fbpx

Grekland är fortfarande EUs minst jämställda land

Loading...

Grekland är fortfarande det minst jämställda landet i EU. Det framgår av det Europeiska Jämställdhetsinstitutet EIGEs Gender Equality Index, som publicerades 20 oktober 2020. Sverige är, precis som tidigare, det mest jämställda landet i EU.


Det är den sjätte rapporten från EIGE, som konstaterar att Grekland, liksom övriga EU, visar på en mycket långsam förbättring. Greklands index har rört sig från 46,8 år 2005 till 52,2 år 2020. Det innebär att förbättringen går klart långsammare än i EU i genomsnitt, som har rört sig från 62 till 67,9.

Sverige har under samma period rört sig från 78,8 till 83,8, vilket ger ett rejält avstånd till tvåan Danmark, som stannade på 77,4.

EIGE tar fram indexet geom att mäta och väga samman sex olika faktorer; Hälsa, Arbete, Pengar, Kunskaper, Tid och Makt (i politik, socialt och företag). Inom varje faktor mäts olika saker. exempelvis mäts inom faktorn Arbete graden av deltagande i arbetslivet, könssegregering på arbetsplatser och arbetsinnehåll.

Index är framtaget så att ett land med fullkomlig jämställdhet skulle få värdet 100 medan total ojämställdhet skulle få värdet 1.

Total jämställdhet, alla är klädda likadant?

Grekland är inte sämst på något enskilt faktor, men i sammanvägningen hamnar landet ändå sist. Sverige är bäst i fem faktorer av sex; arbete, kunskap, tid, makt och hälsa. När det handlar om ekonomisk jämställdhet tappar Sverige två placeringar till sjätte plats, efter Luxemburg, Belgien, Finland, Frankrike och Danmark.

Arbete

När det gäller arbete hamnar Grekland på näst sista plats, bara Italien är sämre. Grekland tappar två placeringar och hamnar på 22 plats av 28 när det handlar om ekonomisk jämställdhet. Det som mäts är den ekonomiska situationen och tillgången till ekonomiska resurser.

Fiskare ordnar nät i hamnen. Grekiskt karlgöra. Foto: John Göransson.
Grekiskt karlgöra. Foto: John Göransson.

Kunskaper

Gällande kunskapsnivå hamnar Grekland tappar Grekland hela sex placeringar och hamnar på plats 24 av 28, med index 54,8. När det gäller makten över egen tid ligger hamnar Grekland oförändrat näst sist med index 44,7. Det beror främst på att kvinnorna i Grekland inte bara har ansvar för barnen, utan ofta även för att ta hand om äldre familjemedlemmar.

Pengar

Greklands index för ekonomisk jämställdhet är 72,5. På detta område har Grekland påtagligt tappat sedan 2010. Sveriges index är 86,8.

Makt

De svenska kvinnorna är de mäktigaste i Europa, med index 84,2, medan grekiska kvinnor är näst sist med 27, som ändå är en rejäl förbättring sedan 2019. Bara Ungern är sämre. Några exempel: Andel kvinnor i Sveriges Riksdag: 46 procent. I Greklands Parlament: 19 procent. Andel kvinnliga statsråd i Sveriges regering: 52 procent. I Greklands regering: 10 procent.

Grekiskt kvinnogöra. Foto: John Göransson.

Hälsa

Sverige har också den mest jämställda hälsan i EU, med index 94,7. Det som mäts är hälsotillstånd, livsstil och tillgång till vård. Här hamnar Grekland oförändrat på 20 plats med index 84.

Det sorgligaste är att utvecklingen i Grekland går så långsamt. Sedan 2010 har landet bara kommit 3,6 steg närmare målet om total jämställdhet. EU har under samma tid i genomsnitt tagit sig 4,1 steg av vägen och Sverige 3,7 steg. Det innebär att Grekland hela tiden halkar efter övriga EU. Det ska tilläggas att det krävs betydligt mer av ett land som Sverige att förbättra index, eftersom vi har haft tätpositionen i tio år.

Chanias "Red Light District". Foto: John Göransson.
Chanias ”Red Light District”. Foto: John Göransson.

One thought on “Grekland är fortfarande EUs minst jämställda land

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: