fbpx

Ett möte i den grekiska vildmarken

Loading...
Loading...

Pang! Plötsligt ekar ett skott mellan bergen. Jag och mina två guider/chaufförer är på väg mellan två byar på branta och slingriga vägar. Vi befinner oss i Tzoumerka, som ligger i Epirus i norra Grekland. Detta är den mest otillgängliga och vilda delen av Grekland. Det är vlachernas land. Jag har berättat om dem i den här artikeln.

Tzoumerka. Vlachernas land. Foto: John Göransson.

Vi är på väg från byn Pramanta till Kalarites, där vi ska äta lunch. Vi kör runt en av serpentinerna mitt ute i ingenstans och där står en pickup vid vägkanten, bredvid står en ung man. ”Vi stannar här. Jag känner honom”, säger Kostas, som just nu har ratten. Vi kliver ur bilen, jag tar med min utrustning för att kunna ta bilder och filma.

Ilias (till vänster) och Kostas. Foto: John Göransson.

Kostas presenterar mig och den unge mannen för varandra. Han heter Ilias och är vlachisk fårbonde. Familjens hjord och vallhundar finns uppe i slänten. Kostas översätter. ”Fåren var oroliga, det hör han på hur deras bjällror låter. Det beror ofta på att det finns en varg i närheten, han brukar skrämma bort den genom att skjuta i luften”, berättar Kostas. Jag ser hagelbössan som står lutad mot ryggstödet på passagerarplatsen.

Jag frågar om det finns gott om varg. ”Mer än tillräckligt” svarar Ilias torrt. Jag tänker på vargdebatten i Sverige, där många hävdar att vargar ofta river många får på en gång, inte bara det de ska äta. Jag frågar om det är likadant här.

Ilias får. Foto: John Göransson.

Ilias tittar lite undrande på mig. Som folk på den grekiska landsbygden ofta gör när jag ställer en fråga som de tycker är osedvanligt korkad. Jag har med tiden lärt mig att strunta i min värdighet och fråga ändå. Det är så man lär sig saker.

”Nej, de river bara det får de äter upp”, säger han. ”Vargar är inte dumma, varför skulle de förstöra sitt eget skafferi genom att döda en massa får helt i onödan?” Jag har inget svar på det.

Vi pratar lite till. Ilias verkar inte ha något direkt emot vargar, även om han inte älskar dem. De är som sjukdomar och dåligt väder, något man måste skydda sina får från. Jag berättar att många i Sverige hatar vargar och att det ofta är en het debatt om vargarnas vara eller icke vara. Han skrattar. ”Det kan väl inte vi bestämma? Finns det vargar så finns det vargar. Om de kommer nära mina får så skrämmer jag bort dem, helt enkelt.”

Det är första gången jag har träffat någon som måste försvara sin egendom mot vargar. Jag är långt hemifrån.

Vi tar ett hjärtligt farväl och sätter oss i bilen. Vi ska till Napolenon och äta lunch.

3 reaktioner till “Ett möte i den grekiska vildmarken

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: