fbpx

Ta Grekiskt tåg till Stranden eller skidbacken

Loading...
Loading...

Går det att ta tåget till en grekisk strand? Eller rentav till en grekisk skidort? Visst går det! Här kommer förslag på fem stränder och fem skidanläggningar dit du når på spår.


De här symbolerna är kopplade till artikeln:


Det här är fjärde och sista delen i en artikelserie om grekiska tågresor. I den första berättar jag om hur man tar sig till Grekland med tåg, i den andra om tågresor vi själva har gjort och i den tredje om det klassiska Peliontåget.

Det finns flera fördelar med att ta tåget till stranden eller skidbacken. Tar du buss eller bil kan du fastna i bilköer, i synnerhet på helgerna. Tar du bil måste du dessutom hitta parkeringsplats. På tåget kan du i stället slappna och kanske få nya vänner. Det är rätt billigt också. Du kan leta efter tidtabeller och köpa biljetter på Trainoses hemsida

Flera av tipsen nedan handlar om orter dit du kan åka över dagen från Aten eller Thessaloniki eller kanske göra en eller ett par övernattningar. Jag tror inte att någon av resorna håller för en hel semester, se det som en annorlunda del av en rundresa eller storstadssmester.

Tåg till stranden

VI börjar med stränderna. Givetvis kan du ta tåget till Pireus eller Volos och åka vidare med båt till någon av öarna. Från Volos går det båt till bland annat Skiathos och Skopelos, från Pireus når du hela den grekiska övärlden.

Det finns också några ställen där du kan promenera direkt från tågstationen til stranden. Närmast Aten, på väg mot Peloponessos, finns vackra Kineta (1)(1). Dit tar det bara 45 minuter med tåg. från stationen till stranden är det en promenad på en kvart.

KIneta. En riktigt fin liten badort, bara 45 minuters tågresa från Aten.

Nära Aten finns också Chalkidia (2) på Evia, som är Greklands näst största ö. Dit tar man sig med lokaltåg på drygt en timme. Den närmsta stranden ligger på fastlandssidan. Den är inte fantastisk, men som dagsutflykt från Aten fungerar den bra.

Man kan också ta tåget till Volos (3). Där finns trevliga stadsstränder, men att åka till Volos bara för strandlivet är inte att rekommendera. Däremot går det bussar till många bra stränder, några av dem hör till Greklands bästa. Från Volos kan du också ta Peliontåget. Från Volos går båtar till Skiathos, Skopelos och Alonissos.

Från Thessaloniki eller Larissa kan man ta regionaltåget och hoppa av i Neoi Porio, (Noi Poroi) (4) som har en bra strand men är lite väl populär under högsäsong. Hit hittar många bulgarer och Nordmakedonier. Resan från Larissa tar 26 minuter, från Thessaloniki tar det 1 timme och 11 minuter.

Inte riktigt i min smak, men om man snabbt vill fly hettan i Thessaoniki eller Laissa kan det vara värt resan.

Det går också att ta spårvagnslinjen T5 till någon av badorterna i sydvästra Aten. Den utgår från Syntagma och närmsta badorterna ligger i Kalamaki (5), en halvtimme från Syntagma (6).

Tåg till skidbacken

Jag är inte utförsåkare själv, så jag har inte närmare utforskat möjligheterna att åka tåg till Greklands skidorter. Men när jag träffade folket på Trainose fick jag veta att det finns goda möjligheter, även om du lär behöva en transport till och från tågstationen.

Bergen i norra Grekland, Vackrare blir det knappast i Grekland. Foto: John Göransson.

Den tågsträcka som står överst på min önskelista går mellan Thessaloniki och Florina, som ligger nära gränsen till Nordmakedonien. Tåget passerar under knappt tre timmar bergen och sjöar i Makedonien. Jag har rest i de här trakterna med bil så jag kan föreställa mig hur vackert det är. På vägen passerar man flera skidorter som ligger i trakten av orter som Naoussa (7), Arnissa (8) och Florina (9). Klicka på länkarna för att läsa om respektive skidanläggning. Jag väntar med närmare beskrivningar tills jag har gjort den här resan.

Utsikt från Naoussa, Foto: John Göransson.

Pelion finns en skidanläggningarna Agriolefkes (10) och Anilio (11), drygt två mil från tågstationen i Volos (3). Klicka på länkarna för att läsa om respektive skidanläggning. Detta är en av Greklands vackraste trakter.

En av Pelions många vackra bergsbyar. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: