fbpx

Bränderna rasar och elnätet sviktar i värsta värmeböljan någonsin i Grekland

Uppdateras löpande

Värmeböljan i Grekland har nu rasat i flera dagar och situationen blir alltmer allvarlig. På torsdagen rasade stora bränder på norra Evia och i antika Olympia på Peloponnesos. Myndigheterna beräknad att omkring 250 kvadratkilometer har brandhärjats mellan 1 och 4 augusti. Det är 50% mer än vad som normalt brinner under hela sommarperioden. Bara mellan tisdag och onsdag kväll rapporterades 41 nya bränder i landet.

De senaste uppdateringarna (6 augusti) finns i den här artikeln.

Här har vi samlat Youtubeklipp från hettan och bränderna.

Tusentals bostäder har fått evakueras, framför allt på Peloponnesos, på Attikahalvän nära Aten och på ön Evia, där branden rasade okontrollerat på onsdagen. Brandfaran är extremt stor i stora delar av Grekland och myndigheterna ha skickat varningsmeddelanden till alla mobiltelefoner. Lyckligtvis har ännu inga rapporter om dödsfall rapporteras.

Pp onsdagseftermiddagen skickades meddelanden med uppmaning att evakuera byar på Peloponnesos. Många fick räddas med båtar, sedan elden spritt sig ner till havet.

Image
Meddelande som skickades till mobiltelefoner på onsdagen.

Tågförbindelserna mellan Aten och Thessaloniki samt mellan Aten och Chalkidia stoppades av branden. Samma sak gällde flera stora vägar.

”Vi står inför den värsta värmeböljan sedan 1987. (…) Genom att justera luftkonditioneringen till 26 grader, genom att stånga av den på kvällen och begränsa elanvändningen kan vi begränsa elanvändningen. Det är extra viktigt mellan 7 och 10 på kvällen”, skriver han.

Bild från Mitsotakis Instagramkonto.

Branden i Acharnes  förvärrade situationen ytterligare, eftersom den ledde till avbrott i en 400 kilovoltsledning.

Bränder bekämpas också på bland annat Peloponnesos och Rhodos och brandfaran är mycket stor över hela landet. På måndagen uppmättes 46,3o C i Aten, det är den högsta temperatur som någonsin har uppmätts i Grekland. På tisdagen låg temperaturerna fortfarande mellan 40 och 45o C i stora delar av landet och värmeböljan väntas inte avta förrän till helgen.

Branden på Rhodos är så allvarlig att EU:s katastrofhanteringssystem Copernicus har aktiverats. Turisterna rapporteras än så länge vara utom fara, men flera strömavbrott har uppstått på grund av värmen och bränderna. Grekerna själva håller sig inomhus och väntar på solnedgången, om de kan.

2 svar på ”Bränderna rasar och elnätet sviktar i värsta värmeböljan någonsin i Grekland

 • 3 augusti, 2021 kl. 16:42
  Permalänk

  Tror ni resorna till Rhodos kommer ställas in?

  Svar
  • 5 augusti, 2021 kl. 18:31
   Permalänk

   Knappast på grund av bränderna.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: