fbpx

Går det att turista med tåg i Grekland?

Loading...
Loading...

Visst går det! Du måste bestämma dig för vart du vill, för det går inte att åka tåg överallt i Grekland. Jag har gjort flera långa och korta tågresor i Grekland och det är alltid väldigt trevligt. Det är inte något som helt kan ersätta bussar, båtar och flyg, men med tåget får du uppleva saker som är svåra att uppleva på annat sätt. Eftersom jag är förtjust i tiopunktslistor kommer det en sådan nu.


Det här är en av många artiklar i en serie på temat Grekland och hållbarhet. Du hittar alla artiklar i serien här.

Det är lätt att få vänner på grekiska tåg. Foto: John Göransson.

Tio skäl att ta tåget i Grekland

  1. Det är bra för klimatet, åtminstone så länge du håller dig till de elektrifierade sträckorna
  2. Det är bra för Grekland, eftersom du inte är ute och trängs på vägarna, samtidigt som du stöttar järnvägen
  3. Det är ofta mycket vackert, eftersom jänvägen ofta går genom natursköna områden, långt från all annan trafilk
  4. Det är bekvämt, eftersom du kan sträcka på benen och gå på toaletten
  5. Det är lätt att få nya vänner när man åker tåg i Grekland
  6. På en del tåg kan du få något att äta och dricka
  7. Stationerna ligger oftast i eller nära centrum
  8. Du kan utnyttja tiden bättre än om du flyger eller åker buss
  9. Det är ganska billigt
  10. Järnvägen är en del av Greklands historia och när du åker tåg kan du passa på att lära dig mer om den.

Det tar oftast längre tid att åka tåg än buss i Grekland, ändå tar jag alltid tåget om det går. Om jag behöver jobba ombord köper jag en förstaklassbiljett, det är inte mycket dyrare. Men det är i andra klass man kan få nya komppisar. Priset är ungefär detsamma som för bussen, ibland lite billigare, ibland lite dyrare. Här kan du boka biljetter.

Oftast helt och rent

Vagnarna är oftast fulla med grafitti på utsidan. Men det ser man inte när man sitter på tåget, där är det oftast helt och rent, även om många vagnar är lite slitna. Toaletterna brukar vara rena. Krisen märks även på tågen. Ombordpersonalen är oftast som i Sverige; kärv men vänlig och hjälpsam.

Någonstans i Grekland. Foto: John Göransson.

Snabbtåg Aten – Thessaloniki

Det Grekiska tågnätet är långt ifrån heltäckande. Det finns numera en ”snabbtågslinje” mellan Aten och Thessaloniki. Jag reste sträckan både 2018, innan den nya bansträckningen var färdig, och 2019, när den var det.

Linjen är inte snabbtåg på riktigt. Men nu är ett nytt signalsystem och nya tågsätt beställda, så om något år räknar Trainose med att kunna köra sträckan på under tre timmar. Det är den magiska gränsen, då tåget på allvar anses kunna konkurrera med inrikesflyget (som X2000 mellan Stockholm och Göteborg).

Att flyga mellan Greklands huvudstad Aten och greklands andra stad Thessaloniki tar också tre timmar, om man räknar in transporter till och från flygplatserna, kö till säkerhetskontroll och ombordstigning samt alla andra tidstjuvar som uppstår på en flygresa. Tåget är dessutom oändigt mycket bekvämare, eftersom man kan använda tiden till att sova, arbeta, äta, umågs…

På väg mot Kalambaka. Foto: John Göransson.

Västra Grekland och Peleponnesos har inga riktiga tågförbindelser, där är det buss eller flyg som gäller. Tyvärr lades hela det smalspåriga järnvägsnätet på Peleponnesos ner 2011, med undantag för två korta sträckor avsedda för turister, ungefär som vår inlandsbana. Jag har inte åkt dem, men det kommer jag att göra. De lär vara fantatiskt vackra och de är mycket populära. Den ena går mellan Diakopto och Kalavryta, den andra mellan Katakolo och Olympia. Det tredje turisttåget går på Mount Pelion nära Volos. Det har jag åkt med, men jag sparar den berättelsen till nästa artikel.

Mina tågresor i Grekland

Genom åren har det blivit en hel del tågresor i Grekland. Här är hela listan, i kronologisk ordnng:

Aten till Xsirovrisi, vid brofästet till Chalkis på Evia

Den här resan gjorde jag för många år sedan. Jag minns den knappt, bara att tåget går från en annan station än tåget till Thessaloniki.

Atens flygplats till Aten

Detta är Greklands stolthet. Tillsammans med tunnelbanan kostade det 3,3 miljarder euro att bygga den och den blev klar en minut i tolv innan OS i Aten 2004. Det är ett snabbt och bekvämt pendeltåg, som har betytt mycket för att minska trafikkaoset i Aten och göra staden med attraktiv för besökare.

Här finns info om alla Atens lokaltåg (engelska).

Från Aten till Pireus

Det här lokaltåget är Greklands äldsta järnväg och den näst äldsta tunnelbanan i världen, bara Lundon Underground är äldre. den invigdes 1869. Redan 1904 byttes ångloken ut mot eldrift. Det är många år sedan jag åkte med den, eftersom det var länge sedan jag öluffade från Pireus.

Från Aten till Kalabaka (Meteora)

Numera går det en daglig direktförbindelse mellan Aten och Kalambaka vid foten av Meteora, Det innebär att man kan ta tåget på morgonen och tåget tillbaka på eftermiddagen. När jag åkte (2018) fanns inte den förbindelsen, så jag fick byta på den oerhört sömniga järnvägsstationen i Paleofarsalos. Resan är mycket vacker. Tåget var fullt av kineser, Meteora finns uppenbarligen på någon kinesisk ”Bucket List”.

Utsikt genom ett tågfönster på väg mot Meteora. Foto: John Göransson.

Från Kalabaka till Thessaloniki

Även på denna sträcka går det numera dagliga direkttåg. Denna gång blev jag sittande ännu längre på stationen i Paleofarsalos.

Paleofarsalos. Mer action än så här blir det inte. Foto: John Göransson.

Från Aten till Larissa

Dden här resan gjorde jag för mindre än en månad sedan, i september 2019. Nu är den nya järnvägssträckningen klar. Tågresan var mycket bekväm och bitvis väldigt vacker. Jag delade kupe med två pensionerade spanjorer, en grekisk pensionär och en ung tjej som skulle till Larissa på anställningsintervju. Vi hade mycket trevligt tillsammans!

En kaffe på tåget mellan Aten och Larissa. Foto: John Göransson.

Från Larissa till Volos

Mellan Larissa och Volos går ett typiskt regionaltåg. Som att åka med vilket regionaltåg som helst. Volos är bitvis en mycket vacker stad md ännu vackrare omgivningar, vägen dit är däremot ganska tråkig. Men det fanns inget att klaga på, tåget rullade nästan på utsatt tid in på stationen, som ligger mitt i stan.

Väntar på tåget i Volos. Foto: John Göransson.

Peliontåget (Volos)

Detta är Europas smalspårigaste järnväg. Den trafikeras bara med ett tåg om dagen , lördagar och söndagar under turistsäsongen. Tåget är alltid fullsatt, så man måste boka biljetter i förväg. Att resa med det här tåget är en upplevelse utöver det vanliga, som jag ska berätta om i nästa artikel.

Utsikt från Peliontåget. Foto: John Göransson.

Från Larissa till Thessaloniki (regionaltåg)

Tåget frän Volos var försenat, men förbindelsen från Larissa väntade på oss. Vår konduktör hetsade oss ”Spring, Spring! Ni missar tåget!” ropade hon och pekade med hela handen mot rätt tåg. Alla hann med. Resan är bitivs vacker, men ganska snart kommer man in i Thessalonikis ganska ocharmiga förorter. Stationen i Thessaloniki ligger centralt, det tog bara 20 minuter att promenera till hotellet vid Arestoteloustorget.

I Nästa artikel ska jag svara på frågan Går det att ta tåget till stranden i Grekland?

2 reaktioner till “Går det att turista med tåg i Grekland?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: