Inrikesflyg i Grekland

AirBrush_20171212090204
Chanias flygplats januari 2016. Foto: John Göransson

Båtluffandet har fått alltmer konkurrens från inrikesflyget. Sedan EU-inträdet har Grekland tvingats släppa in utländska aktörer och konkurrensen från Ryanair har tvingat Aegean/Olympic att pressa sina priser på de mest populära sträckorna, så numera finns det egentligen bara ett skäl att ta båten från Piraeus: att man ska till en ö som ligger nära Piraeus.

Men det kostar väl mer att flyga? Inte nödvändigtvis. Vill du ha en hytt ombord kan du snarare utgå från att det blir dyrare. En båtbiljett utan hytt mellan Souda på Kreta och Piraeus kostar normalt runt 50 Euro. Just när jag skriver detta erbjuder Ryanair flyg för 17 Euro och Aegean för 20. Många kretensare tar numera flyget till Aten för att äta lunch, handla lite och åka tillbaka samma dag. Flyget tar mindre än en timme, Båten tar nio. På en tur- och returresa sparar du 16 timmar. Om du har anlag för sjösjuka är det inte mycket att snacka om. En timme turbulens eller nio timmar sjögång?

Förr sov vi ofta på båtar. Numera tar vi bara båten för korta sträckor, eller om det är enda alternativet. Det var länge sen vi reste med båt, utom längs Kretas väglösa sydkust.

Fem flyger inrikes

Det finns 31 flygplatser med civil trafik i Grekland och fem bolag som flyger inrikes. Störst är Olympic Airways och Aegean Air. Det är egentligen samma flygbolag, men EU:s konkurrensmyndigheter förbjuder dem att slå ihop sina påsar. De har det mest omfattande inrikesnätet, även om nästan alla ruter utgår från Aten eller Thessaloniki. Andra bolag är Astra Airlines och Sky Express, som flyger till mindre öar. Sedan några år flyger också Ryanair inrikes på några av de mest populära sträckorna, även om de i skrivande stund verkar vara på väg att dra sig ur.

Grekland inrikesflyg
Kartan går att förstora. Sammanställning: John Göransson

Här är en sammanställning av samtliga inrikesrutter, oavsett flygbolag. Den är uppdaerad i april 2018:

Från Aten till Alexandropoli, Astypalea, Chania, Chios, Corfu, Heraklion, Ioannina, Kalamata, Karpathos, Kastellorizo, Kavala, Kefalonia, Kos, Kythira, Lemnos, Leros, Milos, Mykonos, Mytilini, Naxos, Paros, Preveza, Rhodos, Samos, Santorini, Sitia, Skiathios, Skyros, Thessaloniki och Zakynthos.

Från Thessaloniki till Santorini, Rhodos, Chania, Heraklion, Chios, Kos, Mykonos, Skyros, Mytilini, Paros, Lemnos och Kalamata

Vill man inte flyga via Aten eller Thessaloniki är man oftast hänvisad till de små inrikesbolagen Astra eller Sky Express. Här är alla förbindelser som inte innefattar Aten eller Thessaloniki:

Rhodos – Kos, Rhodos – Samos, Rhodos – Kasterlorizo, Rhodos – Karpatos, Rhodos – Heraklion, Heraklion – Kos, Heraklion – Sitia, Kalymnos – Leros, Kalymnos – Kos, Kefalonia – Preveza, Kafalonia – Zakyntos, Sitia – Preveza, Sitia – Alexandropoulis, Lemnos – Ikaria, Lemnos – Mytilini, Astypalea – Leros, Chios – Samos, Kassos – Karpatos, Kastoria – Kozani

Just när jag skriver detta meddelar Ryanair att de stänger sin bas i Chania 1 juni. Det innebär att det inte blir fler inrikesflyg till Chania med Ryanair och att flera andra rutter läggs ner. Hur det kommer att påverka priserna återstår att se, men rimligen kommer de allra billigaste biljetterna att försvinna när konkurrensen minskar.

Till och från flygplatserna

De flesta har en bussförbindelse som är anpassad till inrikesflygets tidtabell. Den tar dig till stan, eller om du är på en liten ö, till huvudorten. Det går alltid att få en taxi. De större flygplatserna har biluthyrare på plats men om du ska till en mindre ö, som Astypalea, ska du absolut boka bil i förväg. Många hotell erbjuder också transfer till och från flygplatsen.

Sju goda råd när du flyger inrikes i Grekland:

  1. Boka i god tid. Det kan vara svårt att få plats, i synnerhet under högsäsong. Det kan också bli väldigt dyrt att vänta till sista minuten. Att flygluffa spontant är inte att rekommendera, om du inte har väldigt gott om pengar.
  2. Ha alltid en plan för att ta dig till den flygplats du ska resa hem ifrån.
  3. Räkna inte med att få mer än på sin höjd en kopp kaffe och en kaka ombord.
  4. Servicen på små flygplatser kan vara väldigt begränsad. Ofta öppnar de bara en stund när dagens plan lyfter och landar.
  5. Försök att ha så lite bagage som möjligt när du flyger inrikes. De små bolagen har ofta små plan med begränsade möjligheter att ta med bagage.
  6. Kolla hur du tar dig till från flygplatsen. Du kommer aldrig att bli lämnad – du är i Grekland. Men det kan bli onödigt krångel.
  7. Om du är väldigt flygrädd kanske du ska avstå från de små planen. Själv älskar jag att flyga i små plan på låg höjd. Men den kan bli väldigt spännande i dåligt väder.
  8. Om du tycker att filmen nedan är läskig ska du inte flyga till Kastelorizo. Jag har gjort det och jag tyckte att det var rätt läskigt:

 

 

 

 

 

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.