fbpx

Svenska räkor i Grekland

Vi drabbas alla någon gång av sug efter vårt hemlands mat när vi är utomlands länge. Förr drabbades vi oftare, men sedan vi köpte vårt hus i Chania har vi ett kök där vi kan fixa det mesta. Det få saker vi inte kan få tag på i de lokala butikerna kan vi ta med oss i handbagaget eller rentav i fickan. Några flaskor glöggessens och brännvinskryddor på 5 cl vardera till jul, så att vi kan bjuda på jullunch. 3,3 cl Chiliolja från den asiatiska butiken, för att få lite tryck i anrättningarna.

Det händer att vi tar oss an galna projekt också. En gång bestämde vi att vi ville bjuda på färska ostron. På väg till flygplatsen passerade vi Hötorgshallen och hämtade våra ostron, väl inpackade i frigolit, med kylklampar. Ett år gjorde vi samma sak, men med nykokta Vätternkräftor. Mycket uppskattat! Sedan dess har vi ätit både grekiska ostron och kräftor i Geekland, utvecklingen går framåt!

Vi behöver inte de där projekten. Vi kan klara oss i månader utan både ostron och kräftor. Det enda vi egentligen brukar sakna är svenska räkor. Vi äter ofta färska räkor och Toast Skagen i Sverige. Dessutom är jag en av initiativtagarna till Räkmackans Dag, så 14 oktober måste vi äta räkmackor!

Problemet är att grekiska räkor, hur goda de än må vara, inte alls smakar som de svenska. Fel sälta, fel smak och fel konsistens. Utmärkta att steka eller grilla med vitlök, chili och olivolja, värdelösa i en Toast Skagen. Men det finns råd. För ett par år sedan hittade jag på nätet ett recept från en svensk bosatt i Thailand. Det receptet har jag modifierat för att passa i Grekland. Det borde gå att använda även i en semesterlägenhet. Allt som behövs är en spisplatta, en kastrull och helst ett durkslag. Gärna is också.

Du behöver

 1. Kastrull
 2. 1 kilo lagom stora räkor (finns hos fiskhandlaren)
 3. 1,5 liter vatten
 4. 60 gram havssalt (du kan även använda vanligt salt)
 5. 1/2 flaska mörkt öl
 6. 1 stort dillknippe. Kan du få tag på krondill så använd det istället. Akta dig så att du inte råkar köpa fänkål, som ser exakt likadant ut. Använd näsan!
 7. 1 sockerbit
 8. En sil eller ett durkslag

Gör så här

 1. Skölj av räkorna i kallt vatten och klipp av spröten.
 2. Koka upp vattnet och tillsätt salt, socker, dill och öl. Låt lagen koka i fem minuter innan du lägger ned räkorna. Smaka av lagen, om den smakar lite för salt så är den perfekt.
 3. Lägg ner en näve räkor i taget det kokande vattnet. Lägg inte i alla på en gång.
 4. Koka räkorna till de har flutit upp till ytan, det tar normalt cirka 1-2 minuter, beroende på storleken. Ta upp räkorna och upprepa tills alla räkor är kokta
 5. Kyl ner räkorna så snabbt du kan (bred ut dem på ett kallt underlag)
 6. Kyl ner kastrullen genom att ställa den i diskhon eller en balja, fylld med kallt vatten, gärna med is.
 7. Lägg alla räkor i en bunke (eller i kastrullen), häll över lagen så att den täcker.
 8. Ställ in bunken i kylskåpet och låt räkorna dra i 24 timmar.
 9. Häll räkorna i en sil och låt dem rinna av i minst en timme innan du serverar

Sådärja. En räkmacka och en kall öl på verandan. Inte så dumt, va? Räkmackan på bilden serverades i somras på vårt tak i Chania.

One thought on “Svenska räkor i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: