fbpx

Grekland All Exclusives guide till grekiska språket

Välkommen till Grekland All Exclusives guide till det grekiska språket. Specialskriven för dig som reser självständigt till Grekland eller har ett eget boende i landet (eller vill skaffa ett). Men även som charterresenär kan du ha nytta av den, om du vill ge dig ut på otrampade stigar. Här hittar du alla kapitel i boken. I den här inledningen ger vi dig lite grunder till grammatik och uttal. Alfabetet hittar du i vår Grekiska ABC-bok.


När du reser självständigt i Grekland är det bra att kunna några ord och fraser på grekiska. Det är också bra att kunna staka sig igenom det grekiska alfabetet, för att kunna läsa tidtabeller, vägskyltar och annat. Samma sak gäller förstås om du har en bostad i Grekland. Grekiska hantverkare och järnhandlare är inte alltid så bra på engelska. Dessutom älskar de flesta greker när vi försöker prata grekiska, eftersom vi då visar respekt för dem.

I det första kapitlet går vi igenom bokstäverna och siffrorna. Sedan kommer kapitel med ord och fraser som är användbara i olika situationer du kan hamna i, som att reparera huset, resa eller gå på krogen. De varvas med kapitel om grundläggande saker, som färger och former, datum och klockslag, familj och vänner.

Varje lektion är granskad av en grekisk språklärare. Om det ändå förekommer fel i texterna så är det helt och hållet vårt fel.

Kort om grammatik

Grekiskan är ett av världens äldsta språk, vilket innebär att det har en mycket komplicerad grammatik, med mängder av språkregler och undantag från dessa. Vi kommer inte att undervisa dig i grammatik, men alla ord och fraser kommer att vara grammatiskt korrekta. De flesta substantiv kommer att vara skrivna i bestämd form, så att du kan se vilket genus de har.

Grekiska substantiv har tre genus; femininum, maskulinum och neutrum. Våra genus styr om vi säger en eller ett (en katt, ett hus). Det är samma sak med grekiskan; femininum blir det μία (mia) maskulinum ένας (enas) och neutrum ένα (ena). I grekiskan byter man även namn på ordet för tre. I femininum och maskulinum heter det τρεις (tris) i neutrum blir det τρία (tria). Du kommer att bli förstådd även om du säger fel. I tabellen har vi lagt ett ord för varje genus.

GenusOrdUttalSvenska
Femininum singularΗ μπύρα, μία μπύραI birra, mia birra*Ölet, en öl
Femininum pluralΟι μπύρες, τρεις μπύρεςI birres, tris birres*Ölen, tre öl
Maskulinum singularΟ χειμώνας, ενας χειμώναςO chimonasVintern, en vinter
Maskulinum pluralΟι χειμώνες, τρεις χειμώνεςI chimones, tris chimonesVintrarna, tre vintrar
Neutrum singularΤο ξενοδοχείο, ένα ξενοδοχείοTo xenodochio, ena xenodochioHotellet, ett hotell
Neutrum pluralΤα ξενοδοχεία, τρία ξενοδοχείαTa xenodochia, tria xenodochiaHotellen, tre hotell

Uttal i guiden

  • Den betonade vokalen är alltid halvfetad i det svenska uttalet.
  • Uttalen på o: när det uttalas som i pojke har vi skrivit å. När det uttalas som i oxe har vi skrivit o.
  • Den grekiska bokstaven x uttalas som i schampo. Vi använder ch.
  • Den grekiska bokstaven ξ uttalas som x i taxi.
  • Den grekiska bokstaven δ uttalas som engelskans the. Men vi skriver d.
  • Den grekiska bokstaven ε uttalas som ä i älska eller som e i elit. Vi skriver e. Långt e, som i enbär, är mycket ovanligt i grekiskan.
  • Den grekiska bokstaven θ uttalas som i engelskans think. Vi använder th.
  • Den grekiska bokstaven ζ uttalas som engelskans zoo. Vi använder z.

Här börjar guiden!

Visa inlägg

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: