fbpx

Kontanter på väg ut i Grekland – korten tar över

Loading...

Grekland har länge varit ett kontantsamhälle. Bara för fem år sedan var det många som inte hade ett kreditkort och de som hade ett använde det mest för att ta ut kontanter i bankomaten. Men nu är bollen mot ett kontantlöst samhälle i rullning.

Numera måste alla näringsidkare i Grekland ha en kortterminal. Det gälller i princip undantagslöst; även gatuförsäljare, och solstolsuthyrare är inräknade. Det enda undantaget har hittills varit taxi och kiosker, men i år börjar även de installera korttterminaler i bilarna.

Fram tills nu har det enda sättet att betala taxin med kreditkort varit att boka och betala den på nätet, via tjänster som Beat och Uber. Men sedan 3 maj 2019 måste alla betalningar göras i taxin och därför installerar ägarna nu i rask takt kortterminaler i sina bilar, eftersom det ofta handlar om stora intäkter. Nästa steg blir att alla bilar måste ha en kortläsare.

Redan i sommar ska du kunna använda kortet i taxin. Foto: John Göransson.

När servitören säger åt dig att hen inte kan ta emot ditt kort utan skickar dig till bankomaten gör hen sig skyldig till både en lögn och ett brott. De flesta svarar fortfarande ”we prefer cash” om du frågar, men alla seriösa näringsidkare plockar fram kortläsaren om du ber dem.

Det finns flera orsaker till att Grekerna älskar kontanter. Den vanligaste, och mest korrekta, är att i stort sett alla, på ett eller annat sätt, ägnar sig åt skattesmitning. Betalar du med kort blir transaktionen synlig och kan beskattas.

Andra förklaringar jag hör från greker är att de inte litar på banker och att de inte litar på sig själva. Många skuldsatte sig hårt med hjälp av kreditkort under de galna åren före krisen och nu vill de bara göra av med pengar som de vet att de har. ”När jag går ut på kvällen lämnar jag kreditkortet hemma och tar bara med mig så mycket kontanter som jag har bestämt att jag kan göra av med. Har jag med mig kreditkortet vet jag aldrig hur det slutar!” förklarar en god vän.

Eftersom många alltjämt är skyldiga bankerna och staten pengar vill de slippa göra alla sina intäkter synliga på bankkontot. I sverige är andelen ”non performing loans” (lån där bankerna vare sig får in ränta eller amorteringar) ungefär 4 procent av den totala lånestocken. I Grekland är den nästan 50 procent, vilket motsvarar omkring 90 miljarder euro. Lägg därtill 90 miljarder euro i obetalda skatter. I genomsnitt har alltså varje grek, från spädbarn till åldringar, underlåtit att betala skulder på drygt 16 000 euro till banken eller staten.

Även här har du rätt att betala med kort. Foto: John Göransson.

Ett av villkoren för att Grekland 2015 skulle få ytterligare ett lån
från sina kreditorer, på 86 miljarder euro, var att regeringen snabbt måste agera för att försvåra skatteflykt. Många hävdar att de valutakontroller som infördes inför folkomröstningen 2015 var ett sätt att tvinga näringsidkare att skaffa kortterminaler. Så var det inte, men att valutakontrollen fanns kvar så länge (den avskaffades inte förrän 27 september 2018) var säkerligen en del av den grekiska skattesmitarjakten.

Sedan 2015 har det, förutom kravet på att ta emot kontokort, stiftats en mängd nya lagar för att försvåra skatteflykt. En är att man numera inte kan betala sin restskatt med kontanter, utan måste betala via ett grekiskt bankkonto. Tidigare var det alltså fullt möjligt att betala restskatten med svarta pengar. Nu måste man åtminstone tvätta pengarna först.

Antalet korttransaktioner ökade med 40 procent unde första kvartalet 2018, jämfört med samma period 2017. Åtgärder som krav på lkortterminalr, skatterabatt på kortbetalningar och ett lotteri på kredirkortskvitton har ökat förändringstakten, som redan var hög på grund av de begränsningar av kontantuttag som infördes 2015.

Hälften av alla kortbetalingar var på mindre än 20 euro, en fjärdedel var på mindre än 10 euro. Även antalet kontaktlöra kortbetalingar har xploderat och utgjorde 39 procent av alla transaktioner.

(Källa: 5th Digital Banking Forum by Cardlink)

Hur du själv agerar är upp till dig. Jag kan ärligt säga at jag ofta betalar kontant, väl medveten om att jag underlättar skatteflykt. Jag vet att egenföretagare i dag är hårt pressade av skattehöjingar, som gör att de många gånger betalar mer i skatt än de hade gjort i Sverige. För dem har de svarta pengarna blivit en fråga om överlevnad. Då pekar nålen i min moraliska kompass på dem och inte på den grekiska staten. Om en servitör försöker skicka mig till bankomaten flyttar nålen direkt. Då kräver jag att få betala med kort och kommer aldrig mer tillbaka.

One thought on “Kontanter på väg ut i Grekland – korten tar över

  • 17 maj, 2019 kl. 12:03
    Permalänk

    Tja på något sätt är det ju bra att skatten kommer in. Sjukvården för grekerna kan ju behöva lite uppryckning och en hel del annat också. Så jag hoppas grekerna förstår att de i alla fall får chansen till en lite bättre tillvaro. Långsiktigt. Sen e det tufft i början . Kanske bra att vi turister ibland betalar kontant och sakta övergår till kortbetalning.
    // må gott //Mike

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: