fbpx

Grekland är fortfarande EUs minst jämställda land

Grekland är fortfarande det minst jämställda landet i EU. Det framgår av det Europeiska Jämställdhetsinstitutet EIGEs Gender Equality Index, som publicerades 15 oktober 2019. Sverige är, precis som tidigare, det mest jämställda landet i EU.

Det är den femte rapporten från EIGE, som konstaterar att Grekland, liksom övriga EU, visar på en mycket långsam förbättring. Greklands index har rört sig från 46,8 år 2005 till 51,2 år 2017, när de senaste siffrorna samlades in. Det innebär att förbättringen går klart långsammae än i EU i genomsnitt.

Sverige har under samma period rört sig från 78,8 till 83,6, vilket ger ett rejälv avstånd till tvåan Danmark, som stannade på 77,5.

EIGE tar fram indexet geom att mäta och väga samman sex olika faktorer; Hälsa, Arbete, Ekonomi, Kunskaper, Tid och Makt (i politik, socialt och företag). Inom varje faktor mäts olika saker. exempelvis mets inom faktorn Arbete graden av deltagande i arbetslivet, könssegrererig på arbetsplatser och arbetsinnehåll.

Booking.com

Index är framtaget så att ett land med fullkomlig jämställdhet skulle få värdet 100 medan total ojämställdhet skulle få värdet 1.

Total jämställdhet?

Grekland är inte sämst i någon enskild faktor, men i sammanvägningen hamnar landet ändå sist. Sverige är bäst i fem faktorer av sex; arbete, kunskap, tid, makt och hälsa. När det handlar om ekonomisk jämställdhet hamnar Sverige på fjärde plats, efter Luxemburg, Belgien och Danmark.

När det gäller arbete hamnar Grekland på näst sista plats, bara Italien är sämre. Grekland hamnar på 20 plats av 28 när det handlar om ekonomisk jämställdhet. Det som mäts är den ekonomska situationen och tillgången till ekonomiska resurser.

Grekiskt karlgöra. Foto: John Göransson.

Gällande kunskapsnivå hamnar Grekland hamnar på plats 18 av 28, med index 55,7. När det gäller makten över egen tid ligger hamnar Grekland näst sist med index 44,7. Det beror främst på att kvinnorna i Grekland inte bara har ansvar för barnen, utan ofta även för att ta hand om äldre familjemedlemmar.

De svenska kvinnorna är de mäktigaste i Europa, med index 83,4, medan grekiska kvinnor är näst sist med 24,3. Bara Ungern är sämre. Några exempel: Andel kvinnor i Sveriges Riksdag: 46 procent. I Greklands Parlament: 17 procent. Andel kvinnliga statsråd i Sveriges regering: 52 procent. I Greklands regering: 10 procent.

Den här baren ägs av en kvinna. Foto: John Göransson.

Sverige har också den mest jämställda hälsan i EU, med index 94,7. Det som mäts är hälsotillstånd, livsstil och tillgång till vård. Här hamnar Grekland på 20 plats med index 83,5.

Det sorgligaste är att utvecklingen i Grekland går så långsamt. Sedan 2005 har landet bara kommit 8 procent närmare målet om total jämställdhet. EU har under samma tid i genomsnitt tagit sig 14 procent av vägen och Sverige 23 procent. Det innebär att Grekland hela tiden halkar efter övriga EU.

I Chanias ”Red Light District” jobbar bara kvinnor. Foto: John Göransson.

En reaktion till “Grekland är fortfarande EUs minst jämställda land

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: