fbpx

Thessaloniki – Greklands Göteborg

Loading...
Loading...

Thessaloniki, huvudstad i grekiska Makedonien, är Greklands svar på Göteborg. I dag är det Greklands näst största stad, efter Aten. Det var dessförinnan ottomanska imperiets näst största stad, efter Istanbul. Innan dess var Thessaloniki tvåa efter Konstantinopel i det Bysantiska imperiet och ännu tidigare tvåa i det romerska imperiet. Ständig tvåa.

En annan sak som förenar Thessaloniki och Göteborg är frånvaron av tunnelbana. I Thessaloniki har byggandet av en sådan pågått sedan 2006 och skulle enligt de ursprungliga planerna ha invigts nästa år. Men när tunnelgrävarna 2012 stötte på en bysantinsk väg, belagd med vit marmor, på den plats där en av de viktigaste stationerna skulle byggas, blev det tvärstopp. En av dem som tog strid för att bevara den 1 800 år gamla fyndplatsen var stadens borgmästare Yiannis Boutaris.

”Jag är för tunnelbanan, men jag tog strid för att bevara fyndplatsen. Där nere ligger en väg och resterna av byggnader som tydligt visar att livet pågick på samma sätt då som nu. Det var ett kommersiellt centrum då, precis som nu. Det vore vansinne att förstöra det”, säger Boutaris när jag intervjuar honom på hans rum i det moderna stadshuset.

FB_IMG_1493841038773
Thessalonikis borgmästare Yannis Boutaris. Foto: John Göransson

Men 2016, efter två års juridisk strid, led han nederlag. Rätten fastslog att regeringens beslut – att flytta alla föremål under bygget för att sedan återbörda dem – gjorde tillräcklig för att skydda den historiska platsen. Bygget kunde återupptas, nu med en arkeologi-budget på en kvarts miljard kronor vidhäftad. Invigningen är beräknad till 2022 – ett årtal som de flesta jag pratar med tvivlar starkt på.

Det finns andra paralleller mellan tunnelbanebygget i Thessaloniki och ett annat tunnelbygge. Jag tänker förstås på Västkustbanan, med sin berömda tunnel genom Hallandsåsen. Den invigdes i december 2015, efter 18 års försening. Många har ifrågasatt nyttan med den tunneln och i Thessaloniki undrar många vad de ska med en tunnelbana till. De har ju klarat sig utan hittills.

edf
Panagia Chalkeonkyrkan. Byggd på tusentalet.

Det finns stora fördelar med att vara ständig tvåa. Dels verkar det svetsa samman invånarna. Göteborgarna är kända för att ständigt förhärliga sin stad och detta är ett fenomen som jag ständigt har träffat på när jag har träffat människor med rötter i Thessaloniki. Maten, människorna, luften, vinet, ja allt är bättre i Thessaloniki.

En annan fördel är att tvåan slipper ganska mycket av huvudstadens baksidor. Avsaknaden av regering och riksdag skapar ett visst lugn och det är nog ingen som saknar kortegerna, avspärrningarna och alla livvakter. I Thessaloniki blir bilden extra tydlig, eftersom Aten med korta mellanrum förvandlas till slagfält och tummelplats för allt från anarkister till upproriska bönder. Ena dagen molotovcocktails och tårgas, nästa dag traktorkorteger och lass med ruttna tomater som dumpas utanför parlamentet.

Thessaloniki har ett brokigt förflutet. I hundratals år, från 1500-talet fram till början av 1900-talet, var sefardiska judar den största etniska gruppen i Thessaloniki, näst efter turkarna. Men när det ottomanska imperiet föll samman skedde först en gigantisk folkomflyttning, där miljontals etniska turkar i Grekland och etniska Greker i Turkiet bytte plats med varandra. Sedan kom nazisternas ockupation, och den judiska befolkningen fördes bort till utrotningslägren. Många hade lämnat staden redan tidigare eftersom de, med rätta, kände sig ovälkomna av de nya ortodoxa härskarna.

Spåren av mångkulturen finns kvar, inte minst i matkulturen. Det judiska och turkiska har mycket större plats här än i resten av Grekland. Ett exempel är att man i Thessaloniki ofta öser på med betydligt mer kryddor än i övriga Grekland. Saloniterna själva tycker att deras mat är bäst av all grekisk mar och det ligger en del i det.

oznor
Studentstaden Thessaloniki har gott om billig och bra mat, dygnet runt. Foto: John Göransson

Thessaloniki är en ung stad, på flera sätt. 1917 förstördes stora delar av stadens centrala delar vid en brand, på askan byggdes en ny stad, som starkt påminner om Nice. Det är ingen slump, eftersom det var den franske arkitekten Ernest Hébrard som gjorde planen för återuppbyggnaden. Här finns stora torg, boulevarder och esplanader. Strandpromenaden är väldigt lik strandpromenaden i Nice, skillnaden är att det inte finns någon strand.

Det är också en stad med en ung befolkning. Det finns tre universitet och flera andra skolor i staden, så den kryllar av studenter. Därför finns det gott om ställen där man kan äta och dricka billigt och nattlivet är synnerligen vitalt.

Det som blev kvar efter den stora branden 1917 var Ano Poli, den övre staden. Där bodde då mest turkar och judar, i dag är de ersatta av greker, många av dem flyttade in vid den stora folkomflyttningen och efter andra världskriget. Här är det backigt, trånga gränder, många små kaféer och tavernor och ett myllrande folkliv på kvällarna. Många söker sig till slottet Heptapyrgion, eller Yedi Kule som turkarna kallar det. Byggt under den bysantiska eran, på platsen för det gamla Akropolis. Renoverat och tillbyggt av turkarna. Det tronar ovanför Ano Polis och hit söker man sig inte minst för att beundra den hänförande utsikten över staden och havet nedanför. Besöker du Thessaloniki så ska du ta dig hit. Här finns också det hus där Kemal Atatürk, skapare av den turkiska nationalstaten, föddes och växte upp. I dag är den Turkiets ambassad och museum. Promenera eller ta bussen till Ano Poli.

cof
Utsikt från slottet ovanför Ano Poli. Foto: John Göransson

Generellt är avstånden korta i Thessaloniki, stan är helt enkelt promenadvänlig. Och det finns mycket att se. Minnesmärken från antiken, romartiden, Bysans och det ottomanska riket dyker upp lite varstans. Marknader, caféer, restauranger och barer ligger tätt. Bara längs den kilometerlånga strandpromenaden räknar jag till ett 40-tal ställen, de flesta koncentrerade till den östra delen, närmast det vita tornet, som är Thessalonikis symbol.

Bo Det finns gott om ställen att bo på. Vi bodde på Park Hotel, ett bekvämt och vänligt mellanklasshotell på gångavstånd till allt.

Äta Det finns massor att välja på. Traditionell mat i Ano Poli, snabbmat nere i stan, lite tjusigare vid strandpromenaden. På Ouzeri Tsinari i Ano Poli åt vi riktigt traditionell mat i en fantastisk miljö. Missa inte att äta musslor när ni är i Thessaloniki.

Dricka Det finns mycket bra vin i Makedonien och på senare år har det börjat växa fram spännande mikrobryggerier. Men de har egna kapitel.

Roa sig Det finns gott om ställen att roa sig på i Thessaloniki. Jag gillade Route 88 på strandpromenaden. På Olympou uppe i centrum finns det flera funkiga barer, en favorit är Bit Bazar.

Shoppa Kryddor på marknaden, bra viner från Makedonien.

edf
Traditionell mat i Ano Polis, Foto: John Göransson

Ta sig hit och härifrån Det går att flyga hi från Stockholm med SAS, Aegean och Ryanair. Landvägen går det tåg från Aten. Sjövägen kan man ta sig härifrån till de norra Egeiska öarna Limnos, Skopelos, Skiatos och Alonissos. När jag skriver detta är råder viss osäkerhet om den båtförbindelsen, men från Volos, dit man tar sig med regionaltåg, går det båtar.

Runtom Thessaloniki Det finns massor att göra i omgivningarna. Österut ligger Halkidiki med sina stränder och badorter. Hit söker sig mest greker, konstigt nog eftersom stränderna här är spektakulära. Vid kusten västerut finns lite mindre och lugnare badorter. Här finns också stora musselodlingar och fiskrestaurangerna dignar av läckerheter. Väster om stan ligger Vergina, på den plats som en gång var huvudstad i Alexander den stores makedonska imperium. Så sent som 1977 hittade arkeologer de gravkamrar som bland annat innehåller stoftet av Alexanders pappa Philip II. I dag är det ett välbesökt underjordiskt museum. Ett besök rekommenderas varmt.

 

 

5 reaktioner till “Thessaloniki – Greklands Göteborg

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: