lika oavsett hur du kommer till Grekland.
Vad gäller för barnen?Alla regler gäller från 12 års ålder och uppåt. Alla i Sverige kan vaccinera sig från 12 års ålder. Barn mellan 4 och 12 år måste göra ett självtest vartannat dygn för att bli insläppta på de flesta ställen. Köp dem på närmaste apotek.
Hur fungerar kommunikationerna i Grekland?De fungerar som vanligt, men alla, även grekerna, måste vara vaccinerade eller göra ett snabbtest för att få resa över kommungränserna. Det finns också regler om avstånd, så risken att det blir fullsatt är större än vanligt. Var ute i god tid!
Går det flyg?Ja, nu fungerar flygtrafiken som vanligt i Grekland.
Är risken större att jag blir smittad i Grekland?Just nu (16 december) är svaret tveklöst ja, Smittan är mycket högre i Grekland generellt. Om du är vaccinerad är risken att bli svårt sjuk ganska liten. Den enkla slutsatsen är att du inte ska åka någonstans om du är ovaccinerad. Du hittar aktuell statistik över smittläget här.
Finns det öppna hotell?Hotellen i Grekland fungerar som vanligt nu, men med restriktioner.
Är restaurangerna inomhus öppna på de hotell som har öppet?Ja. hotellen har rätt att hålla öppet som vanligt, men samma regler om vaccinationer gäller som för andra restauranger.
Gäller samma inreseregler även om jag är grek eller har en bostad i Grekland?Ja, samma regler gäller för alla.
Vad händer när jag kommer tillbaka till Sverige?Folkhälsomyndigheten uppmanar alla resenäreratt testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag.
Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

Övriga frågor och svar

FrågaSvar
Har ni något generellt råd?Vänta med att resa tills du är vaccinerad och har fått ditt Covidbevis!
Om du inte vill vaccinera dig, stanna hemma!
Planera resan så att allt är bokat innan avresa.
Följ alla lagar och regler! Bötesbeloppen är kännbara och vi andra vill slippa skämmas för våra landsmän.
Använd ditt omdöme! Om du saknar sådant, eller brukar lämna det hemma när du åker till Grekland, stanna hemma!
Kommer inresereglerna att ändras?Inresereglerna skärps från 18 december.
Kan jag resa runt spontant i Grekland (exempelvis båtluffa)?Ja, men det är inte läge för spontana rundresor i Grekland, i synnerhet inte om någon i familjen är ovaccinerad.
Är det svårt att resa individuellt?Inte svårare än vanligt, förutsatt att du är vaccinerad.
När kommer det att bli ”som vanligt” igen?De restriktioner som infördes 13 september kommer att gälla minst till början av 2022, de extra hårda reglerna för ovaccinerade som infördes i november minst till slutet av november.
Hur reser Grekland All Exclusive till Grekland?Vi var i Grekland i september och i slutet av november. Nästa resa är planerad till början av mars 2022.

Smitta och vaccin i Grekland (och Sverige)

FrågaSvar
Hur hårt drabbat är Grekland av Covid-19?Grekland är ett av det länder i Europa som är hårt drabbat av deltavarianten av coronaviruset. Du hittar dagligen uppdaterad statistik här. Antalet insjuknade har minskat i några veckor, men antalet döda och i intensivvårt är fortfarande högt (16 december 2021)
Är det fler som smittas av Covid-19 i Grekland än i Sverige?Ja, det är många fler som smittas i Grekland än i Sverige, men smittan minskar (16 december 2021).
All statistik finns här.
Är det fler som dör av Covid-19 i Grekland än i Sverige?Ja, det är betydligt fler som dör av Covid-19 i Grekland, på grund av att så många äldre är ovaccinerade.
Är det många som hamnar på sjukhus?Ja, trycket på sjukvården har ökat med den fjärde vågen.
Hur går det med vaccineringarna?De nya reglerna för ovaccinerade och vaccinationstvånget för alla över 60 har satt ny fart på vaccinationsviljan. Vaccinationerna med den tredje dosen pågår fö fullt.
När kommer vi i Sverige att vara vaccinerade?Det beror på vaccinationsviljan. Just nu (16 december) går vaccinationerna ganska trögt. Tack vare den höga vaccinationsgraden i Sverige har vi färre insjuknade och döda än de flesta av Europas länder.

Grekland All Exclusives uppdateringar om Covid-19

Grekland All Exclusive gör dagliga uppdateringar om Covid-19 i Grekland. Vi gör det för att du ska kunna ha en samlad bild av läget, vare sig du bor i Grekland, vill resa dit eller bara är intresserad.

FrågaSvar
Hur ofta uppdaterar ni statistiken?Normalt en gång om dagen. Du hittar den här.
Hur ofta uppdaterar ni den här texten?Så fort något ändras. Ibland händer det flera gånger om dagen, ibland kan det dröja flera veckor. Den senaste uppdateringen gjordes 16 december 2021.
Var hämtar ni informationen?Det mesta kommer från grekiska myndigheter och Greklands regering. En del kommer från grekiska medier. Vi använder också flera andra källor, som vi oftast anger i artiklarna. Vi använder i aldrig uppgifter från sociala medier utan att först kontrollera dem med officiella källor.
Är allt fakta, eller är det en massa åsikter i artiklarna?I statistiken och nyhetsartiklarna är allt fakta. I featureartiklarna kan det finnas mer personliga funderingar. Det är som skillnaden mellan nyhetsartiklar och krönikor i andra medier.

51 svar på ”Vad gäller om jag vill åka till Grekland? (4 januari)

 • 17 december, 2021 kl. 20:51
  Permalänk

  Hej, det är en sak jag aldrig lyckas reda ut. Pcr o antigen, 72 timmar eller 24. Om jag tar ett antigen som är inom 24 timmar då jag reser från Arlanda men 26 då jag kommer till Athen. Var räknas tidsgränsen? Det är ju flygbolaget som ska kolla pcr o Antigen då man börjar flygningen. Det diffsr 600 kr mellan antigen o pcr o alla, skriver olika.

  Svar
  • 18 december, 2021 kl. 10:13
   Permalänk

   Det handlar om när du kommer till den grekiska gränsen. Det är alltså tiden när du landar på flygplatsen som ska vara högst 72 eller 24 timmar. Det bästa är att ta ett antigentest på avreseflygplatsen. Ta gärna ett självtest innan. Om det är positivt ärr det bara att avboka, så slipper du betala för antigentestet och slipper resan till och från flygplatsen. Lycka till, hoppas det går bra!

   Svar
 • 15 september, 2021 kl. 11:15
  Permalänk

  Jag reser med ett barn som är 14 år och ett som är 4 år och som inte får vaccinera sig. Vi har bokat all inklusive och kommer att bara vara på hotellet. Äldsta barnet kommer att enl de regler som finns att antigentesta sig på Arlanda innan vi åker. Men kan det bli några övriga problem för oss på plats? Tänker kanske mest på hotellets restaurang osv..

  Svar
  • 15 september, 2021 kl. 12:05
   Permalänk

   Tyvärr gjorde ett fel på sidan oss tvungna att döpa om alla länkar, vilket fick det resultatet. Du kan hitta artiklarna med sökfunktionen eller genom att bläddra bland kategorierna. Vi uppdaterar de felaktiga länkarna vartefter, men det finns väldigt många artiklar, så det kommer nog aldrig att bli färdigt, eftersom vi prioriterar att skapa nytt innehåll. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter!

   Svar
  • 15 september, 2021 kl. 12:06
   Permalänk

   All inclusive har vi ingen koll på. Det är därför sajten heter Grekland All Exclusive. Trevlig resa!

   Svar
 • 13 september, 2021 kl. 13:31
  Permalänk

  Är munskyddskraven samma för vaccinerade och ovaccinerade?

  Svar
  • 15 september, 2021 kl. 12:02
   Permalänk

   Ja. Det är svårt att veta vilka som är vaccinerade och inte när de kommer in i butiken.

   Svar
 • 16 augusti, 2021 kl. 19:11
  Permalänk

  Hej! Behöver barn under 6 år som besökt Grekland isolera sig i 7 dagar när vi kommit hem till Sverige?

  Svar
  • 18 augusti, 2021 kl. 11:37
   Permalänk

   Det finns över huvud taget ingen sådan rekommendation, den avskaffades i april. Du rekommenderas att testa dig när du kommer hem. Det kan du göra på flygplatsen, svaret får du inom en halvtimme. Har du barn under sex år kan du strunta i rekommendationen, om du själv är frisk.

   Svar
 • 26 juli, 2021 kl. 17:27
  Permalänk

  Hej! Under fliken ”checklista inför avresa” står det att man ska hämta ut sitt covidbevis högst 72 eller 48 timmar innan avresa, men det spelar väl ingen roll när jag laddat hem mitt covidbevis? Eller är det något jag inte förstår?
  Mvh
  Ola

  Svar
  • 29 juli, 2021 kl. 09:33
   Permalänk

   Stämmer. Det står fel. Ska ändras. Tack för påpekandet.

   Svar
 • 19 juni, 2021 kl. 09:03
  Permalänk

  Hej!
  På vilken sida kan jag hitta vilka länder som räknas som gröna? 🙂 tusen tack för en toppen sida med bra info!

  Svar
 • 14 juni, 2021 kl. 09:45
  Permalänk

  Vi är ett resesällskap på 5 personer. Får vi åka i samma hyrbil eller finns det begränsning för hur många som får åka i samma bil?

  Svar
  • 14 juni, 2021 kl. 12:43
   Permalänk

   Nej, bara att bilen måste vara typgodkänd för fem personer.

   Svar
 • 13 juni, 2021 kl. 20:45
  Permalänk

  I en artikel i Vagabond som publicerades på nätet säger Harry Theoharis att krav pcr-provet avskaffas inom kort och ersätts med det mycket billigare antigen-test.

  Svar
  • 13 juni, 2021 kl. 22:11
   Permalänk

   De överväger att göra det, läser jag i grekiska tidningar. Det är inte samma sak som att de kommer att göra det.

   Svar
 • 28 maj, 2021 kl. 15:01
  Permalänk

  Hej!
  Ang. Melkers inlägg. Vi som ganska nyligen haft covid, jag själv 21:e april, har ett dilemma. PCR tester visar ofta positivt flera månader efter tillfrisknande så dom går bort för reseintyg. Vaccin hinner man kanske inte få. Jag själv har bokad resa 6:e juli till Kreta. Hinner inte få mina sprutor då bokning för min åldersgrupp inte öppnat ännu. Jag har alltså ”rätt att få resa till Kreta” men inte möjlighet få fram handlingarna. Vet någon hur man kan lösa detta?

  Svar
  • 30 maj, 2021 kl. 12:51
   Permalänk

   Tyvärr är det dokumenten som ger dig rätt att resa, inte din sjukdomshistoria. Boka ett gratis PCR-test direkt (1177.se) så vet du om det ger positivt utslag (det kommer det nog inte att göra).

   Svar
 • 19 maj, 2021 kl. 18:36
  Permalänk

  Hej! Det står på Greklands officiella webbsida för turister att ett ”certificate of recovery” från officiella myndigheter eller certifierade labb. Jag kan däremot inte hitta någonstans vilka laboratorium som är godkända? Då jag har påvisat antikroppar (senast idag) undrar jag om det är möjligt att slippa ta ett PCR-test och således spara de pengarna. Tack! /Melker

  Svar
  • 19 maj, 2021 kl. 19:13
   Permalänk

   Det kan du inte skaffa i Sverige. Bara PCR-tester fungerar än så länge.

   Svar
  • 30 maj, 2021 kl. 12:52
   Permalänk

   Nej, du slipper inte PCR-testet.

   Svar
 • 14 maj, 2021 kl. 10:12
  Permalänk

  Hej,

  Kan jag segla mellan öar och hamnar på min egen båt efter den 6 juni. Vi bor ombord.

  Svar
  • 14 maj, 2021 kl. 13:38
   Permalänk

   Ingen aning. Vi vet ingenting om segling, tyvärr.

   Svar
 • 12 maj, 2021 kl. 20:07
  Permalänk

  Hej. Jag har en fråga ingen hittills svarat på. Vi vill resa. Och vi vill resa med en 5 åring. I Sverige testar vi inte 5 åringar och när jag försöker boka pcr-test för barnet blir jag nekad pga barnets ålder. Generellt sett verkar man inte testa barn som är yngre än skolåldern. Men grekerna verkar kräva att även riktigt små barn testas. Så vi står inför ett dilemma. Har även försökt boka pcr-test i Köpenhamn o flyga ut den vägen men även där är svaret att barnet är för litet för test.

  Svar
  • 12 maj, 2021 kl. 21:05
   Permalänk

   Flera medlemmar i gruppen har testat minderåriga. Fråga i Facebookgruppen, kanske någon hjälpa dig.

   Svar
 • 11 maj, 2021 kl. 12:30
  Permalänk

  Det här med gissning om att munskydd utomhus inte längre kommer att vara ett krav i juli, vad baserar det på? Har den Grekiska myndigheten uttalat sig och blir det då troligtvis i början/mitten/slutet av juli (förstår att smittoläget kommer att avgöra)

  Mvh

  Hanna

  Svar
  • 11 maj, 2021 kl. 12:32
   Permalänk

   Jag baserar det på uttalanden från ministrar i den grekiska regeringen. När det blir hänger, precis som du säger på smittoläget.

   Svar
  • 11 maj, 2021 kl. 15:27
   Permalänk

   Så här står det också, längre upp i artikeln: ”Att exempelvis ställa frågan ”Kommer kravet på munskydd att vara avskaffat när jag åker i juli” är meningslöst, eftersom ingen kan svara på den. Gå in här ofta, vi uppdaterar alla svar så fort ny information kommer.”

   Svar
 • 10 maj, 2021 kl. 13:57
  Permalänk

  Hej,har bokat resa till kreta 15 maj,jag är vaccinerad sen januari. Hur gjorde du för att skaffa fram vaccinationsbevis?

  Svar
  • 10 maj, 2021 kl. 15:50
   Permalänk

   Var ser du att jag har ”skaffat fram ett vaccinationsbevis”? Det går inte. Du måste skaffa ett PCR-test.

   Svar
   • 10 maj, 2021 kl. 17:55
    Permalänk

    Tror Katarina menade mig. Jag bad klinikchefen på sjukhuset där jag arbetar skriva ett intyg på engelska.

 • 10 maj, 2021 kl. 07:37
  Permalänk

  Rörigt är det sannerligen. På Sweden abroad säger dom att vaccinations bevis inte är giltigt för inresa till Grekland, på grekiska myndigheters sidor säger dom att det är okey. SAS säger att dom följer vad grekiska regeringen säger. Här är jag med vaccinations bevis på engelska och funderar på om jag måste betala dyrt för pcr test när jag är vaccinerad. Vad är det som gäller egentligen?

  Svar
 • 6 maj, 2021 kl. 20:28
  Permalänk

  Hej, jag kan beskriva hur det var att resa idag, den 6 maj, Stockholm, Aten, Naxos. Jag har bara tagit en spruta så jag började med ett PCR test, 1250 kr på Mariatorget i Stockholm, sedan PLF hade jag fyllt i tidigare, och eftersom SAS ställde in min resa så fick jag byta bolag till Aegean och sova över i Rafina och sedan återvända till flygplatsen i Aten och flyga inriker. Kort sagt, inga som helst problem. Jag checkade in över nätet, fick visa PLF och PCR vid gaten, planet var helt fullt till Aten och kom och gick i tid. Det serverades trist macka och vatten på flyget och mask på, sedan hade hotelservice som hämtade och körde tillbaka till och från hotellet i Rafina. Vi åker allt från Rafina istället för från Pireus om vi ska ta bår. Bättre på alla sätt och Rafina är en underbar liten stad. I alla fall, tillbaka till inrikes, inga som helst problem där heller, dom tittade bara på passet och bordingcard och sedan var planet halvfullt. Så enkelt var det med det. På flygplatsen var det en slags halvcatering som gällde, man kunde köpa mat och dricka men fick inte sitta vid borden men var som helst annars. På planet frågade jag min granne om han fortfarande körde med sms, svar aldrig. Vem orkar med den idiotien. Mitt tips är att smslarvet försvinner i veckan, men vill man resa nu, så är resandet inga som helst problem
  .

  Svar
 • 6 maj, 2021 kl. 17:56
  Permalänk

  Tack för ditt svar med mycket bra info för mig.

  Svar
 • 4 maj, 2021 kl. 18:24
  Permalänk

  Hej och tack för uppdateringarna.
  2020 ingen Rhodosresa. Hoppas på slutet av september 2021 och att få träffa vår familj.
  Vet vad som gäller betr mask men undrar om mask också måste bäras på stranden. Funderar också vad gäller på hotell- samt poolområdena.
  Mvh
  Kerstin Konstantara

  Svar
  • 5 maj, 2021 kl. 08:58
   Permalänk

   Du behöver inte ha munskydd på stranden eller vid poolen. Men du måste ha det på väg till och från, det gäller även på hotellet. På hotellet måste du ha munskydd i alla allmänna utrymmen, utom när du sitter ner vid ditt bord. Du kommer att ha munskydd på från det du kliver in på flygplatsen i Sverige tills du kommer in på ditt hotellrum i Grekland. Sedan kommer du att ha det överallt, utom vid poolen eller stranden och när du sitter ner för att äta. Om du inte vill ha munskydd ska du inte åka till Grekland. När kravet avskaffas vet ingen, men det kan dröja tills Grekland ha nått flockimmunitet.

   Svar
 • 23 april, 2021 kl. 19:09
  Permalänk

  Hur kommer charterverksamheten för segelbåtar att verka i sommar? Iofs är det slutna sällskap ombord, som borde vara trygga och testade – och i fjol hörde det till skepparens skyldigheter att ta tempen på sin besättning och bokföra den dagligen. Men, hur är läget nu – får båtarna lämna hamnarna och vad har sagts om högsäsongen juni-juli? Besättningarna seglar ju från ö till ö, och kan visserligen isolera sig själva rätt väl med ordentlig proviant, men ändå? Samtidigt är ju charterverksamheten en enorm business för den grekiska ekonomin. Se bara på de tusen båtarna i halvmiljonklassen i Alimos marina.
  Tacksam om du har mer information om det här!

  Svar
  • 30 april, 2021 kl. 08:28
   Permalänk

   Jag vet inget om att segla i Grekland. Du vet säkert mycket mer.

   Svar
 • 13 april, 2021 kl. 15:30
  Permalänk

  Hej!
  Jag har läst Din senaste uppdatering ”Greklandsresa.”
  Jag vill börja med att så mycket tacka Dig för denna sida och alla goda svar med viktig och intressant info Du förmedlar om allt oavsett ämne.
  FRÅGA:
  Vad tror eller vet Du om följande ex. situation:
  Jag flyger till Grekland från Arlanda nu 27 april.
  Landar Athen och har då flygbiljett på Olympic köpt på nätet för flyg till Skiathos 28 april.
  Är jag tillåten att att gå ombord och flyga till Skiathos utan speciella skäl än att umgås med vänner över påsk?
  Jag är svensk medborgare och äger ett boende på Skiathos. Är mitt ägande av boende ett ”speciellt” skäl enligt rådande regler att få resa dit från Athen med flyg? Karantän sju dagar är jag medveten om att jag måste finna mig i.
  Har någonstans läst att boten 5 000 eur gäller för brytandet mot karantänsregeln. Stämmer det?
  Mvh
  Arvid

  Svar
  • 13 april, 2021 kl. 21:02
   Permalänk

   Allt du frågar om står i texten, men jag ska försöka reda ut det ändå:
   Jag tycker att du borde avstå från att resa, om ditt enda syfte är att fira påsk med vänner. Sannolikt kommer grekerna bara att få fira påsk med familjen i år, upp till nio personer. Om du reser 27 april är du fortfarande i karantän när påsken infaller.
   Du behöver inte ange något skäl till att du reser. En ifylld PLF och ett negativt PCR-test är vad du behöver. Att du äger en bostad i Grekland har ingen betydelse i sammanhanget.
   Det stämmer att det kostar upp till 5 000 euro att bryta mot karantänsreglerna. Tänk på att du ska sitta i karantän när du kommer hen till Sverige också.

   Svar
 • 13 april, 2021 kl. 14:07
  Permalänk

  Finns det några indikatoner på när man kan få resa in i Grekland utan pcr test och 7 dagar karantän om man är vaccinerad eller har antikroppar? Finns det också någon information om varför man inte får göra det resan nu?

  Svar
  • 13 april, 2021 kl. 21:04
   Permalänk

   Det står i texten. Efter 14 maj, enligt planen, ska du kunna resa med negativt PCR-test, antikroppar eller vaccin. Varför du inte får göra det redan nu får du fråga Greklands regering.

   Svar
   • 14 april, 2021 kl. 20:23
    Permalänk

    Hej, TUI ställer in resor till delar av Grekland i hela maj

   • 14 april, 2021 kl. 20:43
    Permalänk

    Självklart.

   • 14 april, 2021 kl. 21:02
    Permalänk

    Du får läsa lite mer noggrant.

   • 20 april, 2021 kl. 22:49
    Permalänk

    Har du funnit nån information om man som vaccinerad kan visa upp sitt vaccinatopnskort? Dom går jue inte att få på engelska så hur ska man kunna komma in som vaccinerad då?

   • 20 april, 2021 kl. 23:06
    Permalänk

    Då får man skaffa ett PCR-test. Eller vänta med att åka tills de elektroniska intygen kommer.

   • 23 april, 2021 kl. 21:04
    Permalänk

    Du kan inte resa med ditt vaccinationskort.

  • 14 april, 2021 kl. 20:59
   Permalänk

   Det kommer en artikel om det i morgon.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: