fbpx

Sju grekiska hotell 2019

Loading...
Loading...

Det är dags att sammanfatta år 2019 i Grekland med en Årskrönika, som är indelad i fem delar: HotellenVädretNyheterna, Ekonomin och Grekland All Exclusive. Du kan också se tillbaka på året med en bildkavalkad.


Grekland All Exclusive har bott på sammanlagt sju hotell under 2019, av vilka tre var fantastiska, ett var utmärkt, två helt OK och ett underkänt. Jag avslutar varje hotellbeskrivning med en Pris-Kvalitet-bedömnig, där den första siffran anger priset från 1 till 10 och den andra hur prisvärt det är, också från 1 till 10.

Jag skriver inte vad det kostade, eftersom priserna varierar så mycket efter säsong och tillgänglighet. Men räkna med att priset för en ”tia” (inget sådant finns med här) är över 2 000 kronor per natt och att priset för en ”etta” är högst 300 kronor. Vad gäller kvalieteten är en tia ett hotell som har allt man kan önska sig och som dessutom överraskar, medan en etta är ett hotell som bara har det mest basala: en säng, dusch/WC, kylskåp och A/C.

Fantastiskt: Hotel Antique, Ioannina

Innergården på Hotel Antique. Foto: John Göransson.

Vi börjar med de tre utmärkta, det bästa först (även om det var jämnt). Hotel Antique i Ioannina. Jag hade bokat ett dubbelrum för sex nätter. Planen var att göra dagsutflykter från stan och ha hotellet som bas. Jag var också inbjuden till en kaffefestival, jag ville se hur den grekiska kaffekulturen förändras och moderniseras.

När jag kom till hotellet i Ioanninas gamla stadsdel fick jag veta att jag hade blivit uppgraderad. ”Du ska stanna så länge så vi tänkte att du vill ha det lite bekvämt, förklarade kvinnan i receptionen. Mitt rum hade en egen uteplats på den vackra innergården, sovloft en trappa upp, pentry och alla tänkbara bekvämligheter. De genomtrevliga damerna i receptionen hjälpte till med guider, restaurangrekommendationer, tvätt och allt annat mellan himmel och jord. De svarade tålmodigt på alla mina frågor och jag fyllde mitt block med nyttiga fakta om staden och regionen. 7/10

Fantastiskt: The Frogs Guesthouse, Aten

The Frogs trottoarservering. Foto: John Göransson.

Nästa fantastiska upplevelse hade jag på The Frogs Guesthouse i Aten. Tyvärr bara två nätter, jag hade gärna stannat längre. Denna nyrenoverade byggnad i Monastirakis slitnaste del hade allt man kan önska sig av ett bra hotell. God frukost, trevlig bar, fantastisk personal, snygga och rena rum… Redan när vi klev ur taxin var det som att komma hem till gamla vänner. Bara greker har förmågan att uppvisa en så självklar gästfrihet och nyfikenhet. 8/10

Fantastiskt: The Modernist, Thessaloniki

Entrén till The Modernist. Foto: John Göransson.

Det tredje fantastiska hotellet har jag bott på förut och var tvungen att återbesöka. The Modernist i Thessaloniki ligger mitt i händelsernas centrum och designen på rummen är nog den snyggaste jag har sett. Stram intedning Svart, vitt och mässing, men ändå hemtrevligt. Vänlig och intresserad personal. Jag hade bott där två nätter ett år tidigare, men jag välkomnades som en stamgäst. ”Så trevligt att se dig igen, Yannis!” 8/10

Utmärkt: Suitcase, Thessaloniki

Balkongen på Suitcase. Foto: John Göransson.

Så till det utmärkta. 2018 års sista natt och 2019 års första första natt tillbringades på Suitcase. Namnet är en ordlek, eftersom det är ”en låda med sviter”. Vi hade ett rymligt dubbelrum med balkong i ett mycket bra läge mitt i stan.

Suitecase är ett så kallat ”Ghost Hotel”. Det finns ingen reception, ingen restaurang, ingen bar… Det är helt enkelt några rum och lägenheter insprängda i ett bostadshus. Det gör stället opersonligt, förstås, men det går att leva med. Däremot var pentryt så klent utrustat att det hade behövts en inköpsrunda i en köksbutik för att göra något annat än att koka te. Jag misstänker nästan att gästen innan hade länsat skåpen. 6/10

OK: AD Luxury Rooms & Suites, Aten

Utsikt från takbaren på AD Rooms & Suites. Foto: John Göransson.

På väg till Ioannina blev det en hotellnatt i Aten. Önskemålet var att hitta en bar med utsikt över Akropolis. Planet landade sent och nästa flyg lyfte tidigt, så det fanna bara tid till en drink i hotellbaren. Valet föll på ”AD Luxury Rooms & Suites”.

Det var inget fel på hotellet, men att kalla det ”Luxury” är att ta i. Visst, rent och snyggt. Men ingen lyx någonstans. Baren var liten och ganska trist, utbudet direkt undermåligt. Utsikten mot Akropolis var däremot fin. Bartendern var en väldig trevlig ung atenare som berättade om sina drömmar och planer. Det ingick uppenbarligen inte i hans drömmar att arbeta på taket till det här tvåstjärniga hotellet. Betyget blir OK, men den dryga tusenlapp det kostade att bo där var det inte värt. 7/6

OK: Savas Rooms, Paleochora

Savas Rooms. Som Grekiska hotell var förr.

När vi är i Chania brukar vi försöka ta oss till Paleochora för att hänga med kompisar och få lite luftombyte. Tidigare har vi alltid bott på trevliga Haris vid havet, men i år bestämde vi oss för att hitta något riktigt billigt nära busstationen. Det brukar ändå bara bli några timmars sömn, så varför slänga pengar på hotell?

Vi hittade Savas Rooms, två kvarter ovanför busstationen och tre kvarter från stranden. Det enda som skiljde hotellupplevelsen från dem vi brukade ha på tidigt 90-tal var luftkonditioneringen och myggnäten över sängarna. Helt klart välkomna uppgraderingar. Om bedömnnigen bara hade handlat om prisvärde hade betyget blivit Fantastiskt. Men förutom priset finns det ingenting här som är fantastiskt.

Andra gången vi bokade struntade vi i boknings-sajten och ringde direkt till ägaren. Det blev vår billigaste hotellnatt på tvåtusentalet. Vi sov gott. Vi kommer att bo där igen. 1/10

Underkänt: Hotel Aegli, Volos

Aegli. Hotell utan själ. Foto: John Göransson.

På min ”tågluff” i Grekland i september hade jag bestämt mig för att bo bra. The Frogs i Aten var en lyckträff, på the Modernist i Thessaloniki hade jag redan bott. Återstod tre nätter i Volos och valet föll på Hotel Aegli, som ligger diekt vid strandpromenaden. Det var ett dåligt val.

Hotel Aegli ett av de mest opersonliga och trista hotell jag har bott på. Det enda som var värre var en natt på Taj Mahal Hotel i Manaus i Brasilien 2009, men det var så dåligt att det hade varit komiskt, om vi inte hade varit så förbannade. På Aegli finns inget att klaga på, om man inte betalar en tusenlapp per natt för att bo där. Det är som Savas i Paleochora, fast tvärtom.

Rumspriset per natt var fyra gånger högre på Aegli än på Savas. Visst var allt mycklet elegantare och visst var badrummet rent och snyggt. Men allt var utfört och inrett med den där totala bristen på smak och omtanke som man brukar hitta på charterhotell. Den oinspirerade frukostbuffén serverades i en trist ”matsal” (egenligen en korridor) på bottenvåningen som saknade utsikt. Trots att det fanns uteserveringar längs hela strandpromenaden hade hotellet struntat i att ge gästerna möjlighet att äta sin frukost utomhus. Cappuchinon till frukosten kostade extra och var sämre än kaffet i Södersjukhusets cafeteria. Undvik! 8/1

Nästa del i årskrönikan ska handla om vädret i Grekland 2019.

5 reaktioner till “Sju grekiska hotell 2019

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: