fbpx

Nyår i Grekland

Alla som älskar Grekland borde någon gång fira nyår i Grekland. Greker är bra på att ställa till med fest och på nyårsnatten vill de flesta ut och fira tillsammans med andra. Vi har gjort det nio gånger, på fyra olika platser. Här får du veta allt du behöver för att fira grekiskt nyår.

Vi har aldrig helt följt de grekiska traditionerna. Det är nog rätt få greker som gör det i dag, men en del traditioner håller man hårt på. Vi berättar om både dem och om hur vi har firat nyår genom åren.

Agios Vassilis dag

Nyårsafton, eller Agios Vassilis Dag, är till det yttre väldigt lik det vi är vana vid, men med mer av allt. På dagen är det fest i städerna, med musik, dans och fullsatt på uteställena. Traditionerna och musiken är oftast lokal, varje del av Grekland har sina egna sedvänjor. I Thessaloniki drar makedoniska orkestrar omkring och spelar musik som har mer släktskap med Balkan än med traditionell grekisk musik. Eter tolvslaget fortsätter festen på barer och klubbar.

Dubbla julklappar

Agios Vassilis är den ortodoxa kyrkans motsvarighet till katolikernas Santa Nicholas, alltså Santa Claus. Vassilis föddes år 330 i nuvarande Turkiet och är en av den ortodoxa kyrkans fäder. Han är känd för sin givmildhet och för att han grundade både sjukhus och hem för föräldralösa barn. Han dog 1 januari och därför är nyårsdagen hans namnsdag.

Det är alltså Agios Vassilis som kommer med presenter till barnen på nyår. Men numera kommer även tomten på juldagen, så de flesta grekiska barn får presenter två gånger. Eftersom Vassilis är ett vanligt namn i Grekland är det dessutom gott om namnsdagsbarn att fira.

Osäkert väder

Den som vill fira nyår i Grekland gör bäst i att skruva ner förväntningarna. Vädret kan vara hur som helst, från 20 grader varmt med strålande sol till storm och snökaos.

Fest på torget

På dagen är det en bra idé att ta sig till stadens saluhall. Där är det ofta full fart på tavernorna, med musiker som spelar för gästerna. Det äts, dricks, sjungs och dansas.

Till kvällen har många bokat nyårssupé på restaurang, där det bjuds på specialkomponerad meny, musik och annan underhållning. Annars samlas familjerna i hemmen för gemensam middag, eller på en hemmafest. Till midnatt samlas man på stadens torg, eller på en kulle för att se fyrverkerierna.

På torget är det full fart, mest för familjer och ungdomar. Orkestrar spelar, vid midnatt håller borgmästaren tal, sedan blir det fyrverkerier och dansmusik. Efter tolvslaget fylls barerna och klubbarna, festen fortsätter till morgonen. På nyårsdagen är det pizzabuden som har fullt upp med att leverera mat till utmattade nyårsfirare.

Skrockens högtid

Nyåret är också höjdpunkten för den grekiska skrockfullheten. Här är några av de saker som ska göras, även om de flesta nog hoppar över det mesta nuförtiden:

Före tolvslaget

 • Nyåret anses vara en turdag, så nu ska man spela kort om pengar, hemma eller på kaféet. Oftast spelar man om småsummor, detta är ett sätt att umgås. Detta pågår även på nyårsdagen.
 • Lottförsäljningen slår också i taket på nyårsafton. Lottförsäljarna går runt mellan caféerna och ropar ut sina erbjudanden.
 • Lökar ska hängas upp utanför dörren, för att hålla olyckorna borta
 • Strax före tolvslaget ska alla lampor i huset släckas och alla ska gå ut.

Efter tolvslaget

 • En person, ofta ett barn, väljs ut att gå in i huset först, alltid med höger fot först. Sedan får alla andra gå in, också de med höger fot först. Samtidigt som den första personen går in i huset efter tovslaget ska en annan krossa ett granatäpple mot dörren. Ju fler kärnor som hamnar på golvet, desto större tur för husets invånare under året.
 • En gammal tradition är att tömma alla vattenbehållare och fylla på med nytt vatten. Eftersom de allra flesta numera tar sitt vatten ur kranen är detta en tradition som knappt är i bruk längre.
 • Ge bort presenter, särskilt till barn.
 • Äta Vasilopita. Ett bakverk som bara äts på nyåret, Traditionen bjuder att kakan skärs upp i en bit per familjemedlem plus tre extra bitar till Jesus, Jungfru Maria och St. Vassilis. Ett mynt är gömt i kakan, den som får det i sin bit kommer att få extra mycket tur under året.

I Grekland har man också annandag nyår. Som kompensation för att butikerna hade söndagsöppet före jul är alla butiker stängda både första och andra januari.

Nio nyår i Grekland

 • Salis, Chania. Foto: John Göransson.
 • Ababa Bar, Chania. Foto: John Göransson.
 • Fagotto Jazz Bar, Chania. Foto: John Göransson.
 • Bossa Nova, Gerani. Foto: John Göransson.
 • Agios Bar, Paleochora. Foto: John Göransson.

Vi har egentligen inga traditioner alls. Vi har gjort olika saker i stort sett varje nyårsafton, även om vissa inslag återkommer. Här är hela listan:

 1. Paleochora 08/09: Familjen äter nyårsmiddag på Methexis, som ligger granne med vårt hotell. De har satt ihop en festmeny och det är fullsatt. Vi är de enda turisterna, de övriga är bybor. En inhyrd orkester spelar rembetika, på tolvslaget bli det fyrverkerier. Vi fortsätter sedan firandet till gryningen på Agios bar. Vädret är inget vidare.
 2. Chania 09/10: Detta år lämnar vi Paleochora för att fira nyår i Chania. Vi äter nyårssupé på ett proppfullt Kalderimi och ger oss sedan upp till saluhallen för att uppleva tolvslaget där. Det är packat med folk. Vi avrundar på Fagotto innan vi stupar i säng på Pension Theresa. Vädret är fantastiskt, med +24C på tolvslaget.
 3. Chania 13/14: Nu har vi blivit husägare i Chania. Vi är bjudna på hemmafest i Kakopetros, en av Chanias förorter. Det blir en bra kväll, vi träffar flera chanioter som nu är vänner. Framåt natten drar vi vidare till jazzbaren Fagotto innan vi avslutar på gaybaren Ababa.
 4. Chania 14/15: Anna och Yorgos öppnade baren Black Rooster på julafton, Miltos öppnade Colombo ett par dagar senare och vi är fortfarande stammisar på Ababa. Därför tar vi en fördrink på Ababa, äter middag på Colombo, firar tolvslaget på Black Rooster och sladdar in på Ababa på hemvägen. Vi stupar i säng vid sjutiden på morgonen. Vädret är rena naturkatastrofen.
 5. Gerani 15/16: Vi äter nyårsmiddag på Bossa Nova, som är packat med folk från byn. Stämningen är på topp, men vid tvåtiden tar vi en taxi tillbaka till Chania och fortsätter på Fagotto och avslutar sedan på Black Rooster. Vädret är ganska OK.
 6. Gerani 16/17: Vi kör en repris från fjolåret. Den här gången är det ännu mer tryck på Bossa Nova. Det är kallt och mulet men rätt OK väder.
 7. Chania 17/18: I år stannar vi i stan och äter storslagen nyårsmiddag på Salis, för att sedan fortsätta firandet på Black Rooster. Tyvärr minns vi inte vad det var för väder.
 8. Thessaloniki 18/19: Familjen sammanstrålar i Thessaloniki dagen före nyårsafton. Vi kommer från Chania, sonen från Stockholm. Vi börjar nyårsafton med en långpromenad genom stan och äter sedan braklunch i saluhallen. Efter siestan åker vi hem till vänner och hänger med deras familj innan vi i samlad tropp tar oss upp till Anopolis för att se fyrverkerierna. Sedan tillbaka ner till stan, där vi avslutar natten med ett glas bubbel på Duende Jazz Bar. Det är nollgradigt.
 9. Chania 19/20: Nikos och Kleopatra har öppnat The Five i Nea Chora, så vi går dit och firar med dem. Fantastisk mat och utsökta viner. Stämningen är bra, med inhyrd DJ, trots att det är lite glest med gäster. Vi avslutar på Black Rooster, som tyvärr inte finns kvar längre. Sedan kom pandemin och nu stundar vårt tredje nyårsfirande hemma i Stockholm.

Nyårsdagen

Nyårsdagen har två fasta inslag för oss, oavsett var vi befinner oss: Pizza och TV. Förr beställde vi hem pizza, numera bakar vi den själva. Medan vi äter den tittar vi på BBC:s nyårsunderhållning ”The Great Hootenanny”, där tolvslaget firas in med några av Storbritanniens mest kända artister på scen och ännu fler i publiken. Rekommenderas varmt!

Några nyårsdagar ha varit tyngre. Då har vi åkt direkt till flygplatsen och rest hem till Stockholm. Det är inte att rekommendera, även om Aegean bjuder på bubbel ombord. När vi firade nyår i Thessaloniki flög vi hem runt lunch, så vi kunde sova ut på hotellet, äta frukost på stan och lunch på planet. Det kan vi rekommendera.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Language/språk/γλώσσα»
%d bloggare gillar detta: