fbpx

Grekiska öar: Evia

Först vill jag be om ursäkt. Evia är Greklands näst största ö och jag har mage att skriva om den, trots att jag bara har tillbringat några timmar där. Det är lite som att berätta om Stockholm när man bara har bytt tåg på Centralstationen. Men alla öar jag har besökt ska med, så ser det här projektet ut.

Det är nästan som att Evia inte är en ö alls, utan en del av Attika. Mellan Aten och Evia är det bara ett smalt sund, mitt på ön finns två broförbindelser. Den kortaste bron är 40 meter lång. Det tar alltså mindre än en minut att promenera från fastlandet till Evia.

Det gjorde vi, efter att först ha tagit tåget från Aten till Chalkidia. Våra vänner mötte upp vid stationen. De hade vinkat av oss i Aten innan de satte sig på motorcykeln och brände iväg. De var framme långt före oss. Grekiska tåg är långsamma. Detta är dessutom ett lokaltåg, som åtminstone på den tiden gick från en liten dammig station i Atens utkant.

Vi började med att bada i havet på fastlandet. En typisk stadsnära grekisk badort. Med en räcka hotell, en väg och en strand. Det var långgrunt i det smala sundet, så vattnet var inget vidare. Sonen hade sin badrädda sommar, så vi blev inte kvar så länge vid den helgpackade stranden. Det var hett i Aten, så många hade flytt ut till kusten på jakt efter lite svalka.

Booking.com
Chalkidia til vänster, Evia och Chalkis till höger. Foto: Shutterstock.

Vi packade ihop och traskade över den öppningsbara bro som leder till
Chalkis på Evia. Där åt vi lunch och strosade runt lite i staden, som kändes som en typisk förort vid havet. Precis som i Aten är de flesta husen byggda mellan 1950 och 1980.

Sonen fick en heliumfylld delfin av sin gudfar. Han avgudade redan sin ”nonos”, som kunde trolla och brukade skjutsa honom på sin stora motorcykel. Efter detta var han ännu mer älskad.

Framåt eftermiddagen tog vi tåget till Aten. Dagen efter skulle vår öluff börja på riktigt.

Evia har mer än 200 000 invånare, massor av stränder, städer, byar och natur. Där finns historiska monument, varma källor, god lokal mat, ett bryggeri som gör utmärkt öl och mycket annat. Med sina broförbindelser och sin närhet till Aten är det nästan inte en ö. Och eftersom den ligger utanför alla de vanliga båtluffar-rutterna är de flesta som besöker ön antingen på utflykt från Aten eller har det bestämda syftet att besöka just Evia. En dag kanske vi också gör det och inte bara som tusentals atenare; flyr hettan några timmar för att få bada och äta lunch vid havet.

Septem på Evia gör några av Greklands bästa öl. Detta, ”Den åttonde dagen” är en favorit.

I Facebookgruoppen Grekland All Exclusive finns ett par medlemmar som vet myclet om Evia. Gå med i den om du vill veta mer.

2 reaktioner till “Grekiska öar: Evia

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: