fbpx

Årskrönika för Grekland All Exclusive 2019

Loading...
Loading...

Det är dags att sammanfatta år 2019 i Grekland med en Årskrönika, som är indelad i fem delar: HotellenVädretNyheterna, Ekonomin och Grekland All Exclusive. Du kan också se tillbaka på året med en bildkavalkad.

Grekland All Exclusive har genomgått en förvandling under 2019. Från en personlig blogg till en nyhets-sajt och levande turistguide för alla som är intresserade av Grekland. Framför allt har läsarna hittat hit i stora skaror. Här kan du läsa vad som har hänt under året och vilka planerna är för 2020.

En snabbtitt på födelseåret 2018

En av de första publicerade bilderna, tagen i Platanias 1990. Foto: John Göransson.

Den första artikeln på Grekland All Exclusive publicerades i början av 2018. Planen var då att skriva en bok om Grekland ”live”. När året var slut hade drygt 60 texter publicerats. Sajten hade haft ungefär 12 000 visningar och drygt 7 000 unika besökare. Mest läst blev artikeln om priser och pengar i Grekland. Den har uppdaterats flera gånger sedan dess. Tvåa på listan kom artikeln om den grekiska spriten, som också har uppdaterats flera gånger.

Sammanfattning av 2019

I år växlade Grekland upp ordentligt och nu började Greklandsälskarna hitta hit. När detta skrivs (8 december) har 170 artiklar publicerats. Totalt innehåller artiklarna 163 000 ord text, vilket på ett ungefär motsvarar två romaner!

Bokplanen skrotades våren av 2019. Grekland All Exclusie omvandlades i grunden, från en personlig blogg till en levande reseguide och kunskapskälla om Grekland, med fakta, nyheter, guider och framför allt egna bilder och videoklipp. Målet var att skapa en heltäckande resurs för alla som söker kunskap om Grekland på svenska. Det har gett resultat!

De flesta av läsarna finns i Sverige och Grekland. Men vi har faktiskt läsare i Kina och på Grönland också.

Läsarna har strömmat till

Det roligaste är att 2019 har läsarna strömmat till. Hittills (8 december) har 67 000 unika besökare läst 104 000 artiklar, året kommer sannolikt att sluta met att publiken har tiofaldigats jämfört med 2018. Det är kul!

Grekland All Exclusive har under året klättrat allt högre på Googles träfflistor. Hjälp gärna till på resan genom att klicka på gillaknappen och/eller dela artiklarna.

De här knapparna ligger under varje artikel. Tryck på dom!

Annonsörer och andra intäkter

Efter en del grubblande och (hittills) misslyckade försök att hitta sponsorer släpptes annonser in under året. Produktionen tar tid och måste generera intäkter, annars är det bara att läggga ner. Hittills har intäkter från annan verksamhet fått finansiera investeringarna i reportageresor och annat, men det måste komma in lite pengar härifrån också.

Annonserna är ”användargenererade” så Grekland All Exclusive styr inte och vet inte vilka annonser du ser. Om du alldeles gratis vill bidra med några öre kan du alltid klicka på några annonslänkar.

Jag har funderat på att tigga lite pengar med Swish, men det är så ledsamt om igen vill betala.

Sociala medier

Facebookgruppen Grekland All Exclusive har när detta skrivs 1 288 medlemmar, en ökning med 63 procent sedan årsskiftet. Systegruppen Bo i Grekland har 900 medlemmar, en ökning med 121 procent. Många är med i båda grupperna. Ett Instagramkonto startade under året, men än så länge är det liten aktiviet där. Det blir ett nyårslöfte att sätta fart på det.

Faktum är att Facebookgrupperna är lite av en besvikelse. Några tappra och trevliga medlemmar bidrar med inlägg, men mest är det admin som länkar till pubklicerade artiklar. Tanken är att de ska fungera som ett forum för greklandsälskare vid sidan av charterströmmen, mn så har det inte riktigt blivit. Det blir ett nyprslöfte att fundera på hur det kan bli mer fart i grupperna. Kom gärna med förslag!

Kom också ihåg att Grekland All Exclusive ser till så att alla frågor som ställs i Facebookgrupperna blir besvarade.

Det glädjande är att det finns så många grekiska namn i medlemslistorna. Och att vi i stort sett har sluppit troll. Förra året plockades en medlem bort som skrev rasistiska inlägg och betedde sig allmänt illa, det har vi sluppit i år.

Tio mål för 2020

Färdvägen för 2020. Foto: John Göransson.
  1. Hitta inkomster som täcker kostnderna för resor och nedlagd arbetsid. Grekland all Exclusive är ett entusiastprojekt, men det är inte ett hobbyprojekt.
  2. Minst fördubbla antalet läsare. Det krävs om det första målet ska uppfylllas.
  3. Öka interaktiviteten på Facebook och öka medlemsantalet i gruppena.
  4. Sätta fart på Instagramkontot.
  5. Komplettera och förpacka en del av artiklarna på hemsidan och skapa världens bästa guidebok på svenska för Greklandsresenären.
  6. Göra minst två reportageresor och minst fyra researchresor till lokalredaktionen i Chania. Målet är att täcka in alla delar av Grekland inom två år.
  7. Etablera Grekland all Exclusive som förstahandsval för den som söker kunskap om Grekland på svenska, anpassad till skandinavisk publik.
  8. Kontinuerligt kompettera och uppdatera artiklar och länksamlingar, så att de alltid är aktuella och användbara.
  9. Publicera minst 200 artiklar, inklusive stora uppdateringar (som den om priser och pengar).
  10. Bli bättre på grekiska, för att kunna intervjua greker som inte kan engelska utan att använda tolk.

I årskrönikan som skrivs i slutet av 2020 lovar jag att berätta hur det gick.

Mest lästa artiklar 2019

Plats 1-5

Även i år är det artiklen om priser och pengar som toppar listan. Om du googlar ”vad kostar det i Grekland” så dyker artikeln upp i toppen av sökträffarna. Ambitionen är att uppdatera texten två gånger per år, så att den ständigt är aktuell. Senaste uppdateringen några dagar innan detta skrivs.

På andra plats kommer artikeln om lagar, regler och normer i Grekland. Denna artikel uppdateras så fort någon lag som är av intresse ändras. Senaste ändringen handlar om de nya åtgärderna mot rökning på offentliga platser.

Trea är atikeln om den grekiska spriten, senast uppdaterad 5 december. På fjärde plats kommer den stora guiden om husköp i Grekland, femma artikeln om risker och farligheter, som också har fått en uppdatering nyligen.

Plats 6-10

Plats 6-10: 5) Artikeln om mordet på Kreta i juli, 6) Texten om den grekiska ölrevolutionen, 7) Utskällningen av Hotell Casa Cook på Kreta, 8) Genomgången av de grekiska helgdagarna och andra festligheter, 9) Faktakollen av vanliga myter och påståenden om Grekland och 10) Artikeln om grekiska turistfällor och hur man undviker dem.

Månad för månad

Januari

Grekisk Gourmetmat. Foto: John Göransson.

Året började lite försiktigt, med tre artiklar. Mixen var däremot ganska typisk för Grekland All Exclusive: Ett resereportage om julfirandet i Grekland, en nyhetsartikel om turism och en ”feature” som denna gång handlade om grekisk gourmetmat.

Februari

Husesyn på Solsidan. Foto: John Göransson.

En ännu mindre produktiv månad, med bara två publicerade artiklar. Den ena en prognos om turiståret 2019 från turistmyndigheten SETE, som skulle visa sig felaktig, och en husesyn i Solsidan, det hus i Chania som är Grekland All Exclusives lokalredaktion och ligger på skuggsidan.

Mars

Handikapprutan
Grekiskt trafikvett. Foto: John Göransson.

Nu var det dags att växla upp lite. Fem artiklar publicerades. Den som fick mest uppmärksamhet handladde om grekerns brist på trafikvett, en text som var översatt och bearbetad från en grekisk förlaga. En annan artikel handlade om grekiska faktoider, alltså sådant alla tror är sant men som inte är det. Till exempel att Samariaravinen är Europas längsta ravin. Det är den inte. En aptitretande artikel om allt man kan äta under den grekiska fastan blev det också.

April

På väg till Ioannina, Epirus. Foto: John Göransson.

I april var det dags för reportageresa och kosan styrdes till Epirus i Greklands nordvästra hörn. Här blev det besök i Zagorochorias dramatiska bergslandskap, det ännu mer damatiska och vilda Tzoumerka, Den vackra staden Ioannina och till en ö som saknar namn. Det var en fantastisk resa med massor av spännande möten och upplevelser.

Maj

Samos 1994. Foto: John Göransson.

Nu är det dags för ett mastodontprojekt: En text om var och en av de 28 öar som har besökts genom åren. De första 23 öarna prsenterades under månaden. Dessutom en artikel om greklands bästa öl, en ganska kritisk artikel om grekisk mat och en varningstext om grekiska turistfällor. Totalt publicerades 28 artiklar under månaden. Nu var det full fart i skrivfabriken!

En väl läst artikel, som kan varmt rekommenderas, är ”Femtio tips inför sommarens Greklandsresa”. Den sammanfattar fakta från många andra artiklar.

Juni

Makedonisk barägare i Skopje. Foto: John Göransson.

Nu klarades de fem sista öarna av i serien om 28 grekiska öar. Dessutom en artikel om det stundande nyvalet och en uppdatering av texten om avtalet mellan Grekland och Nordmakedonien. Men juni blev ganska lugn efter rycket i maj. Redaktionen flyttade till Solsidan för att bland annat bevaka valet för Expressen TV.

Juli

Yiannis Paraskakis, skyldig till mord på Amerikanska Suzanne Eaton. Foto: Grekiska polisen.

Val i Grekland! Regeringsskifte! Flitens lampa lyser på lokalredaktionen i Chania och totalt 17 artiklar publiceras, trots att en hel del annat jobb, valbevakning för Expressen TV och en tvåveckors språkkurs knölades in i programmet. Mycket handlade förstås om valet och Greklands nya regering. Men ett uppmärksammat brutalt sexmord som inträffade mitt i semesterparadiset ledde till en artikel som fick stor uppmärksamhet.

Den artikel som fått mest trafik under en enskild dag skrevs i ren ilska efter ett besök på en strand intill nybyggda Hotel Casa Cook. Över tusen personer läste artikeln på bara några timmar.

Augusti

Den stora grekiska ABC-boken. Foto: John Göransson.

Nu var det dags för en nyhet: Quiz! Det första quizzet handlade om Grekland generellt. Det var tydligen ganska svårt, bara en av de 600 som har gjort det fick alla rätt.

Plötsligt började det dyka upp människor på sociala media som hävdade att artiklarna här var påhittade och inte grundade i fakta. Då publicderades den här artikeln, som tydligt beskriver hur den redaktionella processen går till. Den handlar om rattfylleri, som är ett stort problem i Grekland.

Ett nytt mastodontprojekt inleddes i augusti: Den stora grekiska ABC-boken, med ett kapitel för varje bokstav i det grekiska alfabetet, från Alfa till Omega. De tre första kapitlen klarades av.

Totalt publicerdes 18 artiklar junder augusti, i skilda ämnen som en landskamp i vin, ett recept på Midopilafo, en av flera artiklar om turisternas påverkan på miljön, en guide till att resa runt i Grekland utan bil och några nyhetsartiklar, bland annat om sjukvård för turister.

September

Perpatao, att vandra. En av bokstäverna i den stora ABC-boken.

Det blev en arbetsintensiv månad, med 24 pubicerade artiklar och en reportageresa med tåg genom Grekland. Ytterligare tolv artiklar publiceras till ABC-boken i skilda ämnen som grekisk honung och den ortodoxa kyrkan.

Den femte september blev den mest produktiva dagen hittills 2019, med tre nyskrivna artiklar och en uppdatering. Den viktigaste av dem handlar om alla positiva nyheter om Grekland.

I slutet av månaden går Thomas Cook i konkurs. Konkursen drabbar delar av Grekland hårt och därför var det läge för en artikel om vad vi kan göra för att hjälpa till.

Den första artikeln från reportageresan handlar om den stökiga stadsdelen Exarchia i Aten.

Oktober

Genom Grekland met tåg. Foto: John Göransson.

Nu kommer artikelserien om tågresande i Grekland. Totalt fyra artiklar. Först en genomgång av möjligheterna att åka tåg till Grekland, sedan en om att turista med med tåg i Grekland och en om att ta tåget till stranden eller skidbacken. Slutligen ett resereportage från en fantastisk resa med veterantåg i Pelion.

Dden stora ABC-boken blir äntligen färdig. Sista bokstaven, Omega, handlar om grekernas syn på tid.

Höstresa till Kreta. Foto: John Göransson.

I slutet av oktober var det dags att öppna lokalredsaktionen igen, för att beskriva den sista veckan på turistsäsongen. Det blir två reportage, ett handlar om vad vi upplevde den där veckan och en om vad de som arbetar i turistindustrin gör på vintern. När vi kommer hem igen köper Petter Stordalen Ving och Grekland All Exclusive skriver ett brev till honom med lite goda råd. Han har inte svarat.

Oktober var en rekordmånad, med 30 publicerade artiklar i skilda ämnen som jämställdhet, hotell, hållbart resande och Greklands djurliv, plus de som nämnts ovan.

November

Grekland och Sverige. Foro: John Göransson.

I november var det dags för nästa mastodontprojekt. Totalt samlades 100 statistikuppgifter om Grekland, Sverige och EU in och sammanställdes. Resultatet blev artiken ”Hundra frågor om Grekland (och Sverige)”. Vill du snabbt lära dig mycket om Grekland ska du läsa den artikeln. Det finns också ett quizz till den.

Eftersom det började lacka mot jul blev det två artiklar, som är omarbetingar och uppdateringar av tidigare publicerade texter. En handlar om hur grekerna firar jul, en handlar om hur vi firar jul i Grekland.

Det blir mycket nyheter i november. Offensiven mot olagligt rökande, rösträtt för utlandsgreker och andra förändrinngar i grundlagen och striden mot Danmark om fetaosten är några ämnen.

Striden om fetaosten rasar mellan Danmark och Grekland. Foto: John Göransson.

I slutet av månaden inträffar en kraftig jordbävning mellan Kreta och Kythera. I en jorbävning dagen innan i Albanien dog många människor och Grekland All Exclusive publicerade en artikel om jordbävningar, med goda råd om vad man ska göra om man drabbas.

Månaden avslutades med ett adventsquiz, som handlar om Grekland på vintern. Än så länge har ingen av de 100 som har svarat lyckats få alla rätt.

December

Lax på gravning i Chania. Foto: John Göransson.

Hittills har det mesta av tiden ägnats åt att skriva fyra årskrönikor (detta är den sista) och sammanställa en bildkavalkad med en bild för varje månad.

En helt nyskriven artikel handlar om hur man kan fixa svensk jul i Grekland. Den kan man även läsa om man vill fixa svensk jul i Sverige.

Ytterligare några atrtiklar har hunnits med. En handlar om Chanias pinsamma försök att framstå som en stad med stor tillgänglighet för funktionshindrade. De två mest lästa artiklarna, den om priser och pengar och den om lagar, regler och normer, har fått så stora uppdateringar att de har försetts med nytt publicderingsdatum. Alla artiklar på tio i topp-listan och några till har fått mindre uppdateringar och alla långa artiklar har eller ska försetts med innehållsförteckning.

När detta skrivs är det bara 8 december och det är 23 dagar kvar av månaden och året. Om två veckor flyttar redaktionen till Chania, där det blir rapporter från den grekiska julen fram till trettondagsafton.

LIte bilder från årets Santa Run i Chania 26 december lär dyka upp. Foto: John Göransson.

3 reaktioner till “Årskrönika för Grekland All Exclusive 2019

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: