fbpx

Greklands regioner

Loading...
Loading...

Grekland är administrativt indelat i 13 regioner. För att krångla till det så finns det också geografiska regioner och dessa sammanfaller inte (ungefär som Sveriges regioner, län och landskap). Exempelvis ingår öarna Kythera och Antikythera geografiskt i Joniska öarna, men administrativt ingår Kythera i Attika och Antikythera i regionen Kreta. Ögrupperna har tre egna regioner, men många öar ingår i fastladsregioner som Thessalien (Sporaderna) och Attika (bland annat Saroniska öarna).


De här symbolerna är kopplade till artikeln:


Här är alla regioner:

1. Attika

Akropolisklippan, Aten. Foto: John Göransson.
 • Huvudort: Aten
 • Antal invånare: 3 812 330
 • Andra kända städer: Pireus, Marathon
 • Öar: Egina och Saroniska öarna, med bland annat Salamina, Hydra, Aegina, Poros och Spetses samt Kythera och Antikythera

Den här regionen är helt dominerad av Aten och dess förstäder. Här bor mer än en tredjedel av Greklands befolkning och hit kommer de flesta turisterna, förra året landade minst 6 miljoner utländska passagerare på Atens flygplats. Hamnstaden Pireus är den viktigaste knutpunkten för landets passagerartrafik. I Attika kan man göra allt utom att njuta av tystnad och natur.

Med drygt 1 000 invånare per kvadratkilometer är detta den i särklass mest tättbefolkade regionen. Tvåan, Centrala Makedonien, har mindre än 100 invånare per kvadratkilometer. I Stockholms län bor det 364 människor per kvadratkilometer.

Aten är också Greklands rikaste region, med en BNP per capita på 29 00 euro.

2. Centrala Grekland

 • Huvudort: Lamia
 • Antal invånare: 546 870
 • Andra kända städer: Halkidia (Evia)
 • Öar: Evia och Skyros

Centrala Grekland för en rätt undanskymd tillvaro norr om Attika. Med 35 invånare per kvadratkilometer är det en av Greklands mest glesbefolkade regioner. En stor del av regionen utgörs av Evia, som är Greklands näst största ö

3. Centrala Makedonien

Bergetc Athos. Foto: John Göransson.
 • Huvudort: Thessaloniki
 • Antal invånare: 1 874 590
 • Andra större städer: Serres, Kilikis, Naoussa, Vergina

Här ligger Greklands näst största Stad Thessaloniki, som Grekland all Exclusive kärleksfullt kallar Greklands Göteborg. Här finns storstadspuls i Thessaloniki, badorter på Halkidiki och skidorter i bergen. Här finns de berömds klostren på berget Athos, där släpps inga kvinnor in. Här finns också Vergina, som en gång var huvudstad i det Makedoniska imperiet.

4. Kreta

Chania, Kreta. Foto: John Göransson.
 • Huvudort: Heraklion
 • Antal invånare: 621 340
 • Andra kända städer: Chania, Rethymon, Agios Nikolaos, Ierapetra
 • Annan bebodd ö: Gavdos

Hit kommer näst mest turister, efter Attika. De stora flygplatserna i Heraklion och Chania tog förra året emot ungefär 4,5 miljoner utländska passagerare. Eftersom ön är så stor går det fortfarande att uppleva det ”riktiga” Grekland här. Eller snarare det riktiga Kreta.

5. Östra Makedionien och Trakien

 • Huvudort: Komotini
 • Antal invånare: 606 170
 • Andra kända städer: Drama, Alexandroupoli, Kavala
 • Öar: Thassos och Samotrakhe

Hit, längst bort i öster med Bulgarien i norr och turkiet i öster, hittar inte många turister. Några tar sig till ölarna Thassos och Samothrake, men på fastlandet händer inte mycket. Det är Greklands, och en av Europas, fattigaste regioner.

6. Epirus

Tzoumerka, Epirus. Foto: John Göransson.
 • Huvudort: Ioannina
 • Antal invånare: 336 650
 • Andra kända städer: Preveza, Iougimenitsa, Parga

Här i Greklans nordöstra hörn, finns både varg och björn. Här bor vlacherna, som har ettt eget språk (som är ett icke erkänt minortietsspråk) och egna traditioner. Det är bergigt och det är mycket vackert. Regionen har också en lång kust mittemot Korfu. Detta var en gång en rik trakt med stora intäkter från fåruppfödning, ylleindustri och handel. I dag är de en av de fattigaste regionerna i Grekland.

7. Joniska öarna

 • Huvudort: Korfu
 • Antal invånare: 206 470
 • Andra kända städer: Lefkada (Lefkas), Kavas (Korfu)
 • Öar (urval): Korfu, Kefalonia, Paxi och Lefkas. Kallas också Sjuöarna.

Den här ögruppen är ganska olik resten av den grekiska övärlden. Här finns många spår av venetianskt, franskt och brittiskt välde. Efterson fet är rätt långt mellan öarna och flera av dem har egen flygplats är det främst charterturister som hittar hit. Tyvärr är en stor del av dem brittiska fylleturister.

8. Norra egeiska öarna

Pythagorion, Samos. Foto: John Göransson.
 • Huvudort: Mytilini
 • Antal invånare: 197 810
 • Andra kända städer: Samos (Samos), Pythagorion (Samos), Chios (Chios)
 • Öar (urval) Samos, Lesbos och Chios.

De här öarna, som ligger bara ett stenkast från Turkiet, är helt annorlunda dem längre söderut. Här finns skogar och sjöar, det är grönt och frodigt. På Chios finns byar där tiden stannade på 1800-talet. På Lesbos produceras det mesta av den ouzo som dricks i landet och en stor del av olivoljan.

Turismen har alltid varit sparsam och när öarna 2015 fick ta emot en flodvåg av flyktingar som kom över havet från Turkiet punkterades turismen fullständigt. Lesbos är i dag mest känt för flyktinglägret Moria, där drygt 8 000 flyktingar är packade i ett läger med kapacitet för drygt 3 000.

9. Peloponnesos

 • Huvudort: Tripoli
 • Antal invånare: 581 980
 • Andra större städer: Kalamata, Napflio, Corinth
 • Öar: Sapienza, Schiza

Detta är, vid sidan av Kreta, Greklands skafferi. Här produceras stora mängder vin, oliver och andra jordbruksprodukter. Kalamata är inte bara känt för sina stora svarta oliver utan också för sin cannabis.

Staden Napflio skulle ha blivit Greklands huvudstad, men när landets första guvernör, Ioannis Kapodistrias, mördades i staden av en rivaliserande familj 1831 kastades landet in i ett kaos som slutade med att ”The Great Powers” (England, Grankrike, Ryssland och Tyskland) grep in, tillsatte prins Otto från München som kung över Grekland och flyttade huvudstaden till Aten.

10. Södra Egeiska öarna

Mandraki, Nisyros. Foto: John Göransson.

Det är Kykladerna som lockar de flesta av alla båtluffare och till Dodekaneserna kommer det mängder av charterturister. Här finns därför de öar, Santorini och Mykonos, som har drabbats av ”Death by Tourism”. Och Kos, som är hårt drabbat av All Inclusive-sklerosis. Skenande kostnader, miljöförstöring kvalitesbrister och växande kriminalitet är allt större problem.

Dragningskraften är förståelig, Här finns några av Grekland vackraste öar och stränder och här finns världens blåaste hav.

11. Thessalien

Kala Nera, Pelion. Foto: John Göransson.
 • Huvudort: Larissa
 • Antal invånare: 680 190
 • Andra kända städer: Volos, Trikala, Karditsa
 • Öar (urval) Sporaderna: Skiathos, Alonissos och Skopelos.

Thessalien är som ett Grekland i miniatyr. Här finns badorter, vackra grekiska öar, pittoreska bergsbyar på halvön Pelion, skidorter, universitet… Huvudstaden Larissa är en av Greklands största, hamnstaden Volos är en livlig universitetsstad.

12. Västra Grekland

 • Huvudort: Patras
 • Antal invånare: 680 190
 • Andra kända städer: Pyrgos, Messolongi, Kalavryta

Detta är, sitt läge till trots, en av de minst besökta regionerna. Patras är en viktig hamnstad men de flesta som kommer dit tar sig vidare in i landet med bil eller buss. Där hålls Greklands största karneval.

Även i denna region går det att bada i havet och åka skidor i bergen. Det går också att äta väldigt god mat här.

13. Västra Makedonien

Kastoria. Foto: John Göransson.
 • Huvudort: Kozani
 • Antal invånare: 282 120
 • Andra kända städer: Kastoria, Florina

Detta är, precis som Epirus, vilda bergstrakter. Här finns skidorter och björnar, i norr går gränsen till Nordmakedonien och många talar makedoniska, ett av de icke erkända minoritetsspråken i Grekland. Förr var trakten centrum för jakt och skinnindustri och även om det finns några pälsaffärer kvar så har det mesta försvunnit och i dag är detta en av Greklands fattigaste regioner. Det är den mest glesbefolkade regionen i Grekland, här bor bara 30 människor per kvadratkilometer.

Hit hittar inte många utländska turister. Det är synd, för här finns det massor av skönhet och massor att göra. Kastoria är en av Greklands vackraste städer.

2 reaktioner till “Greklands regioner

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: