fbpx

Det ljusnar för Grekland

Loading...
Loading...

För fyra år sedan befann sig Grekland i sin djupaste kris sedan inbördeskriget på 1940-talet. Då trodde jag, och många med mig, att det var rätt kört för Grekland. Landet skulle aldrig klara att få ordning på statsskulden, budgetunderskotten, skattefusket, korruptionen… Vi var allvarligt oroade för ett land med maoister och ultrahögernationalister i regeringen, nazister i parlamentet och vänstererextremistisk stadsgerilla som härjade fritt på Atens gator. När Syriza utlyste folkomröstning i juli 2015 var det nära Grexit. Det fanns till och med planer på en statskupp.

Utvecklingen för turismen såg inte heller så lovande ut. All Inclusive och kryssningspassagerare ledde till ökad miljöpåverkan och minskade intäkter. Krisen satte stopp för många lokala alternativ, eftersom det inte fanns några pengar att investera. 

Farhågorna skulle visa sig vara överdrivna. Visst har Grekland gått igenom ett stålbad, med sänkta löner och pensioner, höjda skatter och sämre social trygghet. Men grekerna har kavlat upp ärmarna och trampat på. 

Inga goda nyheter i de grekiska tidningarna i juli 2015. Foto: John Göransson.

När jag i september 2019 summerar vad som har hänt sedan 2015 inser jag att det finns mycket att glädjas åt. Jag har samlat ihop lite statistik för utvecklingen mellan sommaren 2015 och juli 2019. Jag har bara med de goda nyheterna. Givetvis finns det saker som oroar också, men för första gången på länge kan jag utan att darra på manschetten hävda att det är de positiva nyheterna som överväger.

Ekonomi och näringsliv

 • Landets ekonomi, räknat som BNP per capita, har vuxit med 6 procent.
 • Arbetslösheten har minskat med en tredjedel, från 25 till 17 procent.
 • År 2015 hade Grekland ett budgetunderskott på 5,6 procent av BNP. 2018 blev det istället ett överskott på 1,1 procent.
 • Världsekonomiskt Forum raknade Greklands konkurrenskraft 81:a plats 2015. Tre år senare hade Grekland klättrat 24 placeringar till 57:e plats
 • De grekiska företagens omsättning ökade med 10 procent mellan 2016 och 2017

Infrastruktur

Här har det hänt mindre. Regeringen har hållit hårt i slantarna för att klara budgetmålen, så infrastrukturen har dessvärre blivit sämre. Men eftersom långivarna har tvingat Grekland att privatisera en del av infrastrukturen finns det några goda nyheter:

 • Chanias, Zakynthos och Kavalas flygplatser har redan blivit moderna flygplatser. Fraport arbetar för fullt med att utveckla resterande 11 flygplatser i samma riktning, allt ska vara klart 2021.
 • Snabbjärnvägen mellan Thessaloniki och Aten invigdes våren 2019
 • Atens flygplats har blivit om- och tillbyggd med 15 000 kvadratmeter

Källor: ELSAT, SETE, Fraport, Ekathimerini med flera

Turismen till Kreta minskade 2019. Foto: John Göransson.

Turismen

 • Knappt 10 miljoner utländska turister kom till Grekland under januari-juli 2019, en minskning med 0,5 procent mot samma period i fjol. (kryssningsresenärer som embarkerade utanför Grekland är inte inräknade)
 • De utländska turisterna spenderade drygt 5,5 miljarder euro i Grekland januari-juli 2919, mot 4,8 miljarder samma period i fjol. Det är en ökning med 15,3 procent
 • Intäkterna från individuell turism ökar, intäkterna från charter minskar

Det var väl goda nyheter. Det är fler på gång, jag återkommer!

2 reaktioner till “Det ljusnar för Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: