fbpx

Hundra frågor om Grekland (och Sverige)

Loading...
Loading...

Det förekommer en hel del siffror och statistik i artiklarna här på Grekland All Exclusive. Det är dags för den stora sammanställningen. Här finns svaren på hundra frågor som beskiver Grekland från olika perspektiv, alla ställda i relation till svenska siffror. Svaren på de flesta är hämtade från EU:s statistikmyndighet Eurostat, men ibland har det behövts andra källor. Det är alltid de senaste tillgängliga siffrorna som redovisas, vilket år det är varierar.

Jag har valt siffror som jag tycker berättar något viktigt om Grekland, i synnerhet om de jämförs med svenska siffror. Exempelvis kommmer 11,7 procent av Greklands samlade produktion av varor och tjänster, BNP, från turism. I Sverige är det 2,6 procent. Det berättar att Grekland är helt beroende av turism för sin överlevnad, medan vi i Sverige, lite tillspetsat, skulle klara oss hyggligt om inte en enda utländsk turist kom över gränsen.

Om urvalet

Jag har bara använt siffror som går att jämföra med Sverige (utom en, som handlar om getter). Statistik för de 28 medelemsländerna i EU är med, när det finns sådan. Det är också praktiskt att det bor ungefär lika många människor i Sverige som i Grekland. Det gör det helt enkelt lättare att jämföra siffrorna. Att det finns fler kor i Tyskland än i Grekland är rätt självklart, eftersom det bor åtta gånger fler människor där.

Jag har valt bort en massa siffror. Ekonomisiffor finns det tusentals, de flesta är beroende av varandra och säger inte så mycket om ett land. Hälsosiffror, exempelvis statistik över olika sjukdomar, är oftast ganska likartade i olika länder och berättar väldigt lite om ett enskilt land. Jag har valt attt bara ta med sådana som faktiskt gör det. Exempelvis är självmord ovanligt i Grekland, medan rökandet gör att många dör i lungsjukdomar.

Siffrorna ska också vara hyfsat självförklarande. En del statistik är så krånglig att det behövs en artikel för att förklara vad sifforna innebär. De får inte vara med här. En del av de siffor som finns med skulle må bra av att förklaras lite närmare, men jag tycker att det för det mesta är ganska tydligt vad de berättar.

En del av den här statistiken har jag redan berört i olika artiklar, det finns länkar till en del av dem i bildtexterna. Det kommer med tiden att komma artiklar även om övriga områden.

Det finns också ett quiz med 20 frågor baserade på den här artikeln!

Femton frågor om befolkning

Det bor nästan 11 miljoner människor i Grekland. Foto: John Göransson.
Mest anmärkningsvärt är prognoserna som säger att Greklands befolkning kommer att minska med nära en miljon till 2040, medan Sveriges kommer att öka med över 2 miljoner.

Fem frågor om brottslighet

Klotter är ett mycket vanligt brott i Grekland. Foto: John Göransson.
Det handlar om bottslighet, helt enkelt. Grekland är, jämfört med Sverige, ett tryggt men korrumperat land. Den här artikeln handlar, bland annat om detta. Den här artiklen handlar om korruptionen i Grekland.

Fjorton frågor om ekonomi och arbete

I Grekland ökar byggandet, i Sverige minskar det. Foto: John Göransson.
Arbetslöshet, BNP och en massa andra mått. Ämnet berörs bland annat i den här artikeln. Siffrona är ganska självförklarande. Betalningsbalansen är skillnaden mellan hur mycket pengar som kommer in i ett land och hur mycket som lämnar det. Köpkraft är ett mått som inte bara tar hänsyn till växelkursen utan även hur mycket pengar folk har att handla för. Kultursektorn är i första hand medier, som press, radio och TV.

Åtta frågor om hälsa

Greklands förra vice hälsominister tar ett bloss på presskonferensen.
Greker och svenskar är ungefär lika friska, men statistiken handlar framför allt om skillnader, som att självmord är mycket vanligare i Sverige än i Grekland. Och att rökningen skördar dödsoffer. Det finns en artikel om det grekiska rökandet.

Elva frågor om jordbruk, skogsbruk och fiske

På väg hem med fångsten. Foto: John Göransson.
Det finns en artikel som handlar om det grekiska jordbrukssamhället. Det är nog dags att skriva något om fiske också. Det grekiska skogsbruket lär det inte bli några artiklar om, eftersom det knappt existerar.

Elva frågor om jämställdhet

Stolta kvinnor i Chania. Foto: John Göransson.
Grekland är EU:s minst jämställda land, Sverge är det mest jämställda. Lär mer om EU:s minst jämställda land i den här artikeln.

Sju frågor om klimat och miljö

Elbilar är ett okänt begrepp i Grekland, trots de skyhöga bensinpriserna. Foto: John Göransson.
Siffforna berättar om hur greker och svenskar tar hand om planeten. Här kan du läsa mer om Greklands väg mot miljömålen.den här länken hittar du alla artiklar om miljö.

Nitton frågor om hushållens ekonomi och sociala förhållanden

Hur nöjda är grekerna med livet? Foto: John Göransson.
Siffrorna skiljer sig extremt mellan Sverige och Grekland. Detta ämne kommer att få en egen artikel så småningom men du kan få lite inblickar i den här artikeln.

Fem frågor om trafik

Bilar, mopeder och motorcyklar. Foto: John Göransson.
Detta är en liten avdelning, eftersom det rent statistiskt mest anmärkingsvärda med den grekiska trafiken är att så många dör i den. Den här artikeln handlar om grekernas (brist på) trafikvett. En annan berättar om döden på Kretas vägar. Det finns också flera artiklar om tågresor i Grekland.

Fem frågor om turism

Turisternas dröm om Grekland. Nästan helt försvunnet. foto: John Göransson.

Det här är också en avdelning med ganska lite siffror. Det blir snabbt meningslöst att jämföra siffor mellan Grekland och Sverige när det gäller turism; det blir som att jämföra kaffeskördarna mellan Brasilien och Norge. Det finns mer än 130 artiklar om turism på Grekland All Exclusive.

4 reaktioner till “Hundra frågor om Grekland (och Sverige)

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: