fbpx

Resa i Grekland utan bil

Loading...
Loading...

Det här är en av många artiklar i en serie på temat Grekland och hållbarhet. Du hittar alla artiklar i serien här.

Det finns flera skäl att avstå från bilen i Grekland. Viktigast är miljön. Du har redan satt ett fett CO2-avtryck i atmosfären på flygresan ner och du kommer att sätta ett till när du flyger hem. Ett mer egoistiskt skäl är att Grekland är ett av Europas trafikfarligaste länder. Många kör väldigt aggressivt och struntar i alla regler, inklusive de som handla om alkohol och droger. Vänner som har hyrt bil i Grekland brukar bli rätt stressade av sina medtrafikanter. Ett annat skäl är att du som bilförare måste avstå från det där fantastiska vinet till maten. Såvida du inte vill göra som många greker och köra bil med alkohol i kroppen. Slutligen är stora delar av Grekland kraftigt trafikstört, med långa bilköer och konstant parkeringskaos. Bilismen är helt enkelt ett allvarligt problem i Grekland, varför bidra till det? Själv kör jag inte bil över huvud taget.

Visst, det finns platser som det är i princip omöjligt att ta sig till utan bil. Det finns lösningar på det också, jag återkommer till det.

I vårt hus på Kreta har vi varsin hopfällbar minicykel. Dem använder vi för att cykla korta sträckor, mest till stranden och butiker som ligger utanför centrum. Emellanåt viker vi ihop cyklarna, lastar dem på bussen och åker upp i bergen. Däruppe äter vi lunch och sedan rullar vi ner igen. Det finns nästan inget bättre sätt att uppleva Kreta .

Vi åker som sagt buss på Kreta. Det finns ett bra nät av både stadsbussar och långfärdsbussar, med lite planering och gott om tid tar vi oss enkelt dit vi ska. Om vi har för bråttom eller det blir för komplicerat hoppar vi in i en taxi. Det finns gott om taxibilar och det är relativt billigt, även om de höga bensinpriserna har gjort det dyrare.

Nu lämnar vi öarna och ger oss till fastlandet. Här är avstånden större och man måste tänka på ett annat sätt. Från Kalamata på Södra Peloponnesos till Alexandroupoli nära turkiska gränsen är det drygt 130 mil. Då är det läge att tänka på inrikesflyg. Du kan också åka tåg eller buss.

Tåg

Det går utmärkt att resa runt med tåg i Grekland. Just nu är en stor artikel om detta under produktion, håll utkik! Däremot är det en dålig idé att försöka ta tåget till Greklad.

Tågen i Grekland trafikeras av Trainose, som sedan 2017 ägs av det statliga italienska järnvägsbolaget Ferrovie dello Stato (FS). Tidtabeller och biljettbokning hittar du här.

Bussar

Greker som inte kör bil förlitar sig nästan helt på det omfattande bussnätet. Över hela landet går det relativt billiga, snabba och bekväma långfärdsbussar och regionalbussar, (tyvärr är listan inte komplett), större städer har stadsbussar. Många stadsbussnät har en mycket användbar app, som bland annat visar på en karta var busshållplatserna finns och var bussarna befinner sig. Bara att installera på mobilen!

De flesta långfärdsbussarna opereras av KTEL, en sammanslutning av drygt 60 olika regionala bussbolag. Bussarna däremot ägs ofta av förarna själva, som kör dem på uppdrag av det regionala KTEL-bolaget. Låter det krångligt? Systemet påminner om taxi i Sverige, där en åkare med en eller flera bilar är ansluten till en växel som opererar under ett gemensamt varumärke. I praktiken spelar det ingen roll. KTEL tar hand om tidtabeller, biljettförsäljning, information och annat.

Tågresan till Nordmakedonien börjar med buss. Foto: John Göransson.

Tidtabeller till regional- och långfärdsbussarna hittar du på nätet eller på busstationen, där du också köper biljetter. Kvaliteten på de olika bussbolagens hemsidor varierar stort, men du kan alltid hitta tidtabeller och biljettpriser på dem. På en del kan du köpa biljetter online, men det brukar jag strunta i, eftersom det är lika enkelt att köpa dem på busstationen. En del har hemsidor på engelska, annars är det bara att låta Google Translate ta hand om översättningen.

Det kan vara fin utsikt genom bussfönstret också. Foto: John Göransson.

Låt mig ta ett exempel. Du vill resa med buss mellan Thessaloniki och Volos. Enklast är att går till KTEL Volou. Där klickar du på “Intercity destinations”. Här väljer du Thessaloniki i den vänstra rullgardinsmenyn och det enda alternativet blir då Volos. Klicka och du har tidtabellen framför dig. Du får veta att det går nio bussar i varje riktning, sju dagar i veckan och att resan tar 2 timmar och 20 minuter. Om du vill veta vad det kostar måste du istället klicka på länken “E-ticket” högst upp och ta dig igenom bokningen genom att välja destination, avgångstid och plats ombord. Först därefter kan du se under fliken “ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΤΗΡΙΟΥ” att fullprisbiljetten kostar 20,20 Euro. Andra hemsidor har andra rutiner.
Ett varningens ord: de flesta långfärdsbussarna har toalett, men de fungerar nästan aldrig.

Övriga färdsätt

Det finns förstås lägen när det inte går att åka tåg eller buss. Avlägsna byar, udda tider och ont om tid är de vanligaste skälen. Här är några av de alternativa färdsätt jag har provat:

Taxi kan man ta några kvarter i en stad eller flera mil till en avlägsen by. Det är oftast inga problem att få tag på en taxi. Visst kostar det, men det är betydligt billigare än i Sverige.

Privat transfer är som taxi, men kan förbokas på nätet. Förr kunde man även betala på nätet, men efter en lagändring måste man nu betala i bilarna, som å andra sidan måste vara försedda med kortläsare. Jag använder utmärkta Welcome Pickups när jag inte har möjlighet att ta mig kommunalt till och från flygplatserna i Aten och Thessaloniki. Det är bara när jag vill vara säker på att kunna betala med kort som jag använder den här möjligheten.

Privata guider kostar en slant, men det kan det vara värt. Du blir hämtad och lämnad på hotellet av en utbildad guide, som visar dig allt du vill se och struntar i allt du inte vill se. Jag har gjort det två gånger i Grekland, I Zagorochoria och Zoumerka. Det var helt fantastiskt! Jag kommer att göra det fler gånger.

Båtar finns det gott om i Grekland, Vi åker numera bara båt om vi måste, jag har skrivit om båtresor och gjort en guide till öluffning.

Stadscyklar börjar bli en allt vanligare syn i Grekland, både de där kommunala vi har haft länge i Stockholm och den nya varianten, som sprids likt egyptens gräshoppor över världen. Jag har bara hyrt cykel i Chania och Thessaloniki. Det fungerar bra men det är lite bökigt innan man har kommit igång. Det blir säkert bättre så småningom.

Lånecykel i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

Fötterna får jobba hårt i Grekland, på stadspromenader, långa vandringar och knatande genom långa gångar på flygplatser. Bra skor är ett måste på Greklandsresan.  Här kan du läsa om en vandring i Meteora.

Goda vänner har jag hunnit skaffa en hel del i Grekland genom åren. Några av dem har bil och tid, vi har gjort en del fantastiska utflykter tillsammans, framför allt på Kreta och i Makedonien. Tack vare vänner som Katherina, Vassilis och Vangelis har jag fått se, stränder, städer och andra platser som jag aldrig hade hittat utan deras hjälp. Vangelis har dessutom en liten båt, med den har vi utforskat hemliga platser längs Kretas sydkust.

2 reaktioner till “Resa i Grekland utan bil

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: