fbpx

Guide till öluffen i Grekland

Loading...
Loading...

Jag och min hustru gjorde tre ”riktiga” öluffar innan vi blev föräldrar, sedan brukade vi ibland luffa oss ner från Pireus till Nisyros, som i 15 år var vår fasta bas i Grekland. Här hittar du texter om alla de 28 öar vi har besökt.

Utsikt från en i sjö i Ioannina. Foto: John Göransson.

Varför slutade vi båtluffa?

Sedan desss har det bara blivit enstska besök på nya öar. Varför slutade vi? För att vi gjorde fel när vi båtluffade. Vi försökte täcka in för mycket, tillbringade alldeles för många timmar på båtar eller i hamnar i väntan på båtar. Resorna resulterade ofta i sömnbrist, besvikelser och onödiga kostnader. Mycket skrik för lite ull, som bonden sade när han klippte grisen.

Vi hade ännu inte lärt oss att nycklarna till en lyckad resa är tid, pengar och bekvämlighet. Låt mig illustrera detta med ett exempel:

Milos på önskelistan

En resa till Milos står på önskelistan. Milos har flygplats, så vi kan välja att ta båt eller flyg. Jag går in på Aegeans hemsida och ser att en tur- och returbiljett mellan Aten och Milos kostar runt 2 000 kronor i högsäsong och runt 1 300 kronor i lågsäsong. Resan tar 40 minuter. För ungefär 1 200 kronor kan man ta båten. Det finns tre alternativ, om man inte vill byta båt på vägen. Den snabbaste tar 2:40 timmar, den långsammaste knappt 5 timmar.

Med de här planen når man nära 30 av Greklands öar. Foto: John Göransson.

Det är faktiskt ingen större skillnad, bara två timmar per väg eller totalt fyra timmar. Ändå tvekar jag inte att välja flyget. Varför?

 1. Det tar betydligt längre tid och är betydligt bökigare att ta sig till Pireus och ombord på en båt än att ta sig till flygplatsen och ombord på ett inrikesflyg. Ibland kan man till och med byta direkt i Aten eller flyga direkt från Sverige.
 2. Att åka snabbfärja (katamaran) är ett av de minst bekväma sätten att resa jag har upplevt. Lite sjögång så blir hälften av passagerarna sjösjuka.
 3. Det är lika tråkigt att åka snabbfärja som att flyga, men det tar (minst) fyra gånger så lång tid.
 4. Aegean bjuder alltid på någon mat och dryck ombord. På båtarna kostar det sjöpriser (läs dyrt)
 5. Det är faktiskt betydligt miljövänligare att flyga än att åka snabbfärja. Bilfärjorna är ungefär lika miljö(o)vänliga som flyget.

Kortfakta om Greklands öar

Det finns någonstans mellan 1 200 och 6 000 öar i Grekland. Jag har besökt 28 av dem. Omkring 200 av öarna är bebodda.

Det finns åtta olika ögrupper (den här guiden täcker in sex av dem). Dessutom finns det några insjöar med öar och några öar som ligger i laguner. Det finns till och med en ö, Marathiön, som ligger i en konstgjord sjö på Mykonos. En ö i en sjö på en ö.

De olika ögruppena skiljer sig rätt mycket åt, geografiskt, historiskt, kulturellt och på andra sätt. Från gröna och frodiga öar, med sjöar och floder, till klippor som reser sig ur havet, där bara buskar och getter kan överleva. En del öar är präglade av italienskt styre, en del av turkiskt… Så där kan jag hålla på. Den grekiska övärlden är som om någon har vält hela pusselhyllan i butiken och rafsat ihop några hundra bitar på måfå i en låda.

En gansla annorlunda grekisk ö. Där bor bara getter. Foto: John Göransson.

Med rätt planering och lite tur kan en öluff vara en fantastisk upplevelse. Det kan också bli ditt livs värsta resa, om du har otur och är illa förberedd. Här kommer lite vägleding.

Tolv goda råd till öluffare

 1. Börja med en ö som du når med flyg och välj sedan några öar som du kan ta dig till med båt på ett par timmar, om du inte vill börja på en ö som ligger väldigt nära en flygplats på fastlandet.
 2. Du kan flyga till Aten och fortsätta med inrikesflyg, Aegean flyger till nästan 30 öar eller flygplatser nära öar och under högsäsong kan du flyga charter direkt till många öar (bäst för plånboken, klockan och miljön)
 3. Båtluffa aldrig till eller från Kreta, om du inte har väldigt gott om tid eller ska till Gavdos, som ligger söder om Kreta
 4. Gör en resplan med högst två öar i veckan på strunta sedan i den
  1. Om du inte trivs på en ö, ta första båt därifrån, oavsett vart den går
  2. Om du förälskar dig i en ö, stanna på den tills det är dags att åka hem
 5. Res med så lite bagage som möjligt, hur bra du än planerar så kommer du att få släpa
 6. Bo bra! betyder oftast på öarna att du bor nära hamnen eller inne i fiskebyn. När du väljer var du ska bo är det tre saker som är viktigare än allt annat:
  1. Läget – två kilometers promenad till och från rummet uppe på berget är en humörsänkare, i synnerhet när det är varmt och när du har något att bära (det har du alltid)
  2. Läget – visst kan det vara trevligt att ha tre getter och ett bilvrak utanför fönstret, men det är ännu trevligare att titta ut över en fiskehamn
  3. Läget – även om nybygget uppe på berget har högre standard så har du allt du behöver utanför din dörr om du bor nere vid hamnen
 7. Det är bra att förboka på nätet. Men se till att kunna avboka, ifall du ändrar dina planer eller om rummet inte motsvarade förväntningarna (se punkt 4). Det lilla extra det kostar har du sparat in snabbt om du bokar av eller bokar om
 8. Undvik resplaner som inkluderar båtbyten. Det slutar lätt med att du blir sittande många timmar på någon dyster plats i väntan på nästa båt
 9. Ha alltid en rejäl ”cash stash” som du inte har i en ”JAGÄRTURISTOCHHÄRÄRALLAMINAVÄRDESAKER-väska
 10. Planera noga och läs på, så klarar du dig bättre när du måste ändra dina planer
 11. Öar som inte har någon turism alls ska du kanske undvika. Det brukar finnas en orsak till det.
 12. Ska du verkligen båtluffa? Du kanske ska ta flyget i stället och använda tiden du sparar till att lära känna en ö på djupet?

Några av öarna och hur du tar dig dit

Från Pireus

Härifrån ska du i princip bara resa om du vill till någon av öarna i Saroniska bukten. Mest känd är Hydra, här finns också öar som Aegina, Poros och Spetses.

Från Atens flygplats

Om du flyger från Sverige till Aten finns det många öar du kan ta dig till direkt, utan att flyga vidare med inrikesflyg. Jag räknar inte med Pireus, eftersom det tar timmar att ta sig från Atens flygplats och ombord på en båt i Pireus. Däremot är det bara en timmes bussresa eller en halvtimme med taxi feån flygplatsen till Lavrio. Därifrån kan du ta dig till Kea och vidare söderut. Lavrio är helt enkelt en utmärkt utgångspunkt för en båtluff i Kykladerna. Från Rafina, en bit norrut, kan du också ta dig till Marmari, som ligger på Greklands näst största ö Evia, samt en mängd andra andra öar som Mykonos och Tinos.

Joniska öarna

Joniska öarna är inte så populärt bland båtluffare. De stora öarna är ganska hårt exploaterade och det är rätt långt mellan dem. Eftersom flera av dem har egna flygplatser reser de flesta till en ö och stannar där. Det finns flygplats på Korfu, Kefalonia, och Zakynthos. Dessutom finns en flygplats i Preveza, som har broförbindelse till Lefkas. Under säsong går det charterflyg från Sverige till dem alla. Om du vill hitta relativt turistfria öar kan du ta dig till Antipaxi, Elafonissis eller Kalamos.

Kykladerna

Nu snackar vi båtluff! Detta är klassiska båtluffarvatten. Här finns sex flygplatser; Milos, Naxos, Paros, Mykonos, Santorini och Astypalea. Alla utom Astypalea, som ligger lite vid sidan av, är utmärkta utgångspunkter för båtluffning.

Dodekaneserna

Från Rhodos kan du båtluffa i södra Dodekaneserna (Symi, Chalki, Tilos…). Från Kos kan du båtluffa i norra Dodekaneserna (Nisyros, Kalymnos, Patmos…). Även Kalymnos har en flygplats, men dit går bara inrikesflyg. Det är lite längre mellan öarna här än i Kykladerna, men om du lägger upp rutten smart kan du slippa långa båtresor. Kanske flyga till Rhodos och hem från Kos?

Sporaderna

Jaja, Mama Mia… Flygplatsen finns på Skiathos och det är Nära till Skopelos och Alonisos.

Aegeiska öarna

Flygplatser finns på Lesbos, Chios, och Samos. De öarna är alla värda en egen resa, men du kan givetvis ta båt mellan dem. Hit gjorde vi vår första riktiga båtluff, vi utgick från Samos. Det var på den resan vi förälskade oss i Grekland på riktigt.

Det finns förstås en massa andra öar. Men det skulle bli ett väldigt långt inlägg om jag tog med alla. Dessutom finns internet, om du vill gräva djupare. Jag återkommer med beskrivningar av fler öar om och när jag besöker dem. Till dess får du nöja dig med de 28 jag redan har besökt.

2 reaktioner till “Guide till öluffen i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: