fbpx

Ioannina, Grekands London

Loading...
Loading...

De här symbolerna är kopplade till innehållet i artikeln:

Grekland all Exclusive har besökt Ioannina, huvudort i Epirus, en av de minst besökta regionerna i Grekland. Vi hittade så mycket att se, göra, äta och dricka att vi måste ställa oss frågan: Varför är det inte fler som hittar hit?

Den här artikeln är en del i serien om Greklands geografi. Den innehåller en artikel om Greklands 13 regioner och en kort beskrivning av de tio största städerna. Detta är den första av ett antal artiklar om städer som besökts av Grekland All Exclusive.

Geografi

Ioannina, Greklands sjunde största stad, ligger i Epirus, Greklands nordvästligaste region. Härifrån är det nära till Albanien och till Adriatiska havets kust. Vi valde att vända blicken inåt i stället och ge oss upp i bergstrakterna i Zogorochoria och Tzoumerka.

Det är ingen storstad, här bor omkring 65 000 människor, vilket gör staden Ioannina ungefär lika stor som Karlstad. Den tättbefolkade delen sträcker sig österut från sjön med samma namn, uppför kullen. Sedan börjar förorterna. Staden är väldigt kompakt, jag gick utan problem de fyra kilometerna från flygplatsen (1) till hotellet. Jag tog en kaffe i ett bostadsområde halvvägs, jag vågar svära på att det var första gången de hade haft en utländsk besökare där. Jag passerade också busstationen (2), varifrån det går regionala bussar och långfärdsbussar till bland annat Aten, Thessaloniki och Albanien.

Om man studerar Ioannina på en karta ser det ut som om Ioannina klättrar brant uppför ett berg. Vi oroade oss lite för att behöva gå oss trötta på väg till och från hotellet, så vi bokade rum på fantastiska Hotel Antique (3) nära sjön, nere i Gamla stan. Då skulle vi också bo nära baren Spitaki (4), som egentligen var den ursprungliga anledningen till vårt besök. Delägaren Konstantinos är en av Greklands bästa bartenders, vi hade träffat honom i Chania och blivit vänner. Vare sig hotellet eller baren skulle göra oss besvikna, tvärtom.

Det skulle visa sig att backen inte alls var särskilt brant, mer som Kungsgatan i Stockholm än Holmenkollen i Oslo. Den lämpar sig väldigt bra för att utforska till fots. Om det inte regnar, mer om det senare.

Sevärdheter

Nunnekloster på ön utan namn. Foto: John Göransson.

Ioanninas främsta sevärdheter finns på den lilla ön (5) utan namn som ligger i sjön strax utanför stan. I den ottomanska härskaren Ali Pashas sommarpalats (6) finns flera museer, bland annat ett som handlar om frihetskampen mot turkarna. Ett annat museum är tillägnat historien om Fru Frosini, som Ali Pasha lät avrätta för att hon vägrade att ligga med honom. På ön finns också sju kloster, bland annat ett aktivt nunnekloster (7).

Det finns förstås mycket att se på fastlandet också. Gamla stan har en vacker strandpromenad som löper längs den udde som pekar ut i sjön. Den delvis bysantinska fästningen (8) och byggnaderna innanför dess murar är mycket vackra, dessutom finns här gott om trevliga barer, caféer och restauranger.

Utanför murarna breder de turkiska kvarteren ut sig, en del av dem känns väldigt turkiska. Staden hyser också ett museum som berättar om den tid då Ioannina var centrum för silversmide (9). Givetvis finns det kyrkor och kloster. I den övre delen av stan finns en park med vacker utsikt över sjön och bergen.

Mat och dryck

Grillat lamkött och potatis. Enkelt men mycket gott. Foto: John Göransson.

Det finns gott om enkla restauranger och tsipouradikas i Ioanninas turkiska kvarter. På en tsipouradika dricker man utmärkt tsiporo och äter smårätter därtill. Vi testade Rakoumel (10) och Balsamico (11). En riktig lammkött- och potatisfest blev det på Metsovitiki Folia (12). Den allra bästa måltiden åts på exklusiva lilla To Magazáki Pou Légame (13) i kvarteren innanför fästningsmurarna. alldeles bredvid Spitaki.

På Ioannina åt vi öns specialiteter, grodlår och sötvattenskräftor nedsköljt med tsiporo på To Steki tou Nisiou (13). Ätbart men inte mer. Ställena på ön är turistfällor, som restaurangerna på Kungliga Djurgården i Stockholm. Men kul var det!

Kräftor och grodlår. Foto: John Göransson.

I ioannina finns Epirus Brewery, som brygger det lokala ölet Stala. Jag var på provsmakning med Zoi, en av delägarna, och fick smaka mycket gott öl. Här kan du lösa mer om bryggeriet och om några bra ölställen i stan.

Caféer och barer

Cocktail på Spitaki. Foto: John Göransson.

Ioannina är en universitetsstad, så det finns gott om barer och caféer i stan Medelåldern på dem är betydligt lägre än på de flesta andra håll i Grekland, Det känns lite mer som att gå ut i Stockholm. Men det finns bra barer med fantastiska cocktails och caféer som rostar sitt eget kaffe. Vi besökte förstås Spitaki (4) flera gånger och det bästa kaffet hittade vi på Kofi Microroastery (14) i den övre delen av stan.

Café med eget rosteri. Foto: John Göransson.

Resa hit

Just landat på Ioanninas flygplats. Foto: John Göransson.

Till Ioannina går dagliga inrikesflyg från Aten. Långfärdsbussar förbinder staden med Aten, Thessaloniki, Patras och andra städer.

Resa runt

Det finns ett nät av bussar som trafikerar städer och byar i Epirus, Man kan ta sig över till Albanien eller ut till kusten, för att ta båten till Korfu. Däremot är det dåligt med bussar till byarna i Zagorochoria och Tsoulmerka, dit kommer man med hyrbil eller guidade turer.

Klimat

En vanlig syn i Greklands London. Foto: John Göransson.

Ioannina är inte en badort. Det blir varmt på somrarna, men det finns en orsak till att staden kallas ”Lilla London”. Det regnar väldigt mycket och på vintern kan det bli snö och kallt. När vi var där i april hade vi tur med vädret de första dagarna, sedan kom regnet. Det är nog förklaringen till att det finns så många barer, caféer och restauranger i stan.

En reaktion till “Ioannina, Grekands London

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: