fbpx

Häng med på resa till Ioannina!

Loading...
Loading...

De flesta svenskar som besöker Grekland hamnar på någon av de mest populära öarna; Kreta, Kos, Rhodos och Korfu, eller i Aten. Väldigt få tar sig utanför dessa vältrampade stigar. Jag bestämde mig för att spana in några av landets verkliga avkrokar uppe i norr – snart bär det av på en resa till Ioannina, häng med!.

Längst uppe i norr, med Albanien och Adriatiska havet i väster samt Västra och Norra Makedonien i Öster, ligger Epirus. Vid kusten ligger Parga, som är en hyfsat populär badort och från hamnstaden Igoumenitsa tar det bara ett par timmar över till Korfu.

Inne i landet är det vilt, bergigt och regnigt. Här finns skidorter och leder för de tuffaste vandrarna, här finns små bergsbyar där tiden har stått still. Hit vill jag!

All Exclusive hela vägen

Denna gång tänker jag testa att köra Grekland All Exclusive hela vägen, utan att det blir vansinnigt. Flyg, hotell, guidade turer och transfers för en vecka drar iväg till nära 12 000 kronor. En snabbkoll på Apollos hemsida visar att jag för samma pengar hade kunnat bo på femstjärninga
Aquila Rithymna Beach i Rethymnon i en vecka, Men då ingår inte privat transfer till och från flygplatsen och inte heller en heldagsutflykt med privat guide. Räkna bort kostnaden för den lyxen, så hade pengarna bara räckt till en vecka på fyrstjärningt hotell i Platanias.

Första steget på min resa till Ioannina är flyg till Aten. Aegean Air tar mig dit för ungefär 3000 kronor, inrikesresan med Olympic till Ioannina betalar jag med poäng från mitt bonuskort, annars hade den kostat en tusenlapp extra. Här finns en lista över användbara länkar inför Greklandsresan.

Utsikt över Partnehnon

Planen är att sova en natt på hotell i Aten, jag använder hotels.com för att boka ett rum på AD Athens Luxury Rooms and Apartments. Jag tar i ordentligt och betalar 150 Euro för rummet. Hustrun hänger med över helgen och jag tycker att vi ska få unna oss lite lyx, som att bo bekvämt vid foten av Akropolisklippan, med utsikt över Parthenon från rummet och från baren på taket. Jag tycker allmänt att det är värt att betala lite extra i Aten. Priserna på hotellrum är allmänt höga, sett till standard. Ett dubbelrum på berömda King George, en kvarts promenad bort, kostar mer än det dubbla. Dessutom ligger billiga hotell ofta dåligt till i denna jättestad. Det finns områden i Aten som jag undviker!

Utsikt från takbaren På AD Athens Luxury Rooms and Apartments

Transfer mellan hotellet och flygplatsen bokar jag med den utmärkta webbtjänsten Airport Transfers.

Besök i Zagorochoria

Nästa morgon bär det av till Ioannina, där vi börjar direkt från flygplatsen med en guidad heldagsutflykt med ToursByLocals till bergsbyarna i Zagorochoria längt i norr. Ännu en utmärkt webbtjänst, som erbjuder guidade turer med lokala guider i hela världen. Vår guide och chaufför Nikolaos Zacharakis har fått utmärkta recensioner av tidigare kunder, vi får se vad vi tycker. Det kostar 2 000 kronor, vilket kan låta mycket. Men hyrbil och bensin hade det kostat minst tusen kronor, då hade vi inte haft någon guide och inte kunnat unna oss vin till lunchen.

Under vår resa till Ioannina bor vi på Hotel Antique, som ligger mitt i gamla stan, alldeles vid sjön. Det kostar drygt 900 kronor per natt att bo där, men hotellet ska vara min arbetsplats i nästan en vecka, så jag unnar mig att behålla rummet när hustrun har åkt hem. När jag dessutom får ett mail som säger att vi utan kostnad har blivit uppgraderade till en svit med egen terrass är det bara att tacka och ta emot. Det är så de tänker grekerna. ”Vi har ett bättre rum ledigt, det är väl onödigt att det står tomt?”

resa till Ioannina
Hotel Antique i Ioannina.

Bryggeri och vingård

På schemat står ett bryggeribesök, samt förhoppningsvis ett besök på en vingård i Zitsa. Dessutom har en god vän på Spitaki, Ioanninas bästa bar, bjudit in mig till den kaffefestival som råkar äga rum samma vecka som jag är i stan. Jag tänkte ta med mig lite bönor från mitt lokala rosteri Koppar och ett par kepsar prydda av Grekland All Exclusives nya logotyp.

Greekland all Exclusive keps
Grekland All Exclusive har fått en ny fin logga.

Grodlår på menyn

Planerna för mat och dryck är inte klara. Mer än att jag ska äta grodlår, som är traktens specialitet. Annars är Ioannina inte känt för något speciellt i mat- och dryckesväg, förutom ost. Det passar mig utmärkt, jag vet att jag alltid kan äta gott i Grekland och det är trevligt att bli överraskad. Jag vet däremot att jag ska pröva Ristanis Konstantinos internationellt prisade cocktail när jag besöker Spitaki Bar.

Ristanis Konstantions, bartender med världsrykte.

I övrigt är ingenting bokat. Men det blir nog en tur till Albanien, för att hälsa på i någon av de byar där den grekisktalande minoriteten bor. Kanske åker jag ner till kusten. Vädret får avgöra, det regnar mycket i denna del av Grekland. Tanken är att komma hem med material till minst fyra artiklar och ett par videor. Det blir en del utrustning att släpa på, men det är jag van vid.

Jag återkommer med rapporter från min resa till Ioannina!

8 reaktioner till “Häng med på resa till Ioannina!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: